Αχλάδια: Καταστροφή παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου στον Τύρναβο



Η εικόνα της φετινής πρώιμης παραγωγής αχλαδιών είναι αποκαρδιωτική σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Παραγωγοί στον Τύρναβο καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την έξαρση του βακτηριακού κάψιμου στο φυτικό κεφάλαιο και στην παραγωγή.

Ο κ. Ταμπόσης Σωτήρης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, μας αναφέρει ότι αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησαν οι συγκομιδές των πρώιμων ποικιλιών Koscia και Santa Maria, ενώ η ποικιλία Κριστάλλι συγκομίζεται την άλλη εβδομάδα.

«Η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη λόγω των παγετών που έπληξαν την καλλιέργεια στο στάδιο της ανθοφορίας. Επιπρόσθετα, τα δέντρα της ποικιλίας Santa Maria παρουσιάζουν έξαρση του βακτηρίου ερβίνια (Erwinia amylovora) το οποίο προκαλεί βακτηριακό κάψιμο. Έχει 4-5 χρόνια να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα από το βακτηριακό κάψιμο. Σε περίπτωση έξαρσης όπως τώρα, οι παραγωγοί προχωρούν σε αφαίρεση κλάδων και καρπών, ολόκληρων δέντρων και σε κάποιες περιπτώσεις ξεριζώνονται ολόκληρα περιβόλια. Τα προσβεβλημένα μέρη που κόβονται πρέπει να απομακρυνθούν και να καούν. Η ποικιλία Koscia είναι πιο ανθεκτική στο βακτήριο», όπως μας εξηγεί ο κ. Ταμπόσης.

«Όσον αφορά τις τιμές, είναι νωρίς για την ώρα να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις. Σίγουρα ευελπιστούμε σε μία καλύτερη τιμή συγκριτικά με πέρσι. Υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή αχλαδιών στην Ιταλία οπότε ενδέχεται να έχουμε αύξηση πωλήσεων στις εξαγωγές. Τέλος, πρέπει να τελειώσει η εκτίμηση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ για το θέμα των αποζημιώσεων».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Τασιούλας Χρήστος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Γαία Φρούιτ, «αυτήν την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι συγκομιδές για τις Κοντούλες και τώρα συγκομίζουμε τα Koscia και τα Santa Maria. Οι απώλειες παραγωγής, στην καλύτερη των περιπτώσεων, φτάνουν το 70% και στην χειρότερη το 100%. Η ποιότητα των παραγώμενων καρπών επίσης δεν είναι ικανοποιητική».

«Ο τελευταίος παγετός στις 8-9 Απριλίου ήταν καταστρεπτικός για την παραγωγή αλλά και για την έξαρση του βακτηρίου. Οι περισσότερο ζημιωμένες ποικιλίες είναι οι: Κοντούλα, Santa Maria, Williams και Ηaliant. Τώρα γίνεται η καρατόμηση των βραχιόνων και των δέντρων. Περιμένουμε ενίσχυση για απώλεια παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου. Η τιμή φέτος είναι 5-15 λεπτά/το κιλό υψηλότερη αλλά δεν ισοσταθμίζεσαι με την απώλεια παραγωγής. Τα έξοδα για 1 στρέμμα είναι 1.000 ευρώ. Κατά τις 15 Αυγούστου συγκομίζονται η ποικιλία Κριστάλλι, μετά στις 20 Αυγούστου τα Sissy και τέλη Αυγούστου τα Williams Hailant. Φέτος είναι όψιμη η χρονιά κατά 10 ημέρες. Εμείς εξάγουμε τις ποικιλίες Coscia και Santa Maria στις χώρες Βουλγαρία, Αλβανία και Ρουμανία», καταλήγει ο κ. Τασιούλας.

O κ. Δημήτρης Σταυρίδης, προϊστάμενος προστασίας φυτών στη ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, μας δίνει μία εικόνα από τις ζημιές που έχουν εκτιμηθεί στην περιοχή του Τυρνάβου. «Από τα 30.000 στρέμματα της καλλιέργειας, τα 9.000 έχουν μολυνθεί από το βακτηριακό κάψιμο. Η καταστροφή είναι τεράστια και επηρεάζει τόσο τις βιομηχανικές όσο και τις επιτραπέζιες ποικιλίες. Δυστυχώς η φετινή μόλυνση θα έχει επιπτώσεις στο φυτικό κεφάλαιο των δέντρων οι οποίες θα εκδηλωθούν και τις επόμενες χρονιές.

Θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον Σεπτέμβριο καθώς ακόμα οι παραγωγοί προσπαθούν να καταστείλουν την προσβολή στο φυτικό κεφάλαιο. Αυτό βέβαια ίσως οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσβολή καθώς το βακτήριο είναι ιδιαίτερα μολυσματικό. Έχουμε δώσει οδηγίες για περιορισμό της εξάπλωσης αλλά μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα.

Συχνό λάθος που κάνουν πολλοί παραγωγοί είναι να κόβουν τα προσβεβλημένα μέρη και να μην τα καταστρέφουν αλλά να τα αφήνουν μέσα στο χωράφι. Μεταδίδεται μηχανικά μέσω των εργαλείων, με τα παπούτσια και τα ρούχα των αγροτών. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η απολύμανση των εργαλείων μετά από κάθε τομή, των ενδυμάτων και υποδημάτων. Το 2001 με τον μεγάλο παγετό είχαμε ανάλογη έξαρση. Οι απότομες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις ευνοούν την έξαρση των προσβολών.

Το πρώτο σοκ στα φυτά έγινε την περίοδο του παγετού όπου τα δέντρα βρίσκονταν στο ευαίσθητο στάδιο της άνθησης. Αμέσως μετά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του λίβα κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα δέντρα υπέστησαν δεύτερο σοκ. Έχουν γίνει ενέργειες από τον περιφερειάρχη, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, για να προχωρήσει σε κάποια αποζημίωση, καθώς η καταστροφή της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου είναι πολύ μεγάλη», τονίζει.


Πηγη: agrotypos.gr


Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu