Με «ανορθογραφίες» αρχίζει το νέο Εξοικονομώ – Ποιοι μένουν εκτός επιδοτήσεων και γιατί



Στην τελική ευθεία μπαίνει η ενεργοποίηση του νέου Εξοικονομώ, από το οποίο όμως ως φαίνεται δεν λείπουν οι… ανορθογραφίες.
Είναι ενδεικτικό ότι κανένα σπίτι ακόμη και αν έχει χτιστεί κάμποσες δεκαετίες πίσω δεν επιδοτείται εάν άλλαξε χέρια μέσα στο τρέχον έτος!
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο Οδηγός του Προγράμματος που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αφήνοντας έτσι εκτός επιδοτήσεων χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών.

Παρά τη συγκεκριμένη ανορθογραφία πάντως το πρόγραμμα προχωρά κανονικά και έως το τέλος του μήνα υπολογίζεται να βγει στον «αέρα», προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον οδηγό του Νέου Εξοικονομώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Με άλλα λόγια, δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Ως εδώ καλά… θα μπορούσε να πει κάποιος. Αμέσως μετά όμως αρχίζουν τα… «παρατράγουδα».

Τα… «παρατράγουδα» του νέου Εξοικονομώ

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα, λοιπόν, θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2020) όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Δεν γίνεται δεκτή αίτηση ενεργειακής αναβάθμισης σε κατοικία, της οποίας το εμπράγματο δικαίωμα αποκτήθηκε μετά από την 31/12/2020 (πρόσφατη απόκτηση ακινήτου).

Με άλλα λόγια όσες κατοικίες άλλαξαν χέρια εντός του τρέχοντος έτους δεν έχουν δικαίωμα να αιτηθούν επιδότησης για εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης.

Και αν αυτή η εξαίρεση φαντάζει λογική για όσα σπίτια είναι νεόδμητα, υπό την έννοια ότι ενεργειακά είναι «θωρακισμένα», η πρόβλεψη αυτή φαντάζει εντελώς παράλογη όταν η κουβέντα φτάνει στις «μεταχειρισμένες» κατοικίες που πουλήθηκαν μέσα στο 2021: Και αυτό γιατί εκείνος που αγόρασε ένα παλιό σπίτι μέσα στην χρονιά σίγουρα θα θέλει να το ανακαίνιση και να το αναβαθμίσει ενεργειακά, αλλά δεν θα έχει την δυνατότητα να πάρει την παραμικρή επιδότηση.

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι του «Νέο Εξοικονομώ»

Ποιες είναι όμως ακόμη κάποιες σημαντικές προβλέψεις του Προγράμματος;

  • Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.
  • Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.
  • Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.
  • Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τις επιδοτήσεις

Η επιδότηση κυμαίνεται από 40% έως 75% της συνολικής δαπάνης και συγκεκριμένα τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%.
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Τι ισχύει για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ για μονοκατοικίες ή διαμερίσματα.

Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου –μεταξύ άλλων– θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες, προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

Προτεραιότητα ένταξης θα δίνεται σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Ποια τα κριτήρια αξιολόγησης

Ποια είναι όμως τα ακριβή κριτήρια αξιολόγησης και τα αντίστοιχα ποσοστά βαρύτητας;

  • Το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%).
  • Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%)
  • Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).
  • Η παλαιότητα κατασκευής (3%)
  • Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).
  • Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).
  • Μονογονεϊκή οικογένεια (5%).
  • Μακροχρόνια άνεργος (5%).
  • ΑμεΑ (5%).


Πηγη: enikonomia.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr