Χαιρετισμός Διευθύντριας ΠΕ Λάρισας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες, 

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες,

Ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί φόρο τιμής που αποδίδουμε στους ήρωες του Έπους του 1940, σε όλους όσους αγωνίστηκαν και σε όλους όσους θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την ημέρα της εθνικής επετείου, μας δημιουργούν μια ιερή συγκίνηση και συμβάλλουν στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων της εποποιίας του ’40, στη γνώση του ιστορικού μας παρελθόντος και κατ’ επέκταση στην καλλιέργεια της ιστορικής μας συνείδησης.

Ειδικότερα, ο εορτασμός αφορά στο ιστορικό «ΟΧΙ» που δήλωσε έμπρακτα το ελληνικό έθνος, το μεγαλείο και τη δόξα που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Τις νίκες που πέτυχαν οι άγνωστοι στρατιώτες, υπερασπιστές της χώρας μας ενάντια στους εισβολείς, την έμπρακτη συμπαράσταση των γυναικών σε όσους αγωνιζόταν στο πολεμικό μέτωπο και την αντίσταση των συμπατριωτών μας ενάντια στο ναζισμό και στην τριπλή κατοχή. 

Την ημέρα αυτή όλοι και όλες ανατρέχουμε σε ιστορικές μνήμες των γεγονότων που διαδραματίστηκαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και κατανοούμε την ανδρεία, το θάρρος, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν οι κατά κοινή παραδοχή αποκαλούμενοι «αθάνατοι» νεκροί. Είναι η ημέρα για την οποία ο Άγγελος Σικελιανός έγραψε: «….Μητέρα-Μέρα, οπού αγκάλιασες κι ανύψωσες ολόκληρα τα περασμένα στον ανώτατο λυτρωτικό σκοπό τους, στον υπέρτατό τους ηθικόν Ιστορικό Ρυθμό!... Και θε να Σε κρατήσουμε όλοι, στο τεράστιο ύψος που μας φανερώθηκες απ' τα χαράματα των Εικοσιοχτώ του Οχτώβρη του 1940, κι ως με τη συντέλεια των αιώνων, είτε ζήσουμε, είτε, αύριο που θα φέγγεις πάνω απ' όλο τον πλανήτη το γιγάντιο φως Σου, θα βρισκόμαστε στα σπλάχνα Σου, ω Μητέρα, αθάνατοι νεκροί!». 

Aς  σταθούμε με δέος μπροστά στο Ηρώο - Μνημείο της Νίκης. 


Η Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας

Αικατερίνη  Καραγιώργου



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr