Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για αμιγείς και μεικτούς χώρους διασκέδασης - Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου


Η αντίστροφη μέτρηση για τον διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης και πολιτισμού σε αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους) και μεικτούς έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο σχεδιασμός προβλέπει ο διαχωρισμός να ξεκινήσει από τις 15 Ιουλίου, όμως δεν αποκλείεται να μετατεθεί για πέντε με δέκα ημέρες αργότερα, στα τέλη του μήνα. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μια πιθανή ημερομηνία εάν μετατεθεί η εφαρμογή των μέτρων είναι η 22η Ιουλίου, ωστόσο όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάζει η χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο τρόπος λειτουργίας και τα "τσουχτερά" πρόστιμα

Αρχικά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μεικτούς . Εάν δεν το κάνουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να έχουν στην είσοδό τους ειδική σήμανση με την οποία οι πελάτες θα ενημερώνονται εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μεικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τσουχτερά πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα με βάση την οποία πρέπει να λειτουργεί. Ταυτόχρονα, προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Πρόστιμα όμως θα υπάρχουν και για τους πελάτες. Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

Αναζήτηση επιχείρησης μέσω....gov.gr

Εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών. Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις: Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό. Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ, Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr να ενημερωθούν εάν το κατάστημα το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτής λειτουργίας. Στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται εάν οι επιχειρήσεις έχει παραβιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα.

Πάντως αν και ο σχεδιασμός περί αμιγών και μεικτών χώρων φαίνεται να έχει "κλειδώσει" ακόμα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το άνοιγμα των κλειστών χώρων να αφορά σε αυτή τη φάση μόνο στους εμβολιασμένους. Να υπάρχουν, δηλαδή, μόνο αμιγείς χώροι εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πληρότητα 80% και τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν τους ανοιχτούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για τους ανεμβολίαστους.


Πηγη: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr