Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Τι ισχύει για οίκους ευγηρίας και υγειονομικούς - Aυτές είναι οι κυρώσεις για τους ανεμβολίαστους


Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμένους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Βασιλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ. Έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει το σύνολο του προσωπικού να έχει προβεί στην πρώτη δόση του εμβολίου και να ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όποιος αρνείται ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο, θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και όσων φιλοξενούνται στις συγκεκριμένες δομές, όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Όσον αφορά στα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των δομών θα είναι 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Υποχρεωτικός επίσης θα είναι ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού και λοιπών) σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία κ.α.). Έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση και να ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συστήνονται δε, υγειονομικές Επιτροπές ανά υγειονομική Περιφέρεια που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.


Πηγη: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr