Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη για να σωθούν τα χωριά της Ιστιαίας – Νέες εκκενώσεις οικισμών


Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια με ένα πύρινο μέτωπο να κινείται απειλητικά προς την Ιστιαία. Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος, η φωτιά βρίσκεται στο δρόμο με κατεύθυνση προς τις Γούβες Ιστιαίας, με την κατάσταση να είναι δραματική. Το μέτωπο που κατακαίει ανάμεσα στις Γούβες, Τσαπουρνιά και Γεράκι, υπολογίζεται σε περισσότερα από 20 χιλιόμετρα.

Μάλιστα το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης για χωριά: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές: Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο, Βουλίκι εκκενώστε προς Ιστιαία».

Κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει παρουσία της πυροσβεστικής στο πύρινο μέτωπο, καθώς επίσης και αραιές ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη.

«Είμαστε στο έλεος του θεού»

Κάτοικος του χωριού Τσαπουρνιά του δήμου Ιστιαίας, μιλώντας στον απεσταλμένο του ethnos.gr Κώστα Ασημακόπουλο ανέφερε πως «είμαστε στο έλεος του θεού. Δεν πάει άλλο. Δεν ξέρουμε τι δουλειά θα κάνουμε την επόμενη ημέρα. Δεν ξέρουμε που θα πάμε». Ο ίδιος κατήγγειλε πως η πυροσβεστική δεν άφησε τους κατοίκους να υπερασπιστούν το χωριό τους.

Οι προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν τα χωριά τους είναι ηρωικές. Ομάδες κατοίκων βρίσκονται στους δρόμους με αγροτικά οχήματα τα οποία έχουν στις καρότσες δεξαμενές νερού για να βοηθήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα στη μάχη τους για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Κάτοικος του χωριού Κρυονερίτη Ιστιαίας μιλώντας στο OPEN, είπε πως η φωτιά σταμάτησε έξω από το χωριό χάρη στην προσπάθεια των κατοίκων. Κατήγγειλε πως ήταν μόλις ένα πυροσβεστικό, το οποίο βρισκόταν στην πλατεία του χωριού, χωρίς να πηγαίνει στο μέτωπο της φωτιάς.

Δήμαρχος Ιστιαίας: «Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας»

Ο δήμαρχος της Ιστιαίας Γιάννης Γκόντζιας έστειλε μέσω της τηλεόρασης του OPEN δραματικό μήνυμα λέγοντας πως «σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας».

«Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας! Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”», είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας και συνέχισε:

«Το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανα χωριό!»

Ο ίδιος είπε πως οι φλόγες πλησιάζουν χωριά γύρω από την Ιστιαία και επεσήμανε πως το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε όλο το νότιο μέτωπο και «κινείται προς τα βόρεια και σαρώνει τα πάντα».

Δεκάδες νέοι απεγκλωβισμοί 

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.  

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν. Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια. Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες τα ξημερώματα χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.


Πηγη: ethnos.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr