Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά η διαδικασία επιχορήγησης επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τον «Ιανό» στην Καρδίτσα - 7,7 εκατ. ευρώ σε 2.350 δικαιούχους


Την Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021, δημοσιεύθηκε η Απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών με τίτλο «Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως 20ης Σεπτεμβρίου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας» (ΦΕΚ Β’ 3882/ 20.08.2021), με την οποία θα καταβληθεί σε 709 δικαιούχους επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προκαταβολή 20%, ύψους 776.660 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 3.883.298 ευρώ. Η εν λόγω απόφαση, σε συνέχεια μίας σειράς αποφάσεων χορήγησης προκαταβολής 20% που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, ακολουθώντας τη ροή του έργου από τις επιτροπές της Περιφέρειας, αποτελεί την τελευταία απόφαση χορήγησης προκαταβολής 20% σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιφερειακή ενότητα της Καρδίτσας, καθώς προσδιορίστηκε το τελικό ποσοστό κάλυψης της εκτιμηθείσας -από τις αρμόδιες επιτροπές της Περιφέρειας- ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το οποίο θα διαμορφωθεί στο 55% της ζημιάς. 

Με αφορμή, την υπογραφή και δημοσίευση της εν λόγω Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «[…] σε διάστημα περίπου 10 μηνών από τη θεομηνία “Ιανός” ολοκληρώνεται η καταβολή της προκαταβολής του 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς στην Καρδίτσα και το επόμενο στάδιο θα περιλαμβάνει την έκδοση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών με τα τελικά ποσά επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία “Ιανός” και ανταποκρίνονται στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Πρόκειται για μία σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, εντός του νέου θεσμικού πλαισίου της Κρατικής Αρωγής, καθώς κατά την προηγούμενη περίοδο -πρέπει να σημειωθεί- οι επιχορηγήσεις, που αφορούσαν κυρίως επιχειρήσεις, περιορίζονταν στο 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς και χορηγούνταν μετά από τρία ή τέσσερα έτη από την επέλευση της θεομηνίας. Τώρα με το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής εντός του πρώτου έτους, θα διατεθεί το 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις, αλλά και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν δίνονταν μέχρι πρότινος και για ζημιές που δεν εντάσσονταν στο πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φυσικά, για τους δικαιούχους που έχουν ήδη λάβει το 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς ως προκαταβολή, τα ποσά αυτά θα αφαιρούνται από το τελικό 55% - όπως έχει καθοριστεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί ως προκαταβολή 20%, το ποσό των 6.942.400 ευρώ σε 1.641 δικαιούχους. Με την Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών προσδιορίστηκε η διάθεση 776.660 ευρώ σε ακόμα 709 δικαιούχους. Έτσι, αθροιστικά θα έχει καταβληθεί προς 2.350 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τον “Ιανό” στην Καρδίτσα, το ποσό των 7.719.060 ευρώ ως προκαταβολή, το οποίο αντιστοιχεί σε συνολική εκτιμηθείσα ζημιά 38.595.500 ευρώ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η σχετική πληρωμή. Με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και την ίδια στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση θα κινηθούμε την επόμενη περίοδο, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η καταβολή της τελικής επιχορήγησης στους δικαιούχους επιχειρηματίες και αγρότες […]».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ότι η εν λόγω επιχορήγηση αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αξιοποιώντας τις νέες προβλέψεις του πλαισίου της Κρατικής Αρωγής, θα δρομολογηθεί η επιχορήγηση της εκτιμηθείσας ζημιάς σε επόμενη φάση, η οποία και θα ανέρχεται -σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών- στο 27,5% της εκτιμηθείσας ζημιάς.



Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu