Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας: Παράταση έκθεσης Γαιτη και οργανωμένες ξεναγήσεις


ΈΩΣ ΤΗΝ 31η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ. ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ»

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΛΗ

 

Η αναδρομική έκθεση του Γιάννη Γαϊτη με τίτλο «Το Πλήθος και η μοναξιά», η οποία αποτελεί παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, τιμήθηκε και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Οι επισκέψεις και το ενδιαφέρον του κοινού υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο και λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, η Διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να ορίσει νέα ημερομηνία λήξης της 31η Ιανουαρίου 2022 δίνοντας έτσι την ευκαιρία να την επισκεφτούν όσοι δεν τα κατάφεραν έως σήμερα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις σχολικές ομάδες να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να δούνε από κοντά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της καλλιτεχνικής διαδρομής και δημιουργίας του μεγάλου και καταξιωμένου διεθνή καλλιτέχνη Γιάννη Γαϊτη.

Στο πλαίσιο αυτό ο επιμελητής της έκθεσης κ. Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, θα πραγματοποιήσει οργανωμένες ξεναγήσεις το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021. Αναλυτικά το πρόγραμμα των ξεναγήσεων έχει ως εξής:

-Σάββατο 4 Δεκεμβρίου το απόγευμα δύο ξεναγήσεις στις 19:00 και 20:00

-Κυριακή 5 Δεκεμβρίου δύο ξεναγήσεις στις 11.30 & 12.30 

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410 616266 καθημερινά (08.00 – 20.00), ενώ για την είσοδο στο Μουσείο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολισμού ή πιστοποιητικού νόσησης με ταυτόχρονη επίδειξη ταυτότητας.


Η έκθεση καταγράφει την πορεία του Γιάννη Γαΐτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αντιπροσωπευτικά έργα του, που καθορίζουν την τέχνη του, χρονικά και αισθητικά: από τις πρώτες ζωγραφικές του συνθέσεις, με εμφανείς τις επιρροές από τον Pablo Picasso και την τέχνη των σουρεαλιστών έως τις αναζητήσεις του στους δρόμους της αφαίρεσης. Και από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και μας ζητάει να ταυτιστούμε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1983) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες. Τα ανθρωπάκια του, αποκορύφωση και αποκρυστάλλωση της διαδρομής του, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και εμβληματικές εικόνες ενός δημιουργού με αδιαπραγμάτευτη πολιτική-κοινωνική στάση και αδέσμευτο κριτικό πνεύμα. Ενός δημιουργού, ζωντανού και δυναμικού, τολμηρού και ανατρεπτικού, που ρίχνεται με πρωτόγνωρο πάθος και ενθουσιασμό στην περιπέτεια της ζωής και της τέχνης, ξεπερνώντας τις αντιφάσεις και τις αντιξοότητες της εποχής του· ενός δημιουργού που καταγράφει τον κόσμο του, επιζητώντας και διερευνώντας νέους δρόμους με τους οποίους η τέχνη αντιμετωπίζει την καθημερινότητα· ενός δημιουργού του οποίου η παρουσία και η προσφορά του ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των εικαστικών του προτάσεων, με την τέχνη του να διατηρεί ατόφια την εκφραστική της αλήθεια, να μεγιστοποιεί τη δύναμή της και να συναντά το κοινό τού σήμερα. 

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά και διατίθεται στο πωλητήριο του μουσείου.

 

Επιμέλεια έκθεσης: 

Λορέττα Γαΐτη

Αρχιτέκτονας - Μουσειολόγος 

Γιάννης Μπόλης

Ιστορικός της τέχνης

    

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr