Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας: Η Διοίκηση Καλογιάννη προωθεί τις «Πράσινες μπίζνες με την ευλογία της εκκλησίας»


Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η Διοίκηση Καλογιάννη προωθεί τις «Πράσινες μπίζνες με την ευλογία της εκκλησίας»

Η διοίκηση Καλογιάννη στο δήμο Λαρισαίων, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ κ.α. φέρνει στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης τη δημιουργία μιας νέας «ενεργειακής κοινότητας» δυναμικότητας 3MW, επένδυση ύψους 2.000.000ε, με την συμμετοχή και άλλων νομικών προσώπων του Δήμου, όπως και της εκκλησίας. Πιο συγκεκριμένα η μετοχική σύνθεση της ενεργειακής κοινότητας έχει ως εξής. Με ποσοστό 40% και κεφάλαιο 8.000ε ο Δήμος Λαρισαίων, η Δημοτική Πινακοθήκη με 3.000ε και 15%, το ΔΩΛ (Ωδείο) με 3.000ε  και 15%, η ΔΗΚΕΛ με 3.000ε και 15% και η Ιερά Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου με 3.000 και 15%.  

Το εν’ λόγο εγχείρημα αποτελεί κομμάτι μόνο του συνολικού «νέου ενεργειακού σχεδιασμού» όπως τον έχει ονομάσει η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α. Καθώς πρόκειται να επακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις σε ΑΠΕ (φωτοβολταικά πάρκα) μέσα από την εκμετάλλευση των δημοτικών εκτάσεων του δήμου, κυρίως τα χωράφια των κοινοτήτων που κληρονόμησε ο δήμος από τη συνένωσή του με τους όμορους δήμους Κοιλάδας – Γιάννουλης. Πιο συγκεκριμένα στα σχέδια του είναι η υλοποίηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 20 MW και ενός ακόμη 8 MW για την παραγωγή και προμήθεια ενέργειας. Ενώ παρόμοια σχέδια έχει ανακοινώσει και η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ με ανάλογες επενδύσεις ύψους 4.000.000 ε.  

Η απόφαση αυτή είναι κομμάτι της Ευρωενωσιακής στρατηγικής για την απελευθέρωση της ενέργειας, που υλοποιούν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, που πατάει πάνω στο έδαφος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό εξάλλου ομονοούν όλοι τους στο δημοτικό συμβούλιο, από τη δημοτική αρχή μέχρι το γραφικό ακροδεξιό. Γιατί αποδέχονται αυτή την πολιτική, η οποία έχει ρίξει σε ενεργειακή φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και στη χώρα μας. Μόνο να δει κανείς τις χιλιάδες διακοπές ρεύματος για χρέη μέχρι την εκπνοή του 2020 και στα μισά του 2021, εκ των οποίων πολλές  στις λαϊκές περιοχές, είναι παραπάνω από φανερό ποιον ευνοεί αυτή η στρατηγική. 

Αλλά όχι μόνο αυτό, είναι χαρακτηριστικές οι επιπτώσεις από την επιβολή του λεγόμενου φιλοπεριβαλλοντικού τέλους για τις ΑΠΕ, που έχει οδηγήσει στην σημαντική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, τις ανεμογεννήτριες που ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» στα βουνά της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας, και τις «φωτοβολταϊκές επενδύσεις» που οδήγησαν στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κ.α. Παράλληλα μέσα από την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης, που μπορούν να προμηθεύουν με υψηλής ποιότητας και φθηνά προϊόντα τα λαϊκά νοικοκυριά του τόπου μας, καθιστώντας το λαό μας άμεσα εξαρτημένο από τις εισαγωγές πανάκριβων και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων διατροφής.  

Η συγκεκριμένη «ενεργειακή κοινότητα» που συστήνει με ευθύνη του ο Δ. Λαρισαίων αποτελεί το νομιμοποιητικό προκάλυμμα στα μάτια των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων της πόλης, για να προχωρήσει η αντιλαϊκή στρατηγική της απελευθέρωσης της ενέργειας που τόσο πολύ ανάγκη την έχει σήμερα η αστική τάξη για να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση, επενδύοντας με ικανοποιητικά ποσοστά κερδοφορίας τα «παρκαρισμένα» της κεφάλαια. Και μάλιστα σ’ αυτή εδώ την περίπτωση αξιοποιεί και την εκκλησία, η ηγεσία της οποίας συμμετέχει ενεργά απ’ ότι φαίνεται σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς. 

Η διοίκηση Καλογιάννη και οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης με προκάλυμμα την λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», προσπαθούν να προωθήσουν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κυβερνητικές και Ε.Ε. κατευθύνσεις. Με βάση την έως τώρα συγκεντρωμένη πείρα, με μαθηματική ακρίβεια η απελευθέρωση της ενέργειας και με το εργαλείο των «ενεργειακών κοινοτήτων», όχι μόνο δεν θα εξασφαλίζει «ρεύμα στους φτωχούς», όπως ισχυρίζονται η δημοτική αρχή Λάρισας και οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού. Και θα οδηγήσει τους φτωχούς να πληρώνουν δυσβάσταχτα για τους απόλυτα εξαθλιωμένους, ενώ από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα ενεργειακά σχήματα να θησαυρίζουν. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας που στηρίζει το ΚΚΕ, οι ΑΠΕ όπως και οι λιγνιτικές μονάδες, με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, μπορούν να εξασφαλίσουν δραστική μείωση των ρύπων και μπορούν να παρέχουν ενέργεια επαρκή και φθηνή σε όφελος του λαού. Όμως στον καπιταλισμό η ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα και υπόκειται στον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα ελέγξει το μεγαλύτερο κομμάτι της «ενεργειακής πίτας». Κατά συνέπεια το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι. Το ερώτημα από τη μεριά των λαϊκών συμφερόντων πρέπει να είναι: 

Ενέργεια προς όφελος ποιανού, του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων;

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες της πόλης, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το «νέο φρούτο» των «Ενεργειακών κοινοτήτων». Χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους για να μην μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό και μικρομάγαζο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, αλλά και για ενέργεια που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί μόνο τότε, μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας μπορούν να απολαμβάνουν ενέργεια επαρκή, φθηνή και φιλική στο περιβάλλον.   

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως και οι εκπρόσωποι μας στα νομικά πρόσωπα του δήμου θα καταψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία, γιατί είμαστε ενάντια σ’ αυτή τη στρατηγική και στις «ενεργειακές κοινότητες», διότι αυτές αποτελούν «όχημα» κερδοφορίας του κεφαλαίου και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας: 

  1. Κρίκης Πέτρος 

  2. Παναγιώτου Ιωάννης

  3. Παπαδούλης ΓεώργιοςΌλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr