Συνεργασία ΣΘΕΒ και Εκπαιδευτικού Ομίλου Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ


Την ανάδειξη πρωτοβουλιών με στόχο την από κοινού αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την περαιτέρω βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού έλαβαν με απόφασή τους οι Διοικήσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του Εκπαιδευτικού Ομίλου Μητροπολιτικό-ΑΚΜΗ, την οποία και επικύρωσαν με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021. 

Ειδικότερα, προβλέπεται μια σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν τη διασύνδεση ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας με την αγορά εργασίας καθώς και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με έμφαση στην ανάδειξη θεματικών ενοτήτων που σχετίζονται κατά προτεραιότητα με ζητήματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας.

Οι δύο φορείς συμφώνησαν πως θα προχωρήσουν και στη διοργάνωση εκδηλώσεων – ημερίδων – συνεδρίων, σε πεδία κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος, πρωτίστως όμως οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν την πρακτική τους άσκηση στις επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου, αυξάνοντας την αξία της πρακτικής αυτής που θα οδηγήσει και στην αγορά εργασίας.

Στόχος του μνημονίου συνεργασίας είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις σύγχρονες τάσεις της οικονομίας και τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε επαγγέλματα και δεξιότητες προϋποθέτει συστηματική παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και στενή συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, η ταχεία απαξίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί την ανάγκη ισχυρού συστήματος επανακατάρτισης (reskilling) και αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling), με την ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσεων, η οποία θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτομίας, πρωτεύοντα άξονα για την οικονομία και την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε εκ μέρους του ΣΘΕΒ η Γενική Διευθύντρια κα Ελένη Καματέρη, από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο η Διευθύντρια Campus Θεσσαλίας κα Ελίζα Κωνσταντινίδου και από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ ο Διευθυντής κ. Πάρις Καλογεράκης.