Νέα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο και δύο κυκλικούς κόμβους στο κέντρο των Τρικάλων με χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020


Νέες παρεμβάσεις για τη δημιουργία βελτιωμένων χώρων για πεζούς και οχήματα στο κέντρο των Τρικάλων, με την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμου και δύο κυκλικών κόμβων χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας  μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη υπογραφή της σύμβασης του έργου «Επέκταση, αναβάθμιση πεζοδρομίων  και δημιουργία κυκλικών κόμβων», προϋπολογισμού 1.238.508,97 ευρώ. Το έργο  περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης των Τρικάλων με τίτλο « Μια ανοιχτή -πόλη πρότυπο στις όχθες του Ληθαίου»,    που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με συνολικό προϋπολογισμό 11,5 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης και κύριος του έργου είναι ο Δήμος Τρικκαίων.

«Ένα ακόμη σημαντικό έργο που αναβαθμίζει αισθητικά και περιβαλλοντικά το κέντρο της πόλης των Τρικάλων και δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας εισέρχεται σε φάση υλοποίησης.  Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, χρηματοδοτούμε  παρεμβάσεις  που αλλάζουν την εικόνα στις οδούς Καποδιστρίου, Γαριβάλδη και στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου επιπλέον διαμορφώνονται δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι σε προβληματικές διασταυρώσεις» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με τα έργα που χρηματοδοτούμε αλλάζουμε την εικόνα στο κεντρικό ιστό των πόλεων και ενθαρρύνουμε τη χρήση του ποδηλάτου που είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης.  Παράλληλα κατασκευάζουμε κυκλικούς κόμβους καθώς αποτελούν τη φιλικότερη στο περιβάλλον παρέμβαση στις διασταυρώσεις λόγω της μείωσης της  εκπομπής καυσαερίων, έχουν εγγυημένα αποτελέσματα από την ευρωπαϊκή εμπειρία στην αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και   εναρμονίζονται πλήρως με τους στόχους της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αφού καταργείται η σηματοδότηση, κερδίζεται χρόνος, αυτορυθμίζεται η κυκλοφορία, δημιουργείται χώρος πρασίνου, εξοικονομείται ενέργεια και  αναβαθμίζεται η αισθητική της περιοχής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Πεζοδρόμια και κυκλικοί κόμβοι

Το νέο έργο περιλαμβάνει:

-Παρεμβάσεις επί της οδού Καποδιστρίου με επέκταση των πεζοδρομίων και ενσωμάτωση πάνω σε αυτό του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου. Η παρέμβαση, από την πλευρά του ποδηλατόδρομου, έχει συνολικό πλάτος πεζοδρομίου 3,80μ. Στο απέναντι πεζοδρόμιο θα γίνει αντικατάσταση του υλικού επίστρωσης με κυβόλιθους

-Παρεμβάσεις στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού με τροποποίηση της  υφιστάμενης ισόπεδης διασταύρωσης των οδών Ελευθερίας, Πύλης, Ευρυπίδου και Μετεώρων και διαμόρφωσή της σε κυκλικό κόμβο και αναμόρφωση της  εισόδου του Σιδηροδρομικού Σταθμού με τη διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών Ασκληπιού, Ευριπίδου και Καβράκου, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης των πεζοδρομίων της ευρύτερης περιοχής.

-Προβλέπεται επίσης παρέμβαση στην οδό Γαριβάλδη (που θα γίνει με ίδιους πόρους 59.250 ευρώ του Δήμου) με αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα και κατασκευή των διαβάσεων πεζών, καθώς και αυτών επί των οδών Βύρωνος και Απόλλωνος στη συμβολή τους με την οδό Γαριβάλδη, με κυβόλιθο από γρανίτη και την απαραίτητη σήμανση.

Το σύνολο των παρεμβάσεων ολοκληρώνεται με τις απαραίτητες Η/Μ εργασίες για τον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής  καθώς και  την τοποθέτηση οδοσήμανσης. Παράλληλα με την υλοποίηση του έργου θα γίνει και  η μεταφορά δικτύων κοινής ωφέλειας που βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης.