Δήμος Λαρισαιων: Παρουσιάζονται οι προτάσεις για την διαμόρφωση «πράσινων» σχολικών αυλών σε 15 σχολικά συγκροτήματα


  • Αποτέλεσμα της προγραμματικής σύμβασης Δήμου Λαρισαίων – ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας, που υλοποίησε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας

  • Οι προτάσεις θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα από τις 16 Νοεμβρίου και για ένα μήνα 


Οι προτάσεις των αρχιτεκτόνων της πόλης για τη διαμόρφωση των σχολικών αυλών σε 15 σχολικά συγκροτήματα του Δήμου παρουσιάζονται σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα από τις 16 Νοεμβρίου, έως τις 16 Δεκεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι. 

Ως γνωστόν ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας) εκπόνησε ένα πρότυπο πιλοτικό έργο για την αναμόρφωση των σχολικών αυλών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΤΕΕ, απο τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Λάρισας υλοποίησε τον σχεδιασμό των σχολικών αυλών σε 15 Σχολικές Μονάδες της πόλης.

Το πρόγραμμα είχε ως αντικείμενο:

  • Τη διατύπωση των γενικών αρχών και οδηγιών οι οποίες πρέπει να διέπουν τον σύγχρονο σχεδιασμό των σχολικών αυλών, με στόχο να δημιουγηθούν πράσινες αυλές σχολείων οι οποίες θα είναι ανοικ΄τες για τους μαθητές όλη την ημέρα. 

  • Το συμμετοχικό σχεδιασμό μέσω της διαβούλευσης, που αποτελεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης. Η διαδικασία του Συμμετοχικού Σχεδιασμού που εφαρμόστηκε, χαρακτηριστικό που καθιστά την προγραμματική σύμβαση σημαντικά πρωτοποριακή, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη  γιατί είναι διαπιστωμένο ότι το αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τρόπο με τον οποίο αυτός έχει παραχθεί. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και τις υπηρεσίες του Δήμου. 


 Έτσι, το σημαντικό σε αυτήν την μορφή συμμετοχικής δράσης, εκτός από το σχεδιαστικό αποτέλεσμα που βέβαια αναμένεται να υλοποιηθεί, είναι και η εξοικείωση των πολιτών σε έναν τρόπο - διαδικασία επίλυσης όλων των κοινωνικών προβλημάτων που τον απασχολούν.

Οι συμπολίτες, μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας, που παρουσιάζουν τις μελέτες τους για τις σχολικές αυλές, προκειμένου αυτές να αναβαθμιστούν είναι:

Αναγνωστοπούλου Σοφία, Βασιλείου Δήμητρα, Γκουγκούδη Δήμητρα, Γρουσόπουλος Θεόδωρος, Δαλακούρα Ιωάννα, Ζαχαρής Ιωάννης, Καλκούλης Απόστολος - Μάριος, Κανάκη Ελένη, Κανδήλα Μαρία, Καραβάσιου Μαρία, Καψάλη Ευαγγελία, Κουτρογιάννης Ευάγγελος, Κράιας Παναγιώτης, Λάλου Γεωργία, Μητράκα Χριστίνα, Μητσοπούλου Πελαγία, Μίχος Αναστάσιος, Μόλλα Ελένη, Μπαλογιάννη Εύη, Μπίλλια Δήμητρα, Πάλλα Βασιλική, Παντελίδου Αναστασία, Παπαδούλη Φεβρωνία, Παπανικολάου Μάριος, Παραφέστα Μελίνα, Σολωμού Αικατερίνη, Τσιαβέ Ευφροσύνη και Χατζηπαύλου Δήμητρα

Οι προτάσεις αφορούν τα εξής σχολεία.

1η Σχολική μονάδα : 12ο Νηπιαγωγείο, 16ο Νηπιαγωγείο, 20ο Δημοτικό, 38ο Δημοτικό, 12ο Γυμνάσιο
2η Σχολική μονάδα:   10ο Δημοτικό, 39ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο 2ο Λύκειο
3η Σχολική μονάδα: 1ο Δημοτικό, 18ο Νηπιαγωγείο, 38ο Νηπιαγωγείο, 3ο Δημοτικό
4η Σχολική μονάδα: 1ο Γυμνάσιο 1ο Λύκειο 4ο & 37ο Δημοτικό 28ο & 37ο Νηπιαγωγείο
5η Σχολική μονάδα: 11ο Δημοτικό – 11ο Γυμνάσιο – Λύκειο
6η Σχολική μονάδα: 15ο Δημοτικό, 14ο Γυμνάσιο, 9ο Λύκειο
7η Σχολική μονάδα: 27ο Δημοτικό, 10ο Γυμνάσιο, 10ο Λύκειο
8η Σχολική μονάδα: 3ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο
9η Σχολική μονάδα: 6ο Γυμνάσιο, 6ο Λύκειο
10η Σχολική μονάδα: 1ο ΕΠΑΛ, 1ο ΣΕΚ
11η Σχολική μονάδα: 7ο ΕΠΑΛ
12η Σχολική μονάδα: 5ο Γυμνάσιο, 5ο Λύκειο
13η Σχολική μονάδα: Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης
14η Σχολική μονάδα      : 7ο, 30ο Νηπιαγωγείο & 11ο Δημοτικό
15η Σχολική μονάδα: 16ο Δημοτικό, 32ο Δημοτικό, 20ο Νηπιαγωγείο, 43ο Νηπιαγωγείο



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr