Λάρισα: Μέχρι 4,20 ευρώ πληρώθηκε φέτος το κάστανο, κάμψη στην παραγωγή και ζημιές



Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των καστανοπαραγωγών για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής, που ήταν εύκολη και σε καλές τιμές, που για τα χοντρά κάστανα (κατηγορία έξτρα), έφθασε έως και τα 4,20 ευρώ το κιλό.

Βέβαια, στα περισσότερα κτήματα είχαμε μείωση παραγωγής, ενώ οι πολλές βροχές που έπεσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μελιβοίας και αντιδήμαρχος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή ενώ έχουν πλέον κλείσει και οι παραγγελίες.

Συνολικά, ως Συνεταιρισμός απορροφήσαμε το 1/4 της συνολικής παραγωγής κάστανου της Μελιβοίας, δηλαδή γύρω στους 300 τόνους. Η παραγωγή ήταν τελικώς μειωμένη, ανάλογα το κτήμα έως και 60 με 70% από πέρσι. Σίγουρα ο καύσωνας δημιούργησε προβλήματα στα δέντρα, όμως οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν μετέπειτα, κοντά στη συγκομιδή, από τις πολλές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στα κτήματα.

Τα καστανοτεμάχια είναι συνήθως σε επικλινή εδάφη, κοντά σε χειμάρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πολλά νερά που έπεσαν στην περιοχή να παρασύρουν τον καρπό. Η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ ήταν άμεση και μάλιστα μας επισκέφτηκαν τότε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Κάναμε δηλώσεις ζημίας και αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ κάνουν αυτοψίες σε κτήματα. Όπως μάθαμε θα δοθεί οριζόντια αποζημίωση με βάση στοιχεία της τοπικής ΔΑΟΚ. Σύμφωνα με αυτά τα ποτιστικά καστανοτεμάχια έχουν αποδόσεις 550 κιλά το στρέμμα και τα ξηρικά 450 κιλά το στρέμμα.

Κατά τα άλλα, από εμπορικής άποψης πήγαμε πολύ, έως και άριστα μπορώ να πω, καθώς η πρώτη κατηγορία (35-45 κομμάτια στο κιλό), έπιασε τιμή 4,20 ευρώ το κιλό».

Σημειωτέον ότι η συγκομιδή του κάστανου γίνεται από τους παραγωγούς, αφού πέσουν στο έδαφος οι καρποί. Όλα όμως τα κάστανα δεν πέφτουν ταυτόχρονα στο έδαφος, οπότε απαιτούνται να περάσουν οι παραγωγοί πολλά χέρια, για να τα μαζέψουν. Μετά ακολουθεί διαλογή από κάθε παραγωγό και ακολούθως γίνονται παραδόσεις σε συνεταιρισμούς ή εμπόρους.

Ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, από την περιοχή της Μελιβοίας, που καλλιεργεί πάνω από 50 στρέμματα στέκεται μιλώντας στον ΑγροΤύπου κι εκείνος στις μεγάλες απώλειες τόσο στα κιλά, λόγω μικροκαρπίας από την ξηρασία, όσο και μετέπειτα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων, που σε πολλές περιπώσεις εξαφάνισαν την παραγωγή.

Ωστόσο, όπως μας είπε ο ίδιος, το ενδιαφέρον των εμπόρων ήταν πολύ ζωηρό και οι τιμές που καρπώθηκαν εν τέλει οι παραγωγοί, ικανοποιητικό, με τιμές κοντά στα 4 ευρώ το κιλό.


Πηγη: agrotypos.gr


Όλη η Ενημέρωση των Αγροτών - Κτηνοτρόφων στο www.AgroNEWS365.eu