Απόστολος Καλογιάννης: Νέα εργα 16 εκατ. στο Δήμο Λαρισαίων


  • Για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου και και παρεμβάσεις στον Πηνειό - Εντάχθηκαν με χρηματοδότηση 12,4 εκατ. στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης 

  • Ανακατασκευάζεται μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου – Απαλλοτριώσεις στο τμήμα από οδό Αβέρωφ έως  Φαρσάλων

  • Δυο κυκλικοί κόμβοι στη συμβολή της Πολυτεχνείου με Φαρσάλων και Βόλου

  • Ανακατασκευάζεται και διανοίγεται η οδός Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) μέχρι τον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ – Ανακατασκευάζεται και η Καλλιθέας


Πακέτο νέων έργων ύψους 16 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου της Λάρισας και παρεμβάσεις στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού που εξελίσσεται σε γραμμικό πάρκο 4 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. 

Πρόκειται για έργα που κατατέθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ειδικότερα στον άξονα «Αστικής Αναζωογόνησης». Η πρόταση των έργων χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα με 12,4 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου Λαρισαίων.  


Τα ιδιαίτερα σημαντικά αυτά έργα αφορούν σε δυο μεγάλες ενότητες

 Α. Στην ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου της Λάρισας

Β . Στην ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Πηνειού ποταμού κατά μήκος της εσωτερικής κοίτης 


Αναλυτικά, στην ενότητα των έργων ολοκλήρωσης του εσωτερικού δακτυλίου περιλαμβάνονται

1. Η  ανακατασκευή τη Ηρώων Πολυτεχνείου, σε μήκος 1,5 χιλ από Καρδίτσης μεχρι οδό Κουτσίνα (στο ύψος του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου), με απαλλοτριώσεις και διάνοιξη του δρόμο στο τμήμα από οδό Αβέρωφ έως Φαρσάλων 

2. Η  διάνοιξη και ανακατασκευή της οδού Τάκη Τσιογκα (πρώην Καλλιθέας), μέχρι τον κόμβο της  ΔΕΥΑΛ – Στο πλαίσιο του συγκεκριμενου έργου προβλέπεται και η ανακατασκευή της οδού Κρανώνος. 

Β. Στην ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Πηνειού, προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις, σε όλο το μήκος της κοίτης και πλήρη διαμόρφωση στο τμήμα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην συνοικία Αμπελοκήπων μέχρι τον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης 


Αναλυτικά, στοιχεία των επιμέρους έργων 


Ηρώων Πολυτεχνείου 

Η παρέμβαση αφορά στην ανακατασκευή μεγάλου τμήματος της Ηρώων Πολυτεχνείου σε μήκος περίπου 1,6 χιλιόμετρων, από την Καρδίτσης μέχρι την οδοό Κουτσίνα, στο ύψους του 2ου Γυμνασίου - Λυκειου 

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις στο τμήμα από την οδό Αβέρωφ έως την οδό Φαρσάλων, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος.   

Επίσης, επί της Πολυτεχνείου θα κατασκευαστούν δυο κυκλικοί κόμβοι. 

Ο πρώτος  κυκλικός κόμβος δυο λωρίδων θα  είναι στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Φαρσάλων με ακτίνα 22,00μ. 

Ο δεύτερος θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Βόλου – 23ης Οκτωβρίου με ακτίνα 18,50μ

Στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης στην Ηρ. Πολυτεχνείου θα γίνουν έργα και σε κάθετους δρόμους, όπως στην οδό Βόλου (μέχρι τις γραμμές), στην Φαρσάλων (μέχρι την υπόγεια διάβαση), στην Παναγούλη μέχρι την Ιουστινιανού, στην 23 Οκτωβρίου μέχρι την Αιόλου κ.α.


Οδός Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας)

Μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου αφορά στην οδό Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας).

Η οδός Τσιόγκα, ανακατασκευάζεται πλήρως και γίνεται διπλής κατεύθυνσης, από την περιοχή του Αγίου Αχιλλίου, στην συμβολή των οδών Κενταύρων – Γρ. Λαμπράκη έως την συμβολή με την οδό Κρανώνος και θα συνεχιστεί με τη διάνοιξη του δρόμου, μέχρι τον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ.  

Επίσης θα κατασκευαστούν δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι.

Ο πρώτος θα κατασκευαστεί στην συμβολή των οδών Τσιόγκα και Αθηνάς και ο δεύτερος στη συμβολή των οδών Τσιόγκα και Κρανώνος.

Η διανοιγμένη και ανακατασκευασμένη οδός Τάκη Τσιόγκα, ως δρόμος διπλής κυκλοφορίας, θα αποτελέσει τμήμα του εσωτερικού δακτυλίου που πλέον θα οριοθετείται από την Ηρ. Πολυτεχνείου – Λαγού, Τάκη Τσιόγκα, Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Ηρ. Πολυτεχνείου.

Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα ανακατασκευαστεί και η οδός Κραννώνος. 


Γραμμικό Πάρκο 4 χιλιομέτρων στην κοίτη του Πηνειού

Με την ίδια πρόταση ο Δήμος Λαρισαίων εξασφαλίζει χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στον Πηνειό. 

Ειδικότερα, θα υπάρξουν εργασίες σε όλο μήκος της εσωτερικής κοίτης, με παρεμβάσεις σε πλατώματα αλλά και επέκταση της παρέμβασης από την περιοχή των αθλητικών εγκαταστάσεων στους Αμπελόκηπους, εκεί δηλαδή που σήμερα ολοκληρώνεται η παρέμβαση, μέχρι και τον κόμβο της Νέας Σμύρνης. 

Στην ουσία o Δήμος διαμορφώνει παρεμβαίνοντας με  ήπιο τρόπο σε άλλα δυο χιλιόμετρα στην εσωτερική κοίτη του ποταμού, διαμορφώνοντας έτσι ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο στον Πηνειό, μήκους 4 χιλιομέτρων από τον κυκλικό κόμβο της έεας Σμύρνης μέχρι τη ΔΕΥΑΛ. 

Κατά της μήκος της διαδρομής, διαμορφώνεται σε επιλεγμένα σημεία,   πλατώματα που  διαμορφώνονται ως μικρές νησίδες στάσης και ξεκούρασης, υποστηρικτικές της βασικής υλοποιημένης διαδρομής. 

Έτσι, έχουν επιλεγεί τέσσερα (4) σημεία: το πρώτο, έκτασης περίπου 200 m2, χωροθετείται δίπλα από τα υφιστάμενα γήπεδα που βρίσκονται κοντά στη ΔΕΥΑΛ, 

το δεύτερο και το τρίτο, έκτασης περίπου 130 m2 και 450 m2 αντίστοιχα, χωροθετούνται κοντά στην  γέφυρα Ναϊάδων Νυμφών, εκατέρωθεν στις δύο παρόχθιες περιοχές, και το τέταρτο, έκτασης περίπου 500 m2, αποτελεί τη αναμόρφωση της περιοχής που αποκαλείται «λιμανάκι».

Στα σημεία αυτά θα διαμορφωθούν μικρά πλατώματα,  με καθιστικά στοιχεία, ώστε να εμπλουτίσουν τη δυνατότητα επίσκεψης και παραμονής στην παραποτάμια περιοχή.

Θα δημιουργηθούν επίσης τέσσερα ακόμα αθλητικά γυμναστήρια στο πάρκο του Πηνειού

Ο Δήμος θα διερευνήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν κάποια δημοτικά αναψυκτήρια.  


Α. Καλογιάννης: Η Λάρισα πορεύεται με σχέδιο και όραμα 

Ο Απ. Καλογιάννης με αφορμή την προώθηση αυτών των σημαντικών νέων έργων για την πόλη, τόνισε με έμφαση ότι στην Λάρισα συνεχίζεται μια μακρά περίοδος κινητικότητας και μετάβασης της πόλης και του Δήμου σε μια νέα εποχή. 

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στη διοίκηση του Δήμου, δεσμευτήκαμε στις Λαρισαίες και στους Λαρισαίους ότι θα εργαστούμε για την Λάρισα της επόμενης δεκαπενταετίας. 

Σήμερα, με την εξέλιξη του σχεδιασμού και την υλοποίηση των έργων, είναι πλέον ορατό από την μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών  ότι η πόλη βρίσκεται σε διαρκή περίοδο μετάβασης και εξέλιξή της σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη μεσαίου μεγέθους. 

Εχουμε εργαστεί και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα, μεθοδικά και οργανωμένα, σε όλα τα επίπεδα, καταθέτοντας προτάσεις και μελέτες για χρηματοδότηση σημαντικών έργων για το Δήμο μας. 


«Ζηλευτές οι πόλεις με δυο δακτυλίους»

Συνεχίζοντας ο κ. Καλογιάννης τόνισε τα εξής: «Με τα νέα έργα τη διάνοιξη της Τ. Τσιόγκα, και την ανάπλαση της Ηρ. Πολυτεχνείου η πόλη ολοκληρώνει  τον εσωτερικό της δακτύλιο, που περικλείει το ευρύτερο κέντρο,  ενώ ο δεύτερος περιφερειακός δακτύλιος της Καραμανλή, Σανδράκη κλπ περιφερειακών δρόμων που υλοποιεί, η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  φέρνουν τη Λάρισα στην ιδιαίτερα ζηλευτή κατάσταση των πόλεων με δυο δακτυλίους.  Δεν θα το βρείτε εύκολα σε άλλες πόλεις αντίστοιχου μεγέθους. 

Ειδικά, για την Ηρώων Πολυτεχνείου, πρέπει να πούμε ότι οι τελευταίες μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου, που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο, ότι μετά τις παρεμβάσεις του ΣΒΑΚ στο κέντρο, η κίνηση στην Ηρ. Πολυτεχνείου αυξήθηκε κατά 40%. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά η Ηρ. Πολυτεχνείου αναλαμβάνει το ρόλο που έχει στην πόλη, ως τμήμα του εσωτερικού δακτυλίου. Είναι δεδομένη, λοιπόν η αναγκαιότητα ανακατασκευή της. 

Παράλληλα συνεχίζουμε  σε μεγάλες αλλαγές στο εμπορικό και ιστορικό της κέντρο, το  μεταμορφώνεται  και αλλάζει. Μεταμορφώνεται προς όφελος του ανθρώπου. Μεροληπτεί υπερ του πεζού, του ποδηλάτη, της οικογένειας και της μητέρας με το καρότσι, υπέρ του συμπολίτη μας που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και στοχεύει στον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης του ΙΧ στο κέντρο. Δεν μένουμε μόνο στις παρεμβάσεις με τις ανακατασκευές δρόμων. Όπως ξέρετε,  και πάλι στο πλαίσιο της δουλειάς μας στον κεντρικό τομέα, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους, ενώ ακολουθεί το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης και των πάρκινγκ, με το Δήμαρχο να ανακοινώνει ότι τον Νοέμβριο θα ανοίξει νέα πρόσκληση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

«Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν χρόνο, ενώ τα έργα προκαλούν αναστάτωση. Τέτοιες μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται χρόνο για να αφομοιωθούν αλλά και αλλαγές στην νοοτροπία. Και χρειαζόμαστε δουλειά για αυτό. 

Αισθανόμαστε όλοι ότι έχουμε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών και κυρίως των νέων γενιών των Λαρισαίων.» 


Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Καλογιάννης ευχαρίστησε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Δήμου, για την οργανωμένη και μεθοδική δουλειά που είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων και φακέλων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. 

Παρόντες στην συνέντευξη ήταν ο αν. δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γ. Σούλτης και ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θ. Πατσιούρας.



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr