Στο Διαχρονικό Μουσείο η δημοτική παράταξη "Ορμή Ανανέωσης"



Με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κα. Σταυρούλα Σδρόλια, συναντήθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας και το στέλεχος της παράταξης Αλέξανδρος Ζουριδάκης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συζήτηση για όλα τα σημαντικά θέματα που διαχειρίζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων και συνδέονται με την πόλη της Λάρισας, όπως οι εξελίξεις για το Ά αρχαίο θέατρο της πόλης, το μπεζεστένι, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, η προώθηση και προβολή της ιστορικότητας της πόλης, αλλά και η πρόταση της «Ορμής Ανανέωσης» για την συμβολική υιοθέτηση μνημείων από μαθητές δημοτικών σχολείων.

Η κα. Σδρόλια ενημέρωσε τους εκπροσώπους της παράταξης για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών στο Ά αρχαίο θέατρο, για την πορεία των εργασιών στο μπεζεστένι, για τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Διαχρονικό Μουσείο , ενώ έκανε και μία γενικότερη ενημέρωση γύρω από τα θέματα που διαχειρίζεται αυτήν την περίοδο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Από τη μεριά του ο Νίκος Γαμβρουλας τόνισε: « Το Ά αρχαίο θέατρο αποτελεί αυτή την περίοδο το σημαντικότερο εν εξελίξει έργο στην πόλη, το οποίο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών θα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και το σήμα κατατεθέν της πόλης μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προβάλλονται και να προωθούνται τα ιστορικά μνημεία, τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού της πόλης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής, το οποίο θα είναι ικανό να προσελκύσει εκδρομείς και επισκέπτες από όλη τη χώρα αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ αναγκαία είναι και η σύνδεση του Διαχρονικού Μουσείου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πόλης. Καθώς ολοκληρώνονται τα σπουδαία έργα ανάδειξης των μνημείων εντός του αστικού ιστού της πόλης, είναι απαραίτητη η σύνδεση των μνημείων μέσα από την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, ενώ ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα μας δώσει την δυνατότητα να διαμορφώσουμε την τελική όψη του ιστορικού λόφου του φρουρίου και της ευρύτερης περιοχής.»

Τέλος, τα στελέχη της «Ορμής Ανανέωσης», μετέφεραν στην κα. Σδρόλια την πρόταση της παράταξης τους  για την «συμβολική υιοθέτηση μνημείων από μαθητές Δημοτικών σχολείων»***, την οποία η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ενώ συμφώνησε να συμμετάσχει σε μία ευρύτερη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς φορείς της πόλης για την τελική διαμόρφωση της πρότασης, με σκοπό να αποσταλεί προς έγκριση στους αρμόδιους κεντρικούς φορείς.

***Η πρόταση της «Ορμής Ανανέωσης» αναφέρεται στη συμβολική υιοθέτηση ενός μνημείου (αρχαιότερου ή σύγχρονου) από κάθε δημοτικό σχολείο της πόλης, ώστε οι μαθητές του να το επισκεφτούν, να ενημερωθούν για την ιστορία του, για τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτό, για τον λόγο ύπαρξης του και να το φροντίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα διατηρώντας το καθαρό. Με τον τρόπο αυτό, μεγαλώνοντας, τα παιδιά θα σέβονται τα μνημεία και θα γνωρίζουν περισσότερα για την τοπική αλλά και την γενικότερη ιστορία της χώρας.


Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr