Στιγμιότυπα από την PERFORMANCE "ΠΕΠΛΟ" στο πλαίσιο της έκθεσης "ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΙΙ"


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ PERFORMANCE "ΠΕΠΛΟ" ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30/10/2021 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΙΙ"


Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της παρουσίασης της έκθεσης "Υφαίνοντας το Μέλλον ΙΙ", την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, οργανώθηκε εκδήλωση/finissage κατά την οποία επιτελέστηκε η performance με τίτλο «πέπλο» από την ηθοποιό κ. Χρυσούλα Χρήστου το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Έφη Μιχάλαρου.

Το "πέπλο" είναι ένα εικαστικό έργο της ομάδας Penelope’s web το οποίο δημιουργήθηκε το 2019 από τις Beskida Kraja, Margarita Petrova, Dimitra Chanioti και Clio Evi. Το πέπλο ως δισυπόστατο σύμβολο μέσα από την ιστορικότητα της σημειολογίας του, από την στιγμή του γάμου της γυναίκας, ενσωμάτωνε τη ζωή και το θάνατο μαζί, αφού το ίδιο εκείνο νυφικό πέπλο θα γίνονταν αργότερα, σάβανο. Από την αρχαιότητα συμβόλιζε την αγνότητα, τα νιάτα, τη σύνεση και τη μετριοφροσύνη. Μεταγενέστερα, την υποταγή και την προστασία από το κακό μάτι ή τα κακά πνεύματα. Συνήθιζαν να το φορούν οι νύφες για να διώχνουν το κακό μάτι και τη γρουσουζιά όσων τις έβλεπαν και τις ζήλευαν αλλά αποτελούσε και ένα είδους κάλυπτρου. 

Τα ετερόκλιτα αντικείμενα που συνθέτουν το έργο σχετίζονται άμεσα με την γυναικεία υπόσταση και το θηλυκό στοιχείο. Κοριτσίστικες κούκλες και παιχνίδια, πεταλούδες, κοσμήματα, κουφέτα, νήματα, καρδιές, μιλούν για ιστορίες της παιδικής ηλικίας, του γάμου και της μητρότητας.


Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα ευχαριστεί θερμά την κ. Χρυσούλα Χρήστου τόσο για την εθελοντική συμμετοχή της όσο και για την εξαιρετική απόδοση της performance.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στην ξενάγηση κατά την οποία η επιμελήτρια κ. Έφη Μιχάλαρου μίλησε για το έργων των καλλιτεχνιδών. Οι παρευρισκόμενες καλλιτέχνιδες Φανή Σφολόγη, Ευδοκία Κύρκου, Ιφιγένεια Σδούκου και Θεοδώρα Τσιάτσιου παρουσίασαν οι ίδιες το έργο τους και απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού. 

Η έκθεση ‘’Υφαίνοντας το Μέλλον ΙΙ’’ επικεντρώνεται στην γυναικεία φύση και δημιουργικότητα. Συμμετέχουν 29 γυναίκες καλλιτέχνιδες με διαφορετικά εκφραστικά μέσα: ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, video και performance, μετουσιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους όπως: το κέντημα, τον αργαλειό, το πλέξιμο και το ράψιμο, το μαλλί, τον καμβά, τα νήματα και τα υφάσματα, με έναν καινούργιο τρόπο και τα μεταλλάσσουν σε έργα σύγχρονης τέχνης, με αφετηρία την παράδοση, τα τοπικά ήθη και έθιμα. 


Οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση ‘’Υφαίνοντας το Μέλλον ΙΙ’’ είναι οι: Άρτεμις Αλκαλάη, Άντα Αναστασέα, Βίκυ Βασιλείου, Πέννυ Γκέκα, Μάρθα Δημητροπούλου, Μπέτυ Ζέρβα, Μαίρη Ζυγούρη, Αικατερίνη Κανακάκη, Μαριγώ Κάσση, Μαρία- Μαρίκα Κοένιγκ, Beskida Kraja, Ευδοκία Κύρκου, Εύη Κυρμακίδου, Μαρία Λαγού, Μάρω Μιχαλακάκου, Ευαγγελία Μπασδέκη, Βίκη Μπέτσου, Ιωάννα Μύρκα, Μαργαρίτα Πέτροβα, Σπυριδούλα Πολίτη, Άρτεμις Ποταμιάνου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ιφιγένεια Σδούκου, Φανή Σοφολόγη, Ελευθερία Στόικου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Έφη Φουρίκη, Δήμητρα Χανιώτη, Θάλεια Χιώτη, Penelope’s Web.


Ανακοίνωση νέων δωρεών

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, εμφανώς συγκινημένες, οι κ.κ. Φανή Σοφολόγη και Ευδοκία Κύρκου, παρουσία του κοινού, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κάνουν δωρεά το έργο τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας το έργο που επιτελείται από το μουσείο. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, η Αντιπρόεδρος κ. Άννυ Ψάρρα, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια η Συλλογή Αγορών-Δωρεών της Δημοτικής Πινακοθήκης εμπλουτίστηκε σημαντικά με μεγάλο αριθμό έργων από δωρεές αναγνωρισμένων καλλιτεχνών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο προγραμματισμένες ξεναγήσεις από την επιμελήτρια κ. Έφη Μιχάλαρου το Σάββατο 6/11/2021 ώρα 19:00 και την  Κυριακή 7/11/2021 ώρα 12:00.

Για συμμετοχή ή πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 2410 616266 (καθημερινά από τις 8π.μ. έως 8 μ.μ). 

Κατά την είσοδο στο μουσείο είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης με ταυτόχρονη επίδειξη ταυτότητας.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 24/6/2021 ΕΩΣ 07/11/2021

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr