Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας: "Αναπτυξιακός Οργανισμός – Δημος Λάρισας ΑΕ - Θα τον πληρώσουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι του Δήμου"


Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

Αναπτυξιακός Οργανισμός – Δημος Λάρισας ΑΕ

Θα τον πληρώσουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι του Δήμου

Μετά την ιδιωτικοποίηση σημαντικού τμήματος της Υπηρεσίας Πρασίνου, αλλά και του ηλεκτροφωτισμού για 10 έτη με παράλληλη απαξίωση της Υπηρεσίας Η/Μ, η δημοτική αρχή Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κλπ) πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, μιας ΑΕ δηλαδή που θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι δημότες, αλλά και οι εργαζόμενοι του Δήμου.

Οι στρατηγικές επιδιώξεις της δημοτικής αρχής πηγάζουν από τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διεύρυνε τις επιχειρηματικές δυνατότητες για τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης με τον Κλεισθένη για σειρά απο τομείς που ιεραρχεί ως κερδοφόρους το κεφάλαιο, όπως η ενέργεια, τα απορρίμματα, η επιχειρηματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, διεύρυνε το πλαίσιο δράσης των υφιστάμενων Α.Ε. των ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα συμβαδίζουν με την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ που δεν κατάργησε τις προηγούμενες Α.Ε, αλλά έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να στήσουν νέες με τον τίτλο “Αναπτυξιακοί Οργανισμοί”, επιδιώκοντας να “μαζέψει” τους διαχειριστικούς φορείς υλοποίησης όσον αφορά ευρωενωσιακά και εθνικά κονδύλια, τον μη κατακερματισμό κονδυλίων και έργων με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες εκδήλωσης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οι επιχειρηματικοί όμιλοι αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους δίνουν οι κυβερνητικές επιλογές και εκείνες των δήμων για να δώσουν κερδοφόρα διέξοδο στα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Το Green New Deal και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στην “προμετωπίδα” των επιδιώξεων του κεφαλαίου διεθνώς και αποτελούν τη βασική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και στη χώρα μας.

Στην ίδια “ρότα” βηματίζει και η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ που μέσα από τους σκοπούς του “αναπτυξιακού οργανισμού” φαίνεται καθαρά η επιδίωξή της στο όνομα της “έξυπνης πόλης” να μοιράσει δουλειά στους επιχειρηματικούς ομίλους, με ΣΔΙΤ ή χωρίς, για τη μετατροπή άνω των πέντε χιλιάδων θέσεων στάθμευσης, σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης που θα ακριβοπληρώνουν επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι. Σε συνέχεια του ΣΒΑΚ που απομείωσε χιλιάδες θέσεις στάθμευσης σε έναν ήδη επιβαρυμένο αστικό ιστό, όπου η γη παραμένει εμπόρευμα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω. 

Μέσω της εντεινόμενης αστυνόμευσης από την δημοτική αστυνομία και με τη βοήθεια της “έξυπνης τεχνολογίας” κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες θα επιβαρύνονται με περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Στο στόχαστρο μπαίνουν και δεκάδες θέσεις περιφερειακών πάρκινγκ, για τις οποίες μέχρι τώρα η στάθμευση ήταν δωρεάν όπως ο χώρος στάθμευσης επί της οδού Καλλιθέας (Ο.Τ. 864Β), εμβαδού 2,2 στρεμμάτων και το Πάρκινγκ όπισθεν του Φρουρίου.

Οι “αναπτυξιακές” επιδιώξεις της “Δημοτικής Αρχής Α.Ε.” περιλαμβάνουν και την με κάθε μέσο εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού, που εκτός από το χαράτσωμα μέσω των ελεγχόμενων δημοτικών χώρων στάθμευσης και της παρόδιας στάθμευσης, θα προκριθεί η εμπορευματοποίηση της χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων, ακόμη και η διαχείριση και αξιοποίηση των ανενεργών δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων (π.χ. σχολείων κ.λπ.), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική μελέτη σκοπιμότητας. Όλα αυτά δηλαδή για τα οποία ήδη εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα πληρώνουν μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, θα αποτελέσουν πεδία κερδοφορίας, που εντέλει οι χρήστες θα πληρώνουν ξανά και ξανά.

Στόχος επίσης του “Αναπτυξιακού Οργανισμού”, αποτελεί η προώθηση του λεγόμενου τουριστικού προφίλ της πόλης προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων στο εμπόριο, στην εστίαση, στο τουριστικό κεφάλαιο, καθώς και η εκμετάλλευση πολιτιστικών χώρων και υποδομών (πχ. Προσκήνιο Πολιτισμού). Όλα αυτά βεβαίως δεν αποτελούν διέξοδο για τους εργαζόμενους των ελαστικών σχέσεων και των αναστολών εργασίας του προηγούμενου διαστήματος, ούτε για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες που ήδη μετρούν ζημιές και θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ταμείου ανάκαμψης το επόμενο διάστημα. 

Μεταξύ άλλων, μέσω του “Αναπτυξιακού Οργανισμού” η δημοτική αρχή σαν “καλός μαθητής” των αναγκών κερδοφορίας των ομίλων, σκοπεύει σε έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείριση και λειτουργία εγκαταστάσεων εναλλακτικής διαχείρισης βιολογικών αποβλήτων για την παραγωγή βιοενέργειας, κάνοντας μπίζνες στο φόντο της ενεργειακής φτώχειας που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και ήδη βιώνουν μεγάλα τμήματα εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων. 

Καθαρός είναι και ο χαρακτήρας της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου και του παραπέρα ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων μέσα από την λειτουργία του “Αναπτυξιακού Οργανισμού”, καθώς στα πλαίσια της ευελιξίας και της επιτελικότητας για τις ανάγκες του κεφαλαίου μακριά από αγκυλώσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα προωθείται η τεχνική υποστήριξη ωρίμανσης, υλοποίησης, επίβλεψης, παραλαβής έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από τον “Αναπτυξιακό” και έτσι θα αφαιρείται καθοριστικό έργο από την Τεχνική Υπηρεσία και Υπηρεσία Δόμησης του δήμου με πρόσχημα την υποστελέχωση. 

Με μια διαπίστωση του δήμαρχου “ότι δεν είναι σε θέση να περαιώσουν το έργο τους οι υπηρεσίες του Δήμου”, μεγάλος όγκος αρμοδιοτήτων θα εκχωρούνται στους “Αναπτυξιακούς οργανισμούς” μέσω προγραμματικών συμβάσεων με υπέρογκες αμοιβές που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους δημότες.

Απαράδεκτος και πλήρως ελεγχόμενος είναι και ο μηχανισμός διοίκησης της νέας Α.Ε., καθώς διευθύνεται από διοικητικό συμβούλιο που εκλέγεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων, βάσει του νέου νόμου περί ανωνύμων εταιριών. Η διοίκησή της ασκείται μακριά από τα αιρετά όργανα του Δήμου, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού και τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να είναι αιρετοί εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Είναι στο χέρι μας να καθυστερήσουμε και να ανατρέψουμε στην πράξη αυτές τις στρατηγικές επιλογές της δημοτικής αρχής και των συνοδοιπόρων της, οργανώνοντας την πάλη μας συντονισμένα, όλοι μαζί εργαζόμενοι στον Δήμο Λαρισαίων και δημότες, διεκδικώντας ουσιαστικές πολιτικές ελάφρυνσης και ανακούφισης των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων, για να μην πληρώσουμε για μία ακόμη φορά την κρίση τους και την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr