Σήμανση και καθαρισμός ορειβατικών μονοπατιών σε Όλυμπο, Κίσσαβο και Μαυροβούνι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Στη σήμανση και τον καθαρισμό ορειβατικών μονοπατιών σε  Όλυμπο, Κίσσαβο και Μαυροβούνι προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους  Ελασσόνας, Αγιάς και Τεμπών και Συλλόγους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στη οποία διεισδύουν οι επιθυμίες πολλών ανθρώπων,  που τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πανδημίας του κορωνοιού, αναζητούν διέξοδο από την πίεση της καθημερινότητας, σε δραστηριότητες που προάγουν την σωματική και ψυχική υγεία, μέσα στη φύση. Στόχος είναι οι περιπατητές  κάθε ηλικίας να κινούνται στο βουνό  με ασφάλεια, σε καθαρά και  σηματοδοτημένα μονοπάτια. Το έργο δημιουργεί συνθήκες τουριστικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι  ο περιπατητικός τουρισμός καταγράφει δυναμική αύξηση τα  τελευταία χρόνια, υποστηρίζει  τις υπάρχουσες υποδομές ορεινού  τουρισμού και οικοτουρισμού και συμβάλλει στην προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας που είναι μοναδική και αναντικατάστατη.  Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε  το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού,   προκειμένου να  αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων αλλά και να υπενθυμίσει την ευθύνη που έχουμε όλοι  μας για την προστασία  τους.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: 
« Τα τελευταία χρόνια λόγω της υγειονομικής κρίσης και της  συνειδητοποίησης ότι όποιος αγαπάει τη ζωή του περπατάει, έχουν αναπτυχθεί δυναμικά λαϊκά δρομικά κινήματα. Οι άνθρωποι περπατούν στους  περιφερειακούς δρόμους που κατασκευάζουμε στη Λάρισα, αλλά θέλουν να  βγουν στην ύπαιθρο, να περπατήσουν μέσα στη φύση. Γι’ αυτό σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα, τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη, τον ΕΟΣ Λάρισας και τους Τοπικούς Συλλόγους έχουμε δημιουργήσει ομάδες εργασίες οι οποίες περιποιούνται τα μονοπάτια. Σηματοδοτούμε και καθαρίζουμε περιπατητικές διαδρομές προκειμένου οι πολίτες να περπατούν με ασφάλεια. Ταυτόχρονα ξεκινάμε μια προσπάθεια χαρτογράφησης και ένταξης των περιπατητικών διαδρομών σε διεθνείς χάρτες πεζοπορίας. Η προσπάθεια ξεκινά στον Όλυμπο, στον Κίσσαβο και στο Μαυροβούνι. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να περπατούν σε χαρτογραφημένες και καλά σηματοδοτημένες διαδρομές. Ευχαριστώ όλους για την συνεργασία, που οδηγεί σε  αποτελέσματα. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που  δημιουργεί  μεγαλύτερη  κινητικότητα στις περιοχές παρέμβασης και ενισχύει την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού».

Γιώργος Μανώλης, Δήμαρχος Τεμπών: 
«Ευχαριστώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ο οποίος είναι πάντα μέσα στον παλμό της κοινωνίας και έχει  αποδείξει, όπως στη διαχείριση της πανδημίας, ότι ξέρει να δίνει λύσεις. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, ώστε μέσω των περιπατητικών διαδρομών να δώσουμε στον κόσμο  διέξοδο  για  να περπατήσει στη φύση και να ανασάνει από τη δύσκολη καθημερινότητα. Να απολαύσει  τις όμορφες διαδρομές που έχουμε τόσο στο Δήμο Τεμπών όσο και στους  Δήμους Αγιάς και Ελασσόνας. Είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του Περιφερειάρχη μας και θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και εγώ έχουμε περπατήσει τα μονοπάτια της περιοχής μας. Καλούμε τον κόσμο να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και να μας βοηθήσει, γιατί δεν φτάνει μόνο η  δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται και η συνδρομή των Τοπικών Συλλόγων που ήδη προσφέρουν πολλά μέσω του εθελοντισμού».

Νίκος Γάτσας, Δήμαρχος Ελασσόνας: 
«Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη σήμανση και ανάδειξη των μονοπατιών. Η περιοχή  μας  διαθέτει  απαράμιλλη ομορφιά  και έχει όλες τις δυνατότητες ώστε να αναδείξει τον εναλλακτικό τουρισμό. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να δώσει έμφαση σε αυτό το είδος  τουρισμού,  ειδικά στην σημερινή  περίοδο των περιορισμών. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία αναδεικνύονται οι ομορφιές της Θεσσαλίας και των Δήμων μας.  Η ψηφιακή χαρτογράφηση των διαδρομών θα βοηθήσει ώστε να αποκτήσουν  μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα τόσο από τους  Έλληνες όσο και από τους διεθνείς περιπατητές.   Καλούμε όλους  να έρθουν να γνωρίσουν τον Όλυμπο και τα άλλα βουνά μας. Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς Συλλόγους, όπως τον ΧΟΣ ΣΠΑΡΜΟΥ Δήμου Ελασσόνας, τον Σύλλογο «Faethon Olympus Marathon» αλλά και τον Σύλλογο της Καρυάς που κάνουν πολύ σημαντική δουλειά στη συντήρηση των μονοπατιών».

Νίκος Ντάγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Αγιάς: 
«Παρακολουθούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το έργο του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού που  οδηγεί στην ανάπτυξη σοβαρών υποδομών στη Θεσσαλία. Σήμερα, τον ευχαριστούμε γιατί αφουγκράζεται και ευαισθητοποιείται ώστε να τρέξει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα που συμβάλλει στην ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού στην περιοχή μας. Ο περιπατητικός τουρισμός καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής αγοράς, που συνεχώς αυξάνεται. Οι περιπατητές κινούνται  σε μικρές ομάδες, εκτός σεζόν και το ποσοστό κατανάλωσης που καταγράφουν  είναι πολύ μεγαλύτερο από άλλους τουρίστες. Ευχαριστούμε  την Περιφέρεια για αυτή τη σημαντική  πρωτοβουλία και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».  

Η σήμανση των  περιπατητικών διαδρομών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  πρόκειται να χορηγήσει χρώματα (κίτρινο, κόκκινο και λευκό) και 1.500 σήματα για τη σηματοδότηση των υφιστάμενων μονοπατιών στους ορεινούς όγκους Ολύμπου, Κισσάβου  και Μαυροβουνίου, προκειμένου να βοηθήσει  ομάδες  περιπατητών που επιθυμούν να γνωρίσουν τα βουνά με ασφάλεια.

Η  διάθεση των υλικών θα γίνει σε ορεινούς Δήμους, σε Συλλόγους  και σε  ομάδες που επίσημα δραστηριοποιούνται στην καταγραφή, στον καθαρισμό και στη σήμανση των μονοπατιών. Σήμανση θα τοποθετηθεί στο  μονοπάτι  το οποίο ξεκινώντας από το Πήλιο  διασχίζει την Λάρισα μέσω των ορεινών όγκων Μαυροβουνίου - Κισσάβου  και Ολυμπου  συναντώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 στον Όλυμπο  καθώς επίσης και σε τοπικά μονοπάτια που δέχονται πολλούς επισκέπτες σε Μαυροβούνι, Κίσσαβο και  στον Όλυμπο.