Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας: "Αναπτυξιακός Οργανισμός – Δήμος Λάρισας ΑΕ - Θα τον πληρώσουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι του Δήμου"


Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

Αναπτυξιακός Οργανισμός – Δήμος Λάρισας ΑΕ

Θα τον πληρώσουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι του Δήμου

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας όπου συζητήθηκε η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Α.Ε. διαφάνηκε για άλλη μια φορά η στρατηγική συμφωνία και σύμπλευση όλων των άλλων παρατάξεων, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Παρά τις επιμέρους διαχειριστικές παρεμβάσεις, από το ακροδεξιό γραφικό Βαϊούλη, μέχρι τους σοσιαλδημοκράτες όλων των αποχρώσεων και τους νεοφιλελεύθερους του δημοτικού συμβουλίου, όλοι τους αναγνώρισαν την «αναγκαιότητα και την ορθότητα» της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της ΝΔ για την ίδρυση και λειτουργία Α.Ε. στο πλευρό του δήμου. 

Μετά λοιπόν από την ιδιωτικοποίηση σημαντικού τμήματος της Υπηρεσίας Πρασίνου, αλλά και του ηλεκτροφωτισμού για 10 έτη με παράλληλη απαξίωση της Υπηρεσίας Η/Μ, η διοίκηση Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κλπ.) πέρασε με τις θετικές ψήφους όλων των άλλων παρατάξεων και από το δημοτικό συμβούλιο (μετά την Οικονομική Επιτροπή) την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, μιας ΑΕ δηλαδή που θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι δημότες, αλλά και οι εργαζόμενοι του Δήμου. Ενώ καταψήφισε το ακροδεξιό μόρφωμα του Βαϊούλη με τη δικαιολογία ότι ο Αναπτυξιακός που έρχεται δεν και τόσο πολύ «αναπτυξιακός» και ζήτησε τη συμμετοχή και «άλλων παικτών» στο μετοχικό κεφάλαιο, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέχρι τα επιμελητήρια κτλ. 

Οι στρατηγικές επιδιώξεις της δημοτικής αρχής Λάρισας συμβαδίζουν με την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ που δεν κατάργησε τις προηγούμενες Α.Ε, αλλά έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να στήσουν νέες με τον τίτλο “Αναπτυξιακοί Οργανισμοί”, επιδιώκοντας να “μαζέψει” τους διαχειριστικούς φορείς υλοποίησης όσον αφορά ευρωενωσιακά και εθνικά κονδύλια, τον μη κατακερματισμό κονδυλίων και έργων με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Ταυτόχρονα πηγάζουν και από τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διεύρυνε τις επιχειρηματικές δυνατότητες για τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης με τον Κλεισθένη για σειρά από τομείς που ιεραρχεί ως κερδοφόρους το κεφάλαιο, όπως η ενέργεια, τα απορρίμματα, η επιχειρηματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, διεύρυνε το πλαίσιο δράσης των υφιστάμενων Α.Ε. των ΟΤΑ.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες εκδήλωσης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οι επιχειρηματικοί όμιλοι αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους δίνουν οι κυβερνητικές επιλογές και εκείνες των δήμων για να δώσουν κερδοφόρα διέξοδο στα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Το «νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στην “προμετωπίδα” των επιδιώξεων του κεφαλαίου διεθνώς και αποτελούν τη βασική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και στη χώρα μας.

Στην ίδια “ρότα” βηματίζει και η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α. που μέσα από τους σκοπούς του “αναπτυξιακού οργανισμού” φαίνεται καθαρά η επιδίωξή της στο όνομα της “έξυπνης πόλης” να μοιράσει δουλειά στους επιχειρηματικούς ομίλους, με ΣΔΙΤ ή χωρίς, για τη μετατροπή άνω των πέντε χιλιάδων θέσεων στάθμευσης, σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης που θα ακριβοπληρώνουν επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι. 

Μέσω της εντεινόμενης αστυνόμευσης και με τη βοήθεια της “έξυπνης τεχνολογίας” και της μείωσης χιλιάδων θέσεων στάθμευσης ελέω ΣΒΑΚ, σε έναν ήδη επιβαρυμένο αστικό ιστό όπου η γη παραμένει εμπόρευμα, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα επιβαρύνονται με περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Στο στόχαστρο μπαίνουν και δεκάδες θέσεις περιφερειακών πάρκινγκ, για τις οποίες μέχρι τώρα η στάθμευση ήταν δωρεάν όπως ο χώρος στάθμευσης επί της οδού Καλλιθέας (Ο.Τ. 864Β), εμβαδού 2,2 στρεμμάτων και το Πάρκινγκ όπισθεν του Φρουρίου.

Οι “αναπτυξιακές” επιδιώξεις της “Δημοτικής Αρχής Α.Ε.” περιλαμβάνουν και την με κάθε μέσο εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού,  όπου προκρίνεται η εμπορευματοποίηση της χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων, ακόμη και η διαχείριση και αξιοποίηση των ανενεργών δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων (π.χ. σχολείων κ.λπ.), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική μελέτη σκοπιμότητας. 

Μεταξύ άλλων, μέσω του “Αναπτυξιακού Οργανισμού” η δημοτική αρχή σαν “καλός μαθητής” των αναγκών κερδοφορίας των ομίλων, σκοπεύει σε έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείριση και λειτουργία εγκαταστάσεων εναλλακτικής διαχείρισης βιολογικών αποβλήτων για την παραγωγή βιοενέργειας, κάνοντας μπίζνες στο φόντο της ενεργειακής φτώχειας που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και ήδη βιώνουν μεγάλα τμήματα εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων.  

Στόχο επίσης του “Αναπτυξιακού Οργανισμού”, αποτελεί η προώθηση του λεγόμενου τουριστικού προφίλ της πόλης προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων στο εμπόριο, στην εστίαση, στο τουριστικό κεφάλαιο, καθώς και η εκμετάλλευση πολιτιστικών χώρων και υποδομών (πχ. Προσκήνιο Πολιτισμού). Όλα αυτά βεβαίως δεν αποτελούν διέξοδο για τους εργαζόμενους των ελαστικών σχέσεων και των αναστολών εργασίας του προηγούμενου διαστήματος, ούτε για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες που ήδη μετρούν ζημιές και θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ταμείου ανάκαμψης το επόμενο διάστημα. 

Όπως καθαρός είναι και ο χαρακτήρας της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου και του παραπέρα ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων μέσα από την λειτουργία του “Αναπτυξιακού Οργανισμού”, καθώς στα πλαίσια της ευελιξίας και της επιτελικότητας για τις ανάγκες του κεφαλαίου μακριά από αγκυλώσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα προωθείται η τεχνική υποστήριξη ωρίμανσης, υλοποίησης, επίβλεψης, παραλαβής έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από τον “Αναπτυξιακό” και έτσι θα αφαιρείται καθοριστικό έργο από την Τεχνική Υπηρεσία και Υπηρεσία Δόμησης του δήμου με πρόσχημα την υποστελέχωση. Έτσι  με μια απλή διαπίστωση του δήμαρχου “ότι δεν είναι σε θέση να περαιώσουν το έργο τους οι υπηρεσίες του Δήμου”, μεγάλος όγκος αρμοδιοτήτων θα εκχωρείται στον “Αναπτυξιακό οργανισμό” μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους δημότες.

Απαράδεκτος και πλήρως ελεγχόμενος είναι και ο μηχανισμός διοίκησης της νέας Α.Ε., καθώς η διοίκησή της ασκείται μακριά από τα αιρετά όργανα του Δήμου, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού και τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να είναι αιρετοί εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα πιά θα είναι η επόμενη μέρα για το λαό, είτε με διαχειριστή στο τιμόνι της εξουσίας τους «νεοφιλελεύθερους» της ΝΔ, είτε με τους «προοδευτικούς» του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς εκεί που διοικεί ο τελευταίος, όχι μόνο δεν διαφοροποιείτε από τις κεντρικές στρατηγικές κατευθύνσεις του κεφαλαίου, αλλά μπαίνει μπροστά και βάζει πλάτη για να τις εφαρμόσει στην πράξη. Είναι στο χέρι των εργαζόμενων και του λαού της πόλης να καθυστερήσει και να ανατρέψει στη ζωή αυτές τις στρατηγικές επιλογές της δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων αστικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, οργανώνοντας την πάλη του συντονισμένα, διεκδικώντας ουσιαστικές πολιτικές ελάφρυνσης και ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αύξηση των κρατικών πόρων, μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού, για να μην πληρώσουμε για ακόμη μια  φορά την κρίση τους και την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καταψηφίσαμε τη σύσταση της Αναπτυξιακής Α.Ε. στο Δ. Λάρισας και αρνηθήκαμε να συμμετέχουμε με εκπρόσωπό μας στη Γ.Σ. των μετόχων. 


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας

  1. Κρίκης Πέτρος

  2. Παναγιώτου Ιωάννης 

  3. Παπαδούλης Γεώργιος 



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr