Καύσωνας: Μεγάλα προβλήματα στην βιομηχανική τομάτα - Επίσκεψη του ΘΕΣΤΟ στον ΕΛΓΑ ΛάρισαςΤα πολύ μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε το πρώτο κύμα καύσωνα και έρχεται να ολοκληρώσει το δεύτερο και συνεχιζόμενο που βιώνουμε αυτές τις ημέρες ήταν το θέμα της επίσκεψης που πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΘΕΣΤΟ κκ. Σουλιώτης και Σαπουνάς, στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας.

Στη σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν από πλευράς ΕΛΓΑ οι κκ. Λιόντος και Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ παρουσίασε αναλυτικά το εύρος της αναμενόμενης ζημιάς, προσκομίζοντας και δείγμα προσβεβλημένων από τον καύσωνα καρπών. Οι αποχρωματισμοί αυτοί των καρπών είναι μόνο το πρώτο και άμεσα εμφανές σύμπτωμα της επερχόμενης ζημιάς, η οποία αναμένεται να επεκταθεί σε κάψιμο των ταξιανθιών (στις όψιμες φυτεύσεις), σταμάτημα της ωρίμανσης και ωχρό κιτρίνισμα των άγουρων καρπών, «βράσιμο» των ώριμων καρπών, σταδιακή κατάρρευση του φυτού και οριστική υποβάθμιση της ποιότητας, εκτός της άνω του 50% μείωση της παραγωγής κυρίως στις όψιμες φυτεύσεις. 


Ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ ζήτησε από τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ να κινήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών, καθώς η καλλιέργεια έχει εισέλθει ήδη σε φάση έντασης συγκομιδής, όπως επίσης και να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς, όπως αρμόζει στο ρόλο που καλείται να επιτελέσει. Τονίστηκε η σημασία της αποκατάστασης του κοινού αισθήματος δικαίου των ταλαιπωρημένων από τα καιρικά φαινόμενα αγροτών (παγετοί, έντονες βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα), πολύ περισσότερο σήμερα που και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές και ο ρόλος του ΕΛΓΑ και του δημόσιου χαρακτήρα του αμφισβητείται έντονα. Ζητήθηκε επίσης να γίνουν όλα με το μέγιστο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μια από τις δυναμικότερες καλλιέργειες, που πατροπαράδοτα ενισχύει το αγροτικό εισόδημα του θεσσαλικού κάμπου. 

Από πλευράς ΕΛΓΑ Λάρισας και δια στόματος του Προϊσταμένου του κ. Λιόντου, δόθηκαν όλες οι δεσμεύσεις για έγκαιρη και σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού εκτίμηση των ζημιών.

Ο κ. Σουλιώτης δηλώνει σε όλους τους τόνους, ότι δε θα σταματήσει σε αυτές τις διαβεβαιώσεις, αλλά θα ζητήσει και τη συμβολή της Πολιτείας, με τη διερεύνηση και παράλληλων ενισχυτικών μορφών αντιστάθμισης του χαμένου εισοδήματος των μελών του Συνεταιρισμού που εκπροσωπεί.


Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu