Δήμος Λαρισαιων: Προκήρυξη διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για περιβάλλοντα χώρο Α' Αρχαίου θεάτρου


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ UNESCO

Προκηρύχθηκε ο διεθνής  αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών

για τον περιβάλλοντα χώρος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου


Προκηρύχθηκε από το Δήμο Λαρισαίων ο διεθνής ανοικτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τον σχεδιασμό του Περιβάλλοντος χώρου του  Α’ Αρχαίου Θεάτρου.  Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της UNESCO και τις συστάσεις της UIA για την καλύτερη εφαρμογή τους. 

Ειδικότερα, ο Δήμος Λαρισαίων προσκαλεί αρχιτέκτονες, ή ομάδες πολλαπλών ειδικοτήτων οι οποίες αποτελούνται από τουλάχιστον έναν αρχιτέκτονα μαζί με άλλες ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες τοπίου, αρχιτέκτονες αστικού σχεδιασμού κλπ. από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στον Διεθνή Ανοικτό Διαγωνισμό Ιδεών για τον Σχεδιασμό του Περιβάλλοντος Χώρου του Αρχαίου Θεάτρου Α’ στη Λάρισα. 


Το Αρχαίο Θέατρο Α’ της Λάρισας είναι ένα υπαίθριο θέατρο, χτισμένο το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. το μεγαλύτερο στην Θεσσαλία-Κεντρική Ελλάδα, κατασκευασμένο για χωρητικότητα 10.000 ατόμων, βρίσκεται στην νότια πλαγιά του λόφου του «Φρουρίου», ο οποίος ταυτίζεται με την οχυρωμένη αρχαία ακρόπολη, στο κέντρο της πόλης της Λάρισας. 

Το θέατρο έχει αποκαλυφθεί σχεδόν ολόκληρο πρόσφατα μετά από μια μακρά περίοδο απαλλοτριώσεων και ανασκαφών. Τα έργα αποκατάστασης, τα οποία σταδιακά ολοκληρώνονται, θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργικότητά του. 

Η όλη διαδικασία του διαγωνισμού θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, στην ακόλουθη ασφαλή ιστοσελίδα: https://ift.tt/3zzaJGo 


ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 

Ο διοργανωτής αναγνωρίζει το σημαντικό νόημα και αξία του Αρχαίου Θεάτρου Α΄ της Λάρισας, καθώς και τον αντίκτυπό του στην ταυτότητα της πόλης. 

Η πρόθεση του διοργανωτή να δώσει το θέατρο στο κοινό και να μετατρέψει αυτό το μεγάλης αξίας αρχαίο μνημείο σε ενεργό μέρος της σύγχρονης ζωής της Λάρισας, απαιτεί την επανεξέταση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου του με στόχο τόσο τη βέλτιστη ανάδειξή του, όσο και την καλύτερη δυνατή ένταξή του στον πολεοδομικό ιστό και τη σύνδεσή του με τα άλλα σημαντικά τοπόσημα και τις χρήσεις γης. 

Η μελλοντική λειτουργία του μνημείου ως θέατρο με προβλεπόμενη χωρητικότητα 1500 θεατών, θα δημιουργήσει πέρα από τις λειτουργικές ανάγκες και νέες ισορροπίες και δυναμικές σε ολόκληρη την πόλη και θα επηρεάσει σημαντικά την ίδια της την ταυτότητα. 

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ 

Η πρόκληση του διαγωνισμού είναι η μετατροπή ενός μη ενεργού μείζονος αξίας αρχαίου μνημείου σε ενεργό σημείο αναφοράς της σύγχρονης ζωής της πόλης, το οποίο θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες και συσχετισμούς. 

Ταυτόχρονα, μέσω του επαναπροσδιορισμού και επανασχεδιασμού των ανοικτών δημόσιων χώρων που περιβάλλουν το Αρχαίο Θέατρο Α ', του σχεδιασμού εκείνων που ενδεχομένως να προκύψουν με τις απαλλοτριώσεις, καθώς και την χωροθέτηση των βασικών λειτουργικών αναγκών του θεάτρου, ο διαγωνιζόμενος καλείται να επιτύχει την ανάδειξη ενός νέου ενεργού τοπόσημου πολιτισμού, ικανό όχι μόνο να φέρει διεθνή προβολή και αναγνωσιμότητα, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, η θέση του μνημείου στην καρδιά του κέντρου της πόλης σε συνδυασμό με τη μελλοντική λειτουργία του κάνει την περίπτωση μοναδική. 


ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ 1 - ΠΕΡΙΟΧΗ 2) 

Η περιοχή του διαγωνισμού καταλαμβάνει περίπου 42 εκτάρια (420.000τμ) και χωρίζεται σε 2 περιοχές: 

1) ΠΕΡΙΟΧΗ 1: είναι ο περιβάλλων χώρος σε άμεση γειτνίαση με το αρχαίο θέατρο 

2) ΠΕΡΙΟΧΗ 2: είναι ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος επιρροής του θεάτρου 


ΤΥΠΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΓΛΩΣΣΑ-ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ 

Ο διαγωνισμός για τον «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Α΄ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ» είναι ένας Ανοικτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, και αποτελεί μια πρώτη πρόσκληση ιδεών από επαγγελματίες όπως απαιτείται από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA). Όλοι οι κανονισμοί και κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και η επιλογή της Κριτικής Επιτροπής, είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις περί αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών διαγωνισμών της UIA. 

Η γλώσσα του διαγωνισμού είναι η Αγγλική. 

Το σύστημα μέτρησης είναι το μετρικό. 

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

Ο Διαγωνισμός είναι ανοικτός σε αρχιτέκτονες από όλες τις χώρες του κόσμου, που έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος στη χώρα κατοικίας τους. 

Λόγω της μεγάλης σημασίας της περιοχής του διαγωνισμού και το μέγεθός της, ο Διοργανωτής ενθαρρύνει τον σχηματισμό ομάδων που θα ενσωματώνουν εκτός της αρχιτεκτονικής και άλλες ειδικότητες όπως αρχιτεκτονική τοπίου, αστικό σχεδιασμό, πολεοδομία, αρχαιολογία, ιστορία, κοινωνιολογία κ.ά.. 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ 

Συνολικά το καθαρό ποσό των 63.000 ευρώ θα μοιραστεί στους νικητές που θα επιλεχτούν από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, και θα είναι ως εξής: 

1ο βραβείο 30.000 Ευρώ 

2ο βραβείο 15.000 Ευρώ 

3ο βραβείο 10.000 Ευρώ 

4ο βραβείο 5.000 Ευρώ 

5ο βραβείο 3.000 Ευρώ 

Ο ΦΠΑ θα πληρωθεί επιπλέον στις ανωτέρω αμοιβές. 

Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί έκθεση όλων των συμμετοχών και βραβευμένων έργων.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ κατηγορία 


όνομα 


εθνικότητα 

Διεθνής Κριτής 

Deniz Incedayi 

Τουρκία 

Διεθνής Κριτής 

Rainer Mahlamäki 

Φινλανδία 

Διεθνής Κριτής, Πρόεδρος της επιτροπής 

Renato Rizzi 

Ιταλία 

Έλληνας Κριτής 

Aristidis Sapounakis 

Ελλάδα 

Διεθνής Κριτής, Εκπρόσωπος UIA 

Christian Sumi 

Ελβετία 

Διεθνής αναπληρωματικός Κριτής - Εκπρόσωπος UIA 

Jacek Lenart 

Πολωνία 


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 

Έναρξη διαγωνισμού και εγγραφής 20 Σεπτεμβρίου, 2021 

Λήξη εγγραφής στην ιστοσελίδα 19 Νοεμβρίου, 2021 

Περίοδος ερωτήσεων 24-30 Σεπτεμβρίου, 2021 

Δημοσίευση απαντήσεων 15 Οκτωβρίου, 2021 

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών (ταχ/κή αποστολή) έως: 24 Φεβρουαρίου, 2022 

Προθεσμία παραλαβής συμμετοχών με ταχυδρομείο ή courier 14 Μαρτίου, 2022 

Συνεδριάσεις Κριτικής Επιτροπής 16-18 Μαρτίου, 2022 

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 22 Μαρτίου, 2022 

Εγκαίνια έκθεσης Θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ 

Η εγγραφή των διαγωνιζομένων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού (https://ift.tt/3zzaJGo), μέσω του κουμπιού «registration» (εγγραφή), το αργότερο μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, 2021.Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr