Την συμβολική υιοθέτηση μνημείων από μαθητές των δημοτικών σχολείων προτείνει ο Νίκος Γαμβρούλας


Τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Κ. Δοδοντσάκη καθώς και την Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κα. Καραγιώργου, επισκέφθηκαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας και τα στελέχη της παράταξης Δημήτρης Αδάμος και Αλέξανδρος Ζουριδάκης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της παράταξης για τα ζητήματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές μονάδες στην πόλη της Λάρισας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και η κατάθεση πρότασης εκ μέρους της παράταξης για την συμβολική υιοθέτηση μνημείων από μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης. 


Η πρόταση της «Ορμής Ανανέωσης» αναφέρει τα εξής:

«Η παράταξη μας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό, ως κάτοικοι της Ελλάδας και της περιοχής της Λάρισας να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας.
Η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ατόμου γίνεται από την παιδική του ηλικία και το σχολείο ως ο κυριότερος φορέας παιδείας είναι ικανό να δώσει τα ερεθίσματα εκείνα στα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να αναπτυχθούν νοητικά αλλά και κοινωνικά. Να τους μεταφέρει αξίες και τρόπο συμπεριφοράς ώστε να γίνουν χρήσιμοι πολίτες οι οποίοι θα σέβονται την κοινωνική συνύπαρξη και θα συμμετέχουν στην εξέλιξη της κοινωνίας τους. Η γνώση της ιστορίας και της πολιτιστικής διαδρομής μιας χώρας ή μιας περιοχής, είναι κάτι που οι κάτοικοι της είναι σημαντικό να γνωρίζουν.
Το σχολείο διδάσκει ιστορία μέσα από τα βιβλία της ιστορίας, ώστε τα παιδιά να την κάνουν κτήμα τους και να πορευτούν στην ζωή τους έχοντας γνώση των πεπραγμένων του παρελθόντος. Στα βιβλία της ιστορίας που διδάσκονται οι μαθητές όμως, συνήθως δεν γίνεται εκτενής αναφορά για τα τοπικά γεγονότα της εκάστοτε περιοχής. Και αυτό είναι λογικό, καθώς θα χρειαζόταν τόνοι βιβλίων για να αποτυπωθούν  τα χιλιάδες γεγονότα και πρόσωπα από το ιστορικό παρελθόν της χώρας μας.
Μνημεία για τα σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα από το ένδοξο παρελθόν τόσο της χώρας όσο και της πόλης μας, υπάρχουν σε αφθονία στην πόλη της Λάρισας. Δυστυχώς, κατά καιρούς βλέπουμε μνημεία να βανδαλίζονται και να καταστρέφονται από συμπολίτες μας, γεγονός που θεωρούμε λυπηρό.
Θεωρούμε τον σεβασμό στα μνημεία απαραίτητο, γι αυτό και προτείνουμε κάθε δημοτικό σχολείο της πόλης, συμβολικά να υιοθετήσει ένα μνημείο (αρχαιότερο ή σύγχρονο), ώστε οι μαθητές του να το επισκεφτούν, να ενημερωθούν για την ιστορία του, για τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτό, για τον λόγο ύπαρξης του και να το φροντίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα διατηρώντας το καθαρό. Με τον τρόπο αυτό, μεγαλώνοντας, τα παιδιά θα σέβονται τα μνημεία και θα γνωρίζουν περισσότερα για την τοπική αλλά και την γενικότερη ιστορία της χώρας.
Ελπίζουμε η πρόταση μας να μπορέσει να γίνει πράξη και να συμβάλουμε με τον τρόπο αυτό τόσο στην ανάπτυξη σεβασμού για τα μνημεία, όσο και στην καλύτερη γνώση της τοπικής αλλά και της γενικότερης ιστορίας της χώρας, από τους σημερινούς και τους αυριανούς μαθητές της πόλης μας»

Τόσο ο κ. Δοδοντσάκης όσο και η κα. Καραγιώργου εξέφρασαν την άποψη ότι πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση με εκπαιδευτικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον μία ευρύτερη συνάντηση-συζήτηση με σκοπό να κατατεθεί ως ολοκληρωμένη πρόταση προς τους αρμόδιους φορείς.



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr