Ανατροπή: Η ΔΕΗ κόβει οριστικά το ρεύμα στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου



Οριστικό, όπως φαίνεται, θα είναι το… μπλακάουτ που θα επιβάλει η ΔΕΗ στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Μάτι Τυρνάβου, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία που αρχικά είχε επιτευχθεί για χρέη συνολικού ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, κατόπιν ισχυρών πιέσεων και παρά την αδυναμία εξυπηρέτησης του φορέα ακόμη και τρεχουσών οφειλών, συμφώνησε στην παροχή ρεύματος στις πομόνες του ΤΟΕΒ με την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα καταβάλουν στη ΔΕΗ ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ.

Ωστόσο η υπόθεση πήρε νέα τροπή, καθώς στις 3 Αυγούστου μετά από επανέλεγχο 22 από τις εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ βρέθηκαν παραβιασμένες με αυθαίρετη επανασύνδεση (ρευματοκλοπή) και δόθηκε εντολή από το υποκατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή της Λάρισας να γίνει εκ νέου διακοπή από ασφαλές σημείο (δίκτυο μέσης τάσης). Παράλληλα, ο Διαχειριστής θα προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης κατά του ΤΟΕΒ και την αποστολή του φακέλου στον εισαγγελέα, όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο για τις ρευματοκλοπές.

Πρόκειται για τις 22 από τις 63 παροχές χαμηλής τάσης του Οργανισμού που χειρίζεται το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής και έναν από τους 28 ΤΟΕΒ της χώρας με τις μεγαλύτερες οφειλές.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη από λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν χρονική περίοδο περίπου οκτώ ετών και ανέρχονται στο ποσό των 3.279.764,60 ευρώ.

Την ηλεκτροδότηση του Οργανισμού είχαν ζητήσει πρόσφατα οι αγρότες προτάσσοντας τη διάσωση της παραγωγής 7.000 στρεμμάτων από περιβόλια. Μάλιστα στο θέμα είχε αναφερθεί στη Βουλή και ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο οποίος είχε ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα την επανασύνδεση του ρεύματος του ΤΟΕΒ, επικαλούμενος τις αρδευτικές ανάγκες λόγω του καύσωνα.

Η ΔΕΗ έχει προχωρήσει και στο παρελθόν σε αλλεπάλληλους και ευνοϊκούς διακανονισμούς, χωρίς όμως ο φορέας να ανταποκριθεί επαρκώς σε κανέναν.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η τακτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα ήταν η δικαστική οδός και πολιτικές πιέσεις προς βουλευτές και τοπικούς φορείς για να εξασφαλίζει συνεχή ασυλία.

Κάθε φορά που η ΔΕΗ προχωρούσε σε εντολή απενεργοποίησης των μετρητών των εγκαταστάσεων του Οργανισμού λόγω οφειλών προσέφευγε στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για την επανασύνδεση ή για μη αποκοπή των εγκαταστάσεών του.

Ολες τις φορές όμως, εκτός των δύο πρόσφατων εντός του Ιουλίου, το δικαστήριο είχε χορηγήσει προσωρινή διαταγή και απαγόρευε στη ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση.

Ο ΤΟΕΒ, καλυπτόμενος με την προσωρινή διαταγή, δεν προχωρούσε σε πληρωμές, με αποτέλεσμα η οφειλή του να βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στη συνέχεια όλες οι αποφάσεις επί των ασφαλιστικών μέτρων ήταν απορριπτικές για τον ΤΟΕΒ.

Το 2018 η ΔΕΗ προχώρησε σε εντολή αποκοπής λόγω οφειλής και ο ΤΟΕΒ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα αιτούμενος προσωρινή ρύθμιση έως την έκδοση σχετικής απόφασης, η οποία και του χορηγήθηκε από το δικαστήριο.

Η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων έγινε τον Οκτώβριο του 2018 και εν συνεχεία -μετά από περίπου δύο χρόνια- εκδόθηκε απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή του από το δικαστήριο.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έως σήμερα το σύνολο των πληρωμών του ΤΟΕΒ ανέρχεται σε 42.539 ευρώ, με τελευταία πληρωμή τη 19η Ιουλίου του 2019, ενώ οι τρέχοντες λογαριασμοί για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 820.943,04 ευρώ.

Η δε συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΤΟΕΒ από 2.130.023,86 ευρώ τον Οκτώβριο του 2018 αυξήθηκε μέχρι σήμερα κατά 55%.

Τον φετινό Μάιο, αφού εκ νέου ο ΤΟΕΒ δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες οχλήσεις για τον διακανονισμό της οφειλής του, η ΔΕΗ προχώρησε σε καταγγελία των συμβάσεων και εντολή παύσης εκπροσώπησης.

Τον προηγούμενο μήνα, και ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε εκτελέσει ακόμη τις παύσεις εκπροσώπησης, ο ΤΟΕΒ, κατά πάγια τακτική του, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής.

Το δικαστήριο δεν χορήγησε την προσωρινή διαταγή και ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην εκτέλεση των παύσεων εκπροσώπησης, ενώ απενεργοποιήθηκαν και οι μετρητές των εγκαταστάσεών του.

Κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων εντός του Ιουλίου, ο ΤΟΕΒ επανάφερε το αίτημα της προσωρινής διαταγής για την επανασύνδεση των εγκαταστάσεών του. Το δικαστήριο απέρριψε και πάλι το αίτημα της προσωρινής διαταγής.


Πηγη: Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr 
(με πληροφορίες από Μαριάννα Τζάννε newmoney.gr)


Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu