Δήμος Λαρισαιων: Μήνυμα αντιδημάρχου λειτουργίας ΚΑΠΗ Μ. Γιαννακόπουλου για την σημερινή Ημέρα Ηλικιωμένων


MHNYMA ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΠΗ ΚΟΣΜΑ   ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 1-10-2021


Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. 

 Όλοι όσοι έχουμε την τιμή να υπηρετούμε τον τόπο μας μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πέντε βασικές αρχές που όρισε ο ΟΗΕ το 1990 για τους ηλικιωμένους, οι οποίες στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Αυτές οι αρχές είναι η ανεξαρτησία, η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά, η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, η φροντίδα και η αξιοπρέπεια εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, η φροντίδα και η αξιοπρέπεια. 

Στις  παραδοσιακές κοινωνίες, οι ηλικιωμένοι θεωρούνταν, ως οι πρεσβύτεροι  του χωριού, απολάμβαναν τον σεβασμό και έπαιζαν σημαντικό ρόλο στα διάφορα κοινωνικά θέματα ..

Η αστικοποίηση όμως  σταδιακά μειώνει τον ρόλο των πρεσβυτέρων, και όπως συμβαίνει στις αστικοποιημένες κοινωνίες, ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αποκαλούνται οι «συνταξιούχοι». 

 Αυτή η αλλαγή των κοινωνικών δομών οδήγησε στο να πιστεύουν ότι, ο ηλικιωμένος είναι μη παραγωγικός, συντηρητικός,  μη προσαρμοζόμενος σε νέες συνήθειες  και τεχνολογίες

Η αντίληψη όμως αυτή καταρρίπτεται με την  καθημερινή ενασχόλησή σας με την οικογένεια σας,  με το ενδιαφέρον σας για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις  της χώρας μας. Γι΄ αυτό πρέπει να έχουμε ως παράδειγμα  τον αγώνα που εσείς δίνατε καθημερινά, να καταλάβουμε πως με το κεφάλι ψηλά αντιμετωπίζατε τις δυσκολίες , να αντιληφθούμε πως στερημένοι από ανέσεις , συντηρήσατε κοινωνίες πιο ανθρώπινες, πως η απλότητα έδινε χαρά, πώς ήσασταν πιο κοντά ο ένας στον άλλον και πρόθυμοι να προσφέρετε βοήθεια σε όποιον είχε ανάγκη. 

Δεν ξέρω αν, η σοφία της ζωής είναι αυτή που σας κάνει να βλέπετε τον κόσμο με άλλα μάτια, που σας επιτρέπει να χαίρεστε και να δίνετε σημασία σε απλά πράγματα που εμείς οι νεώτεροι τα παραβλέπουμε γιατί δεν έχουμε μάλλον την ωριμότητα για να τα εκτιμήσουμε. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας αναφέρω, πως ο Δήμος Λαρισαίων   σας θεωρεί  αγωνιστές της ζωής  και θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας γιατί σας το οφείλουμε. 

Σας ευχαριστούμε που με αγάπη  μεταγγίζετε στην ψυχή και στη σκέψη μας τη σοφία σας. 



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr