Δήμος Τρικκαίων: Νέα εποχή για το κτήριο της πρ. Νομαρχίας


Ακόμη ένα βήμα για να αλλάξει μορφή και χρήση το κτήριο της πρώην Νομαρχίας, έκανε ο Δήμος Τρικκαίων. Την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ) με υπογραφή του αν. Υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, ενέταξε τη μελέτη για το έργο στον άξονα «Πολιτική Προστασία - Προστασία της Δημόσιας Υγείας-Τεχνική Βοήθεια», του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».
Πρόκειται για την «Οριστική μελέτη αρχιτεκτονική και στατική για το έργο με τίτλο: Επανάχρηση δημοτικού κτηρίου (πρώην Νομαρχία) Δ. Τρικκαίων», που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και θα χρηματοδοτηθεί με 620.000 €. Το έργο αποτελεί μέρος του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Τρικκαίων για το 2021, που υλοποιείται μαζί με άλλα έργα.


Η εξαιρετικά αυτή θετική εξέλιξη βάζει σε νέα τροχιά το κτήριο της πρ. Νομαρχίας, που ανήκει στον Δήμο Τρικκαίων από το 1972, όταν και χτίστηκε.


Ο Δήμος Τρικκαίων αξιοποιεί το κτήριο, σε τρία επίπεδα:
Α. Ενσωματώνοντας – εκτός από τη νυν χρήση του – και άλλες δράσεις: πολιτιστικές, τουριστικές, εκπαιδευτικές.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν χώροι πολλαπλών δραστηριοτήτων, ώστε η επαναλειτουργία του κτιρίου να εστιάζει και σε τομείς στης τουριστικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Β. Βελτιώνοντας τη στατικότητα και τη λειτουργικότητά του.
Η πρόταση περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για του κτήριο, αναφέροντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί το κτίσμα.
Γ. Αναβαθμίζοντας ενεργειακό το κτήριο.
Σχεδόν 50 χρόνια μετά την κατασκευή του, η ύπαρξή του συμβαδίζει με πολύ υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις, όπως τονίζεται στην πρόταση, και απαιτείται προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων τεχνολογιών


Με τους τρεις αυτούς τομείς παρεμβάσεων, ο Δήμος Τρικκαίων, όπως ήδη έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, στοχεύει «σε ένα κτήριο που αρμόζει στην πόλη και τις υπηρεσίες που φιλοξενεί». 


Αυτό το έργο συμβαδίζει με την ήδη αναπλασμένη λαϊκή αγορά, δίνει νέα μορφή στο κέντρο της πόλης και βελτιώνει την προσπάθεια για ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας.