Μελιβοία Αγιάς: Εύκολα τα 4 ευρώ φέτος για το κάστανο - Δυσεύρετα τα μεγαλόκαρπα


Έντονη η ζήτηση από την εγχώρια αγορά, αλλά και από το εξωτερικό και ιδίως την Ιταλία για το κάστανο.

Ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «ο κύριος όγκος της παραγωγής, που φέτος οψίμισε, αναμένεται μετά την 1η Οκτώβρη. Ως όγκος δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση, παρά το γεγονός ότι δίνουν παραγωγή και τα νέα δέντρα, για τον απλό λόγο ότι κάποια βγαίνουν εκτός από τη μελάνωση. Προβλήματα αντιμετωπίζουμε και από την σφήκα, αλλά γίνονται προσπάθειες με διάφορα προγράμματα, ώστε να βρεθούν λύσεις.

Κατά τα άλλα, εκτιμώ, πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις από τον καύσωνα, γιατί η ψίχα του κάστανου σχηματίζεται μετά τις 10 Αυγούστου, οπότε και οι καύσωνες είχαν αρχίσει να πέφτουν ως προς την έντασή τους. Στα άνυδρα κομμάτια βέβαια, σίγουρα, θα έχουμε φαινόμενα αυξημένης μικροκαρπίας.

Όσον αφορά το εμπόριο, υπάρχουν ήδη προτάσεις, από εξωτερικό και εσωτερικό, καταγράφονται και ελπίζουμε τουλάχιστον να έχουμε τις περσινές τιμές, που ανάλογα και τα μεγέθη, κυμάνθηκαν στα 3,60 με 4 ευρώ το κιλό».

Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Μελιβοίας πραγματοποιεί επένδυση στην τυποποίηση κάστανου, με συσκευαστήριο και ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην εξαγωγή του προϊόντος.

Ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός κάστανου από την Μελιβοία τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως: «η παραγωγή κάστανου φέτος στην περιοχή μας έχει οψιμίσει. Πέρσι ξεκινήσαμε να μαζεύουμε στις 16 με 17 Σεπτεμβρίου, αλλά φέτος πάμε για τέλη του Σεπτεμβρίου την εκκίνηση.

Ο καύσωνας δεν άφησε ανεπηρέαστα τα δέντρα μας. Εκτιμώ πως τα πιο χοντρά κάστανα κάτω από 40 κομμάτια στο κιλό, θα είναι φέτος σε μεγάλη έλλειψη. Αυτά πέρσι πληρώθηκαν στον παραγωγό από τους εμπόρους έως και 3,8 με 4 ευρώ το κιλό. Φέτος μπορεί να πάμε και ψηλότερα, αφού η ζήτηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Προβλήματα άλλα δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα στην καλλιέργεια».


Πηγη: agrotypos.gr



Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu