Inverter για τη βελτίωση της λειτουργίας των αντλιοστασίων σε Γόμφους, Διαλεχτό, Κλοκωτό, Ελευθεροχώρι και Φήκη τοποθετήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Νέα συστήματα Inverter για τη βελτίωση της λειτουργίας των γεωτρήσεων αλλά και των αρδευτικών δικτύων στις τοπικές κοινότητες Γόμφων, Διαλεχτού, Κλοκωτού, Ελευθεροχωρίου και Φήκης τοποθέτησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Στηρίζουμε με έργα τον πρωτογενή τομέα. Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις τεχνικές υπηρεσίες  βελτιώνουμε τη λειτουργία των υφισταμένων αρδευτικών αντλιοστασίων, που υποστηρίζουν αρδευτικά δίκτυα στην πεδινή περιοχή των Τρικάλων και εποπτεύονται από τους αντίστοιχους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Είναι έργο χρήσιμο με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς οδηγεί στην μιρκότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος και σε εξοικονόμηση νερού» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Τι προβλέπει το έργο

Εγκαταστάθηκαν συστήματα ρυθμιστών στροφών ηλεκτροκινητήρα (Inverter) και εκσυγχρονίστηκαν οι ηλεκτρικοί πίνακες τροφοδοσίας αυτών. Με τους ρυθμιστές στροφών και με τη λειτουργία ενός ποτενσιόμετρου δυνατότητας PID ελέγχου γίνεται διατήρηση της επιθυμητής πίεσης με συνέπεια τη λειτουργία του κινητήρα στις επιθυμητές στροφές με στόχο τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος και την εξοικονόμηση της καταναλισκόμενης ποσότητας νερού. 

Οι εργασίες έλαβαν χώρα στα ακόλουθα αντλιοστάσια:

1.      Τοπική Κοινότητα Γόμφων ΒΝ-44 (Inverter κινητήρα 180Hp)
2.      Τοπική Κοινότητα Γόμφων BN-152 (Inverter 150Hp)
3.      Τοπική Κοινότητα Διαλεχτού Τ-82 (Inverter κινητήρα 220Hp)
4.      Τοπική Κοινότητα Κλοκωτού BN-28 (Inverter κινητήρα 100Hp)
5.      Τοπική Κοινότητα Ελευθεροχωρίου ΕΛ-4 (Inverter κινητήρα 150Hp)
6.      Τοπική Κοινότητα Φήκης Τ-80 (Inverter κινητήρα 125Hp)
7.      Τοπική Κοινότητα Φήκης Τ-76 (Inverter κινητήρα 220Hp)