Οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Λαρισαίων για τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.


Για όλα τα επίκαιρα θέματα και ζητήματα που αφορούν της πόλη συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση μετά από ένα χρόνο.

Από τα πιο ενδιαφέροντα που ακούστηκαν  από τον Δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, είτε με την μορφή ενημέρωσης, είτε στη συζήτηση διάφορων θεμάτων είναι τα εξής: 


Για σχολεία 

Αποκατάσταση σχολείων από σεισμούς: Ετοιμα και λειτουργικά όλα τα σχολεία, με εξαίρεση το 21ο Δημοτικό. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε άθλο το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ο στόχος να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία. Ειδική αναφορά έκανε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο ΕΠΑΛ που είχαν τις σοβαρότατες ζημιές και είχαν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλα από τα κλίμακια των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών. 

Στο 21ο Δημοτικό Σχολείο, η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης αποκάλυψε μεγαλύτερο πρόβλημα (ζημιές στον φέροντα οργανισμό) που είχε εντοπιστεί από το κλιμάκιο του Υπουργείου. Αποτέλεσμα να χρειαστούν βαρύτερες και περισσότερες εργασίες, μεγαλύτερα κονδύλια  και επιπλέον χρόνος. Ο Δήμαρχος, υποστήριξε ότι είναι υπόθεση μερικώς εβδομάδων η ολοκλήρωση των εργασιών, ζητώντας την υπομονή και την κατανόησή τους. Το 21ο ΔΣ έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει για αυτές τις ημέρες, σε απογευματινή βάρδια στο γειτονικό διδακτήριο του 9ου Δημοτικού, ενώ θα διερευνηθεί εάν μπορεί να υπάρξει προσωρινή μετεγκατάσταση σε αίθουσες του πρώην ΤΕΙ, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία των οικογενειών με την απογευματινή βάρδια. Από την άλλη πλευρά, εκφράζονται προβληματισμοί εάν παιδιά του Δημοτικού Σχολείου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά, σε χώρους που προορίζονται για φοιτητές.  

Σημαντική και θετική χαρακτηρίστηκε απ΄ όλες τις πλευρές, η επιπλέον χρηματοδότηση 1,5 εκατ. που διασφαλίστηκε από το ΥΠΕΣ για την αποκατάσταση σχολείων, μετά από συνάντηση του Δημάρχου με τον αν. υπουργό Στ. Πέτσα, παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Μαξ. Χαρακόπουλου. 


Για απαλλοτρίωση Οικοδομικού Τετραγώνου 867 Γ

Η συζήτηση και έγκριση ενός ακόμα εξωδικαστικού συμβιβασμού για την απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας στο οικοδομικό τετράγωνο 867 Γ (απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο) και ειδικότερα ιδιοκτησίας στην συμβολή Βενιζέλου και  Παπαναστασίου, έκανε τον δήμαρχο να υπογραμμίσει ότι μια εμβληματική απαλλοτρίωση για την πόλη παίρνει σάρκα και οστά και πλέον μπορούμε σιγά σιγά  Ο δήμαρχος τόνισε ότι η δημοτική αρχή κινήθηκε με προγραμματισμό και μελετημένες κινήσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο  σημείο που βρισκόμαστε. Υπενθυμίζεται ότι σε σύνολο 13 ιδιοκτησιών στο Οικοδομικό Τετράγωνο (Βενιζέλου Απόλλωνος, Υδρας, Παπαναστασίου) έχουν εγκριθεί τρεις εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, άλλοι τρεις βρίσκονται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας, ενώ συνεχίζονται οι επαφές και με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. 

Ο δήμαρχος τόνισε με νόημα ότι με την δουλειά και την επιμονή της δημοτικής αρχής, το Πράσινο Ταμείο, ενέκρινε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, εξαιρώντας τους παρόδιους υπόχρεους της απαλλοτρίωσης και συμπλήρωσε ότι από τους 4 Δήμους της χώρας για τους οποίους το Πράσινο Ταμείο, στα τέλη του 2017, είχε δεσμεύσει χρήματα για απαλλοτριώσεις, ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται στο πιο προχωρημένο στάδιο.


Εντάσσεται στο Αντ. Τρίτσης έργο 16 εκατ. για ολοκλήρωση εσωτ. δακτυλίου (διάνοιξη Τ. Τσιόγκα, ανακατασκευή της Ηρ. Πολυτεχνείου και διαμόρφωση κοίτης Πηνειού

Επίσης ο Δήμαρχος ανακοίνωσε στο Συμβούλιο προς οδεύει με θετική γνωμοδότηση από το ΥΠΕΣ η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για ένταξη έργων ύψους 16 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ειδικότερα στην πρόσκληση για την έργα «Αστικής Αναζωογόνησης». Ο φάκελος του έργου του Δήμου προβλέπει τη διάνοιξη της οδού Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) και την ένωση της στο κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ.

Επίσης προβλέπει την συνολική ανακατασκευή της Ηρώων Πολυτεχνείου, από την οδό Καρδίτσης μέχρι το σημείο του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου, δίπλα στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο. Το έργο πέραν της ανακατασκευής, προβλέπει τη δημιουργία δυο κυκλικών κόμβων: στη συμβολή της Ηρ. Πολυτεχνείου με την Φαρσάλων και επίσης στη συμβολή της με την 23ης Οκτωβρίου.

Στο ίδιο έργο εντάσσεται υποέργο 5 εκατ. ευρώ για την παρεμβάσεις στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού και επέκταση της διαμορφωμένης παραπήνειας περιοχής μέχρι τον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης. 

Για Αμάλ

Ο δήμαρχος στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά τα θλιβερά γεγονότα και τα επεισόδια κατά την άφιξη της Αμάλ στην Λάρισα, καταδίκασε με ένταση τα όσα έγιναν και υπογράμμισε με νόημα «ότι μπορεί με την Χρυσή Αυγή να τελείωσαμε, αλλά όπως φαίνεται δεν τελειώσαμε με τον χρυσαυγιτισμό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι στηξν μισαλλοδοξία και σε φασιστικές πρακτικές». 

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η  πρώτη δια ζώσης, που πραγματοποιήθηκε μετά από ένα χρόνο περίπου. 

Η συνεδρίαση του πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ολοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λαρισαίων είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει απο covid 19, στέλνοντας έτσι  σύσσωμο το σώμα, ισχυρό το μήνυμα υπερ του εμβολιασμού. Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr