Νίκος Καρδούλας: Το μοναδικό όπλο για την Όμικρον είναι η 3η δόση εμβολιασμού σύμφωνα με δύο μελέτες


Οι δύο δόσεις εμβολιασμού είναι ανεπαρκείς για την παροχή επαρκών επιπέδων προστασίας έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ η τρίτη δόση παρέχει σημαντική αύξηση στην προστασία έναντι της Όμικρον και  η αποτελεσματικότητά της κυμαίνεται από 70% έως 75%, ανάλογα με τον συνδυασμό εμβολίων.

Αυτό έδειξαν δύο μελέτες, μία στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε στις 14/12/2021 και μία που παρουσίασε ο ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν Δρ. Άντονι Φάουτσι στις 15/12/2021 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της ομάδας ανταπόκρισης στον Λευκό Οίκο για τον Covid-19.

Βρετανική μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον και Δέλτα

Σύμφωνα με τη μελέτη (https://khub.net/documents/135939561/430986542/Effectiveness+of+COVID-19+vaccines+against+Omicron+variant+of+concern.pdf/f423c9f4-91cb-0274-c8c5-70e8fad50074), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα, μετά τη 2η δόση και μετά την 3η δόση, για όσους έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με τα εμβόλια Astrazeneca ή Pfizer και την 3η δόση με το Pfizer, φαίνεται στο παρακάτω γράφημα και τα συμπεράσματα της μελέτης είναι:

Για τη μετάλλαξη Όμικρον:

  • Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει 2 δόσεις Astrazeneca, δεν υπήρχε προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού έναντι της Όμικρον, 15 εβδομάδες μετά τη 2η δόση.

  • Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει 2 δόσεις Pfizer, η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον μειώθηκε μεταξύ 34% και 37%, 15 εβδομάδες μετά τη 2η δόση. 

  • Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει 2 δόσεις Astrazeneca, δύο εβδομάδες μετά την 3η δόση Pfizer, η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον αυξήθηκε στο 71,4%. 

  • Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει 2 δόσεις Pfizer, δύο εβδομάδες μετά την 3η δόση Pfizer, η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον αυξήθηκε στο 75,5%.


Για τη μετάλλαξη Δέλτα:

  • Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει 2 δόσεις Astrazeneca, η αποτελεσματικότητα πέφτει στο 41,8%, 25 εβδομάδες μετά τη 2η δόση και αυξάνεται στο 93,8%, 2 εβδομάδες μετά την 3η δόση Pfizer. 

  • Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει 2 δόσεις Pfizer, η αποτελεσματικότητα πέφτει στο 63,5%, 25 εβδομάδες μετά τη 2η δόση και αυξάνεται στο 92,6%, 2 εβδομάδες μετά την 3η δόση Pfizer. 


Μελέτη που παρουσίασε ο Δρ. Φάουτσι στον Λευκό Οίκο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=4lDuF6sMjm4&feature=youtu.be από 25:55 έως 31:40 του βίντεο) τόνισε στις 15/12/2021 ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν ουσιαστική προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και προέτρεψε τους Αμερικανούς να μην περιμένουν εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον και όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι να κάνουν την 3η δόση ειδικά για την Όμικρον, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί να κάνουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό.

Ο Δρ. Φάουτσι παρουσίασε τα παρακάτω γραφήματα για τα εμβόλια Pfizer και Moderna, συμπεραίνοντας:

  • Η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης εμβολιασμού με Pfizer σε όσους είχαν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις με Pfizer, είναι 75% έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

  • Η 3η δόση δεν επαναφέρει απλά τα αντισώματά στα επίπεδα της 2ης δόσης, αλλά τα υπερπολλαπλασιάζει.

  • Η 3η δόση Pfizer αυξάνει τα αντισώματα έναντι της Όμικρον κατά 26 φορές, ένα μήνα μετά.

  • Η 3η δόση Moderna αυξάνει τα αντισώματα έναντι της Όμικρον κατά 20 φορές, δύο εβδομάδες μετά.

  • Η αποτελεσματικότητα των δύο πρώτων δόσεων της Pfizer είναι 33% για να μη μολυνθεί κάποιος από την Όμικρον και 70% για να μη χρειασθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο λόγω Όμικρον.


*Γράφει ο Νίκος Καρδούλας

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr