Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεταξύ των 1.000 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου


Ανακοινώθηκε η λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο για το 2021, η οποία είναι γνωστή ως «Κατάταξη της Σανγκάης» και δίνει μια εικόνα για το επίπεδο των ανώτατων ιδρυμάτων από το 2003 μέχρι και σήμερα. Σε αυτή φιγουράρουν τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Ελλάδα.

Η λίστα, που θεωρείται αξιόπιστος πρόδρομος της επίσημης παγκόσμιας κατάταξης των πανεπιστημίων, εξέτασε τα στοιχεία 2.000 ανώτατων ιδρυμάτων, καταλήγοντας έτσι στα 1.000 καλύτερα ανά την υφήλιο.

Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

Στη λίστα συναντάμε συνολικά τέσσερα πανεπιστήμια από τη χώρα μας. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, στις θέσεις μεταξύ 301 και 400 της «κατάταξης της Σανγκάης» και ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600.

Πιο χαμηλά, στις θέσεις 601-700 βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τελευταίο από τη χώρα μας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μεταξύ 801-900.

Τα πρώτα πανεπιστήμια της «Κατάταξης της Σανγκάης»

Σύμφωνα με την «κατάταξη της Σανγκάης», το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρίσκεται στην πρώτη θέση για 19η συνεχή χρονιά, ενώ ακολουθούν και πάλι από την ίδια θέση (2η και 3η) το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και του Κέιμπριτζ.

Τη δεκάδα των ιδρυμάτων συμπληρώνουν το MIT, το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, το Κάλτεκ και εκείνο του Σικάγο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 40 ιδρύματα μεταξύ των καλύτερων 100 του κόσμου, 129 στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια της «κατάταξης της Σανγκάης» και συνολικά 200 στο σύνολο των 1.000 ιδρυμάτων της λίστας.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης

Στην Ευρώπη, πλην της Βρετανίας, την υψηλότερη θέση καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Paris-Saclay (13ο) και ακολουθεί στην 21η θέση το ETH της Ζυρίχης.

Την ίδια ώρα, δύο ακόμη ανώτατα ιδρύματα από την Ευρώπη μπαίνουν στις πρώτες 50 θέσεις, με το Πανεπιστήμιο του Μονάχου να κατατάσσεται 48ο και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης 50ο.

Η Γερμανία βλέπει φέτος 4 πανεπιστήμια στις 100 πρώτες θέσεις, ενώ η Γαλλία διατηρεί 30 ιδρύματα στη λίστα, εκ των οποίων 17 φιγουράρουν στις πρώτες 500 θέσεις της «Κατάταξης της Σανγκάης».


Πηγη: iefimerida.gr