Αλλάζει όλος ο φωτισμός στην Λάρισα, χωρίς ο Δήμος να βάλει ούτε ένα ευρώ


Σε αντικατάσταση του συνόλου του δημοτικού οδοφωτισμού σε όλη την έκταση του Δημου Λαρισαίων, προχωρά η δημοτική αρχή. Ετσι μετά την σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στον οδοφωτισμό, τις τελευταίες εβδομάδες,  με την τοποθέτηση νέων σωμάτων LED σε δρόμους (Παπαναστασίου, 28ης Οκτωβρίου, Καραολή  Δημητρίου κ.α.) και κοινόχρηστους χώρους, στο πλαίσιο έργου για αλλαγή αριθμού φωτιστικών σωμάτων,  με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ο Δήμος προχωρά σε αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό του συνόλου του οδοφωτισμού στην πόλη, (στο κέντρο και στις συνοικίες) και στα χωριά. 


Η αντικατάσταση του οδοφωτισμού θα πραγματοποιηθεί  με τη διαδικασία της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) για δέκα χρόνια. Οι πρώτες σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων την περασμένη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η διενέργεια του διαγωνισμού. 

Τα πλεονεκτήματα από την επιλογή της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) είναι σημαντικά, αφού πρόκειται για μια διαδικασία και ένα τεράστιο έργο για το Δήμο και τους πολίτες για το οποίο ο Δήμος δεν θα δαπανήσει από τα ταμεία του ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, με την υλοποίηση της ΣΕΑ θα προκύψουν και οικονομικά οφέλη  για το Δήμο. 


Εν ολίγοις, ο φορέας που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό θα προχωρήσει με ιδιωτικά κεφάλαια στην αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού και στο πλαίσιο της δεκαετούς διάρκεια της συμφωνίας, η επένδυση θα αποπληρώνεται μέσω ανταποδοτικών τελών και από την εξοικονόμηση των σημαντικών ποσών που διαθέτει κάθε χρόνο ο Δήμος για τη συντήρηση και βεβαίως από την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 68%. 

Τους όρους και τις προδιαγραφές του νέου φωτισμού θα θέσει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημου, ενώ  ο ανάδοχος, στο πλαίσιο της σύμβασης και για τα δέκα επόμενα χρόνια θα είναι υποχρεωμένος να προχωρά σε  αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων, μέσα σε 48 ώρες. Τέλος, σε τακτά χρονικά διαστήματα ανεξάρτητος σύμβουλος θα ελέγχει την ενεργειακή απόδοση του έργου. 




Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr