Στην Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας μετέχει ο Δήμος Λαρισαίων


  • Από τις 16 εως τις 22 Σεπτεμβρίου

  • Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον

  • Αλλάζουμε την καθημερινότητα και τις ζωές μας

  • Μένουμε υγιείς


Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και ευρύτερα για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο στο διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Στην εβδομάδα αυτή εντάσσεται και η  «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία μεγάλο τμήμα της πόλης κλείνει για τα αυτοκίνητα, που φέτος θα είναι η Κυριακή 19 /9/2021.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει ιδιαίτερο λόγο να συμμετέχει στη διοργάνωση, ως πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Στον πυρήνα του ΣΒΑΚ είναι όπως είναι γνωστό, η αποτροπή της χρήσης του αυτοκινήτου, η απόδοση του δημόσιου χώρου στον πεζό, στους γονείς με τα παιδιά, στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Με την εισαγωγή των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων, διαμορφώνουμε στο κέντρο συνθήκες γειτονιάς, κάνουμε την πόλη μας πιο ανθρώπινη, με λιγότερους ρύπους.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και έχει τιμηθεί με το 2ο βραβείο το 2019. Φέτος, αξιοποιώντας την  εμπειρία έγινε μια ιδιαίτερη προσπάθεια διεύρυνσης της συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, σχολείων, φορέων, εθελοντών και επιχειρήσεων .


Ενδεικτικά αναφέρονται:

Στις 15-9-2021 Έκθεση φωτογραφίας για τα μέσα μετακίνησης διαχρονικά στην Λάρισα σε συνεργασία με την Φωτοθήκη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Εγκατάσταση ποδηλατοστασίων.

Ποδηλατικές πολιτιστικές διαδρομές και ποδηλατικές δράσεις με το φορέα HERO 2030. Πολιτιστική διαδρομή με αναπηρικά αμαξίδια. Προσομοιωτές για μια βιωματική εμπειρία σύγκρουσης με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς. Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο . Αιμοδοσία. Επιδείξεις Πρώτων Βοηθειών. Μαραθωνοδρόμοι στο κέντρο της πόλης. Έκθεση Ποδηλάτων στην κεντρική πλατεία και πολλές εκπλήξεις.

Το video της Ευρωπαικης Εβδομάδας Κινητικότητας (ελληνικά)

https://mobilityweek.eu/fileadmin/user_upload/materials/participation_resources/2021/Videos_EU_languages/Updated_EU_languages_-_July/EMW_EL.mp4



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr