Ανοίγει το «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα



Πενήντα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, με μικρότερο όμως ύψος επιδότησης, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, θα ενταχθούν στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ (632 εκατ. ευρώ τα οποία με μόχλευση θα φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά και 500 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, και θα παραμείνει ενεργή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αναβαθμίσει ενεργειακά περίπου τις διπλάσιες κατοικίες σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, έχει αποφασίσει να μειώσει τα ποσοστά ενίσχυσης, εκτός από τις κατηγορίες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα μπορούν να κερδίσουν υψηλές επιδοτήσεις. Θα διαμορφωθούν 6 κατηγορίες με αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και τα κτίρια μεγάλης ηλικίας. Παράλληλα, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν η ενεργειακή κλάση του κτιρίου πριν από την ένταξή του στο πρόγραμμα και η παλαιότητα της κατασκευής. Τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:

-Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%.

-Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000- 20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.

-Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000- 30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%.

-Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000- 40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.

-Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000- 60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40%. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40%, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Κατοικίες

Εξι εισοδηματικές κατηγορίες και αντίστοιχα ποσοστά ενίσχυσης θα περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». Τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που μπορεί να φτάνει στο 75% επί των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, θα λαμβάνει η έκτη κατηγορία, που περιλαμβάνει νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ. Το αρχικό ποσοστό της κρατικής επιδότησης ξεκινά από το 45%. Ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για τα νοικοκυριά είναι συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, ενώ με τις παρεμβάσεις στα προηγούμενα προγράμματα το ποσό που έχει δοθεί συνολικά ανέρχεται σε 1,821 δισ. ευρώ. Εχουν επωφεληθεί κοντά στις 100.000 κατοικίες, έχοντας πετύχει εξοικονόμηση 2,799 δισ. KWh.

Οσον αφορά την απορρόφηση των πόρων, ανέρχεται σε 92% από τον πρώτο κύκλο, που οδεύει προς ολοκλήρωση, ενώ 50% είναι η απορρόφηση του δεύτερου κύκλου με 11.360 εκταμιεύσεις από 21.000 υπαγωγές. Οι βασικές αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» είναι οι εξής:

-Ως κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τρεις κλάσεις.

-Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα.

-Θα γίνεται συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων των νοικοκυριών, με βάση ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια. Τα άτομα με αναπηρία ή όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προηγούνται.

-Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

-Οι πόροι του προγράμματος θα κατανεμηθούν ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια, όπως γινόταν έως τώρα.

-Για πρώτη φορά, επίσης, στις επιλέξιμες δαπάνες εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο «Εξοικονομώ» και θα επιδοτείται. Σκοπός της είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτίσματος ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους.

-Θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το κλίμα (βαθμοημέρες) της περιοχής. Θα αξιοποιηθεί το μοντέλο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που έχει αποτυπώσει τις ενεργειακές ανάγκες με βάση τις κλιματικές συνθήκες στις περιοχές της χώρας. Βάσει των στοιχείων αυτών, η επιδότηση στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα είναι διαφορετική σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό, θα υπάρχουν δηλαδή διαφορετικοί συντελεστές με βάση τις βαθμοημέρες, με τις διαφορές να εντοπίζονται ακόμα και μέσα στον ίδιο δήμο.


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr