Λάρισα: Απογείωση στα 77 λεπτά το κιλό για το βαμβάκι



Συνεχίζεται η συγκομιδή βαμβακιού στα χωράφια με τις τιμές παραγωγού να συνεχίζουν την ανοδική πορεία.

Στη Θεσσαλία η συγκομιδή έχει προχωρήσει στα αρδευόμενα χωράφια. Στη Βόρεια Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στα ξηρικά χωράφια που έχουν χαμηλές αποδόσεις και θα ακολουθήσει στα αρδευόμενα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι "το βαμβάκι έχει αρχίσει να γίνεται ανάρπαστο, με τη διεθνή τιμή να έχει αγγίξει στο μεταξύ τα 106 σεντς η λίμπρα.

Ο συνεταιρισμός δίνει τιμή παραγωγού για το βαμβάκι στα 72 λεπτά το κιλό. Σε αυτή την τιμή υπάρχει το μπόνους ποικιλίας 3 λεπτά και πριμ απο συνεταιρισμό 2 λεπτά. Έτσι η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 77 λεπτά το κιλό.

Φέτος υπάρχουν ξηρικά χωράφια που έχουν πολύ μικρές αποδόσεις 40 - 50 κιλά το στρέμμα και δεν συμφέρει να κάνει συγκομιδή ο παραγωγός.

Αντίθετα αρδευόμενα χωράφια έχουν αποδόσεις που φτάνουν ή ακόμη και ξεπερνούν τα 500 κιλά το στρέμμα.

Εκεί που χάνει ο παραγωγός είναι στο πριμ ποιότητας. Κάθε χρόνο οι εκκοκκιστές πληρώνουν με βάση απόδοση 32 και 28 μήκος ίνας. Δεν μπορεί σε όλη την χώρα να έχουμε ίδια ποιότητα.

Έχω προτείνει στο ΥπΑΑΤ να αναλάβει τον έλεγχο ποιότητας στο βαμβάκι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Να προχωρά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και να αποδίδει τα χαρακτηριστικά ποιότητας που έχει το βαμβάκι. Έτσι θα γίνει η σωστή ταξινόμηση της ποιότητας και θα πληρώνεται ο παραγωγός".


Πηγη: agrotypos.gr


Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu