6,5 τόνοι φελιζόλ συγκεντρώθηκαν προς ανακύκλωση στο Δήμο Κιλελέρ



Ολοκληρώθηκε η συλλογή των δίσκων φύτευσης βιομηχανικής ντομάτας από φελιζόλ (διογκωμένη πολυστερίνη)  που πραγματοποίησε ο Δήμος Κιλελέρ σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς Θεστό, Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης και Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 6.450 kg φελιζόλ τα οποία παραδόθηκαν στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Ν. Λάρισας προς ανακύκλωση.

 Το πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής που πραγματοποιήθηκε είχε ως στόχο τη συλλογή των φελιζόλ από τα χωράφια των παραγωγών προς αποφυγή ρύπανσης της περιοχής. Το φελιζόλ είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ανακυκλώσιμα συνθετικά υλικά. Στην Ευρώπη συλλέγεται σε διάφορα σημεία και, σε αντίθεση με άλλα μονωτικά υλικά, ανακυκλώνεται εύκολα.

Σχετικά με το πρόγραμμα ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος δήλωσε: «Στο Δήμο Κιλελέρ γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγω  της παραγωγής αποβλήτων  από τα φελιζόλ που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά τη σπορά της βιομηχανικής ντομάτας.

Πρακτικά, το πρόβλημα είναι έντονο στους Δήμους με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις όπου αυτό το προϊόν καλλιεργείται. Οι δίσκοι φύτευσης βιομηχανικής ντομάτας από φελιζόλ, που τώρα συλλέξαμε ύστερα από συντονισμό των ενεργειών με τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, απορρίπτονταν  μετά τη σπορά στις παρυφές των αγρών  δημιουργώντας φαινόμενα ρύπανσης.

Με τη μαζική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι αγρότες της περιοχής μας απέδειξαν ότι σέβονται το φυσικό περιβάλλον και ο  Δήμος Κιλελέρ κατέδειξε με σαφήνεια, για ακόμα μια φορά (συλλογή κενών φιαλών φυτοφαρμάκων κ.λπ.), τις οικολογικές του ευαισθησίες αποδεικνύοντας  ότι η αποφυγή της ρύπανσης της φύσης είναι πρωτίστως θέμα ιδεολογίας, κοινωνικών αρχών, σχέσεων και αξιών».

Τη διαδικασία συλλογής των φελιζόλ και την προώθησή τους στο ΦΟ.Δ.Σ.Α επιβλέψαν με τη παρουσία τους  οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ Γ. Κουκούτσης, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Β. Χλιάπη – Γκουνιαρούδη και Αλέκος Χονδρονάσιος και μέλη των συνεταιρισμών.


Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr