Νέα πραγματικότητα για την Λάρισα οι μπάρες στους πεζοδρόμους


  • Θετικά τα αποτελέσματα από το πρώτο 48ωρο λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στη βόρεια ζώνη του πεζοδρομημένου κέντρου  

  • Μικρά και διαχείρισιμα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα 


Οι μπάρες έχουν πλέον σηκωθεί στις εισόδους/ εξόδους των πεζοδρόμων στο βόρειο τμήμα του κέντρου της Λάρισας και το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους, βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.


Η περιοχή που λειτουργεί το σύστημα, είναι η Βόρεια Ζώνη του πεζοδρομημένου κέντρου  που  περικλείεται από τις οδούς Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Δήμητρας, Βύρωνος, Ολύμπου και Κύπρου. Σε εύλογο χρόνο θα ακολουθήσει η λειτουργία του συστήματος και στη Νότια Ζώνη που περικλείεται από τις οδούς Παπαναστασίου, Κύπρου, Παναγούλη και Μανδηλαρά. 

Η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, σε  επίπεδο πόλης μεσαίους μεγέθους, σημαντικού αστικού κέντρου της χώρας αποτελεί καινοτόμα εφαρμογή για τα ελληνικά δεδομένα και σίγουρα το πρώτο μεγάλο βήμα της Λάρισας στον τομέα της «έξυπνης πόλης». 

Ηδη έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος και πλέον με σαφήνεια να πούμε τα εξής: 

Το σύστημα λειτούργησε ομαλά και σύμφωνα με το σχεδιασμό, ενώ μικρά και αναμενόμενα προβλήματα,  είτε τεχνικού χαρακτήρα, είτε ανθρώπινης απροσεξίας, αντιμετωπίστηκαν. 


Πως λειτουργεί

Το σύστημα λειτουργεί με αναγνώριση της πινακίδας των οχημάτων. 

Η είσοδος και η έξοδος από τους πεζοδρόμους γίνεται από τα σεσημασμένα  Σημασμένο σημείο εισόδου/εξόδου στη Ζώνη Ελέγχου Πεζοδρόμων. Το σύστημα περιλαμβάνει Κάμερες Αναγνώρισης Πινακίδων εισόδου και εξόδου, Βυθιζόμενες Μπάρες, Σταθερές Μπάρες και ηλεκτρονικό πίνακα αυτοματισμού με την απαιτούμενη σήμανση – διαγράμμιση. 

Κάμερα Αναγνώρισης Πινακίδων : Κάμερα τοποθετημένη σε Σημείο Πρόσβασης που 

α) αναγνωρίζει την πινακίδα οχήματος 

β) συγκρίνει την πινακίδα με βάση δεδομένων έγκυρων πινακίδων και 

γ) επιτρέπει ή αποτρέπει την πρόσβαση 


Βασικές οδηγίες εισόδου – εξόδου στους πεζοδρόμους 

1. Προσεγγίζουμε σιγά σιγά και κάνουμε στάση στο Κίτρινο Π ώστε να ήμαστε στο πεδίο αναγνώρισης της πινακίδας

2. Περνάμε αφού κατέβουν εντελώς οι μπάρες

3. ΔΕΝ περνάμε μαζί με προπορευόμενο αυτοκίνητο διότι οι μπάρες ανασηκώνονται μολις περάσει το μπροστινό μας αμάξι και θα προκαλέσουμε με ευθύνη μας ατύχημα και ζημιά


Το Κέντρο Ελέγχου του συστήματος που λειτουργεί στο Δημαρχείο, αντιμετώπισε επιτυχώς και άμεσα τα προβλήματα. Τηλέφωνο επικοινωνίας Κέντρου Ελέγχου  2413500224 – 2413500307

Σημειώνεται επίσης ότι για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, στην περιοχή υλοποίησης του μέτρου βρίσκονται πολιτικά στελέχη του Δήμου, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών - Εξυπνης Πόλης Ντ. Διαμάντο να είναι επιφορτισμένος με την  λειτουργία του συστήματος, στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου καθώς και ομάδα στελεχών των εταιρειών που έχουν εγκαταστήσει το σύστημα. 


Ολες οι πληροφορίες και αιτήσεις στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα

Για τη λειτουργία του συστήματος και τους πολίτες που έχουν δικαίωμα πρόσβασης για διάφορους λόγους (μόνιμοι κάτοικοι, επαγγελματίες, έμποροι, εξυπηρέτηση ξενοδοχείων κ.α.) έχει ψηφισθεί κανονισμός λειτουργίας.


Ολες οι σχετικές πληροφορίες, καθώς και οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμα  https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa, ενώ μπορείτε να μπείτε στην πλατφόρμα και μέσω τοu site του Δήμου Λαρισαίων https://www.larissa.gov.gr 

Επίσης για κινητά τηλέφωνα (IOS & ANDROID) υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή : Larissa Smart Access
Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr