Περιφέρεια Θεσσαλίας: Έλεγχοι παντού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τον κορωνοιό


Αγγ. Μπίνης- Κ. Αγοραστός παρουσίασαν τον 6μηνο απολογισμό των δράσεων του μηχανισμού αντιμετώπισης της διασποράς covid-19
 

Περισσότεροι από 800.000 έλεγχοι για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας έγιναν το τελευταίο εξάμηνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Άγγελος Μπίνης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα, παρουσίασαν τον 6μηνο  απολογισμό των ενεργειών στο πλαίσιο  των ελέγχων που συντονίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΕΑΔ για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19 με τη συμμετοχή  εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών με κομβικό ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων επιτήρησης. Το ελεγκτικό έργο εντατικοποιείται το επόμενο διάστημα προκειμένου να εμπεδωθεί από το σύνολο της κοινωνίας η αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την σημασία  του εμβολιασμού, ως του μόνου αξιόπιστου μέσου που διαθέτουμε σήμερα για την προστασία της ζωής από τον αφανή εχθρό που διατηρεί εστίες μετάδοσης παντού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Άγγελος Μπίνης, Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας:

Παρουσιάσαμε σήμερα τα αποτελέσματα του έργου όλων των φορέων ελέγχου και επιβολής του νόμου που δραστηριοποιούνται  στην περιφέρεια Θεσσαλίας και συνεργάζονται για τη διενέργεια των ελέγχων με αντικείμενο την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα κατά την οποία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων. Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τον Δεκέμβριο του 2020 (04.12.2020) στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστό, που είχε στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την αξιοποίηση των συνεργειών μεταξύ των δημόσιων φορέων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων περιορισμού της πανδημίας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τις τέσσερις Δημοτικές Αστυνομίες και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας  έχουμε  δημιουργήσει ένα ελεγκτικό μηχανισμό υπεράσπισης του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής  και της δημόσιας υγείας.  Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Διοικητή της ΕΑΔ Άγγελο Μπίνη, με τον οποίο έχουμε  στενή και άριστη συνεργασία.  Όλοι μαζί, δημιουργήσαμε μια  ελεγκτική ομάδα  με στόχο την προστασία κάθε Θεσσαλής και κάθε Θεσσαλού ξεχωριστά, με σεβασμό στη ζωή, στην εργασία  και στην  ύπαρξη του. Με στρατηγική και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης:

-Διενεργούνται έλεγχοι παντού είτε από  μικτά κλιμάκια είτε από τις Υπηρεσίες κατά μόνας. Συνολικά περισσότεροι από 800.000 έλεγχοι έγιναν το τελευταίο 6μηνο στη Θεσσαλία και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.  Είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε  μια κουλτούρα συνέργειας και συνεργασίας  για τη σωστή λειτουργία και  την τήρηση των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης και εργασιακής ζωής.

-Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 420.000 rapid test και μοριακά. Ήμασταν και είμαστε παρόντες  όπου χρειάστηκε σε Δομές, Κέντα Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.α. και για τον δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο του πληθυσμού συνεχίζονται καθημερινά οι έλεγχοι σε  πλατείες και τα  drive through  τεστ.

-Σήμερα στη Θεσσαλία είναι εμβολιασμένο το 36,7 του πληθυσμού  και έχουν γίνει 544.000 εμβόλια στα 90 Εμβολιαστικά Κέντα που λειτουργούν σε όλη τη Θεσσαλία. Από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου ξεκινά και η Κινητή Μονάδα Εμβολιασμού σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ. Καλούμε τους δημάρχους να συνεργαστούν επικοινωνώντας στις περιοχές τους το μήνυμα του εμβολιασμού και συγκεντρώνοντας τον κρίσιμο αριθμό ενδιαφερομένων. Στα αστικά κέντρα -Λάρισα Τρίκαλα Καρδίτσα, Βόλος-  έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% του πληθυσμού.  Στις μικρότερες πόλεις και στα χωριά τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα και εκεί χρειάζεται να παρέμβουμε για να αυξήσουμε τα ποσοστά. Το μήνυμα είναι ένα: Το εμβόλιο σώζει ζωές. Το κάνει ο καθένας για  τον εαυτό του, για να ζήσει  ο ίδιος καλά, εργασιακά και οικογενειακά. Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αξιόπιστο μέσο προστασίας από τον κορωνοιό. Δεν χαλαρώνουμε. Ο ιός  βρίσκεται ανάμεσά μας, είναι αφανής  και διατηρεί  εστίες μετάδοσης παντού.