Υπόγειο αρδευτικό δίκτυο 17 χλμ κατασκευάζει σε Φαλάνη και Γιάννουλη Λάρισας η Περιφέρεια Θεσσαλίας



Νέο υπόγειο αρδευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 17 χλμ. κατασκευάζει στα Δημοτικά Διαμερίσματα, Φαλάνης, Γιάννουλης και  στα όρια Αμπελώνα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου «Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου (Φαλάνης - Γιάννουλης)», συνολικού προϋπολογισμού 1.666.750 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Το έργο περιλαμβάνει ακόμη τον εκσυγχρονισμό πέντε γεωτρήσεων,  στις οποίες αντικαθίστανται τα αντλητικά συγκροτήματα και οι ηλεκτρικοί πίνακες με  συστήματα inverter.

«Εκσυγχρονίζουμε αντλητικά συγκροτήματα και υπογειοποιούμε το δίκτυο άρδευσης σε Φαλάνη και Γιάννουλη. Μειώνουμε το κόστος παραγωγής, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας, βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Πρόκειται για ένα έργο ζωής που στηρίζει τους ανθρώπους της παραγωγής δίνοντας τους κίνητρα να συνεχίσουν να παράγουν. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σωτήρη Τζιούφα, το Διοικητικό Συμβούλιο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 - 2020, υλοποιούμε ένα έργο ουσίας για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Τι περιλαμβάνει το έργο

- Προμήθεια και τοποθέτηση 2.550 μ.μ. υπόγειων πλαστικών αρδευτικών αγωγών από σκληρό PVC 10 atm .

Οι διάμετροι και τα μήκη των σωλήνων είναι οι εξής :

α) Φ 140 250 μ.μ.
β) Φ 160 1.650 μ.μ.
γ) Φ 200 650 μ.μ.

-Προμήθεια και τοποθέτηση 14.150μ.μ. υπόγειων πλαστικών αρδευτικών αγωγών από σκληρό PVC 12,5 atm .

Οι διάμετροι και τα μήκη των σωλήνων είναι οι εξής :

α) Φ 160 1.900 μ.μ.
γ) Φ 200 2.400 μ.μ.
δ) Φ 225 3.950 μ.μ.
ε) Φ 250 5.900 μ.μ.

Το υπόγειο αρδευτικό δίκτυο που θα κατασκευασθεί θα αντικαταστήσει το επιφανειακό δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β. με σκοπό τη μείωση απώλειας νερού από το επιφανειακό δίκτυο.

Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση των απαραίτητων υδροληψιών διπλού ή ενός στομίου καθώς και οι συσκευές ασφαλείας του δικτύου.

-Αντικατάσταση πέντε αντλητικών συγκροτημάτων (κατακόρυφου άξονα), λόγω παλαιότητας, με νέα υποβρύχια, στις γεωτρήσεις ( LB 148, LB 255, LB 265, LB 267 και Λ 52).

-Αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών πινάκων με νέους ηλεκτρικούς πίνακες - INVERTER, που αφορούν τα ανωτέρω αντλητικά συγκροτήματα, για εξοικονόμηση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, καλύτερη λειτουργία των αντλητικών συγκροτημάτων και ασφάλεια αυτών. Στις γεωτρήσεις LB148, LB255, LB265, LB267, Λ52(=ΕΛ52) θα αντικατασταθούν τα επιφανειακά αντλητικά συγκροτήματα (πομώνες) με καινούργια υποβρύχια αντλητικά συγκροτήματα αντίστοιχης δυναμικότητας, νέα ηλεκτρική εγκατάσταση, ηλεκτρικούς πίνακες inverter και ρυθμιστές στροφών και σύστημα ασφαλείας για προστασία από κλοπές, όπως περιγράφονται στο τιμολόγιο μελέτης-προϋπολογισμό. Αυτές θα συνδεθούν με υπόγειο αρδευτικό δίκτυο. Στις υπόλοιπες γεωτρήσεις θα υπογειοποιηθεί το δίκτυο άρδευσης με κατασκευή “βρόγχων άρδευσης”.


Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu