Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας πραγματοποίησε σεμινάριο με θέμα: «Αναγνώριση των Φυσικών Κινδύνων και μείωση της διακινδύνευσης: Μαθαίνω, προετοιμάζομαι, εφαρμόζω»


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας πραγματοποίησε σεμινάριο με θέμα: «Αναγνώριση των Φυσικών Κινδύνων και μείωση της διακινδύνευσης: Μαθαίνω, προετοιμάζομαι, εφαρμόζω», την Τρίτη στις 7 Δεκεμβρίου 2021. Το  σεμινάριο υλοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων CISCO Webex και στόχευε στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών όσον αφορά σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στη διαχείριση προβλημάτων που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές σε σχολικές μονάδες Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης.  

Η αθρόα συμμετοχή των εκπαιδευτικών και οι εμπεριστατωμένες ομιλίες των εισηγητών και εισηγητριών για τη σημασία της πρόληψης από τους φυσικούς κινδύνους, τη διαχείριση της σεισμικής διακινδύνευσης, την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις κρίσεων, καθώς και η παρουσίαση ενδεικτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων  και των Εργαστηριών δεξιοτήτων συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία του σεμιναρίου.

Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Στην έναρξη του σεμιναρίου, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, καλωσόρισε εγκάρδια τους ομιλητές και τις ομιλήτριες και τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και έδωσε τον λόγο στον  Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, ο οποίος συνεχάρη τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του σεμιναρίου και ανέφερε ότι: «Τα τελευταία 2 χρόνια αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις, τον «Ιανό», την πανδημία, τους σεισμούς στη Θεσσαλία και προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πρόληψη είναι σημαντικότερη από την θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τα σχολεία να γνωρίζουν  όλοι τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται  σε τέτοιες περιπτώσεις και με συνεργασία προσπαθήσαμε να λύσουμε πολλά προβλήματα».

    Στη συνέχεια η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου,  απήυθυνε  χαιρετισμό και ανέφερε τα ακόλουθα: 

«Η  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισα, διοργανώνει το παρόν σεμινάριο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), το Χαμόγελο του παιδιού και  το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων του Δήμου Λαρισαίων, δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, με θέμα: «Αναγνώριση των Φυσικών Κινδύνων και μείωση της διακινδύνευσης: Μαθαίνω, προετοιμάζομαι, εφαρμόζω». 

    Το σεμινάριο στοχεύει στην ενημέρωση, όλων όσων συμμετέχετε, σε θέματα Πολιτικής Προστασίας στις σχολικές μονάδες Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, αφορά στην ενημέρωσή σας σχετικά με τις επιπτώσεις των φυσικών κινδύνων στη ψυχοκοινωνική υγεία των μαθητών και των μαθητριών σας, στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και γενικότερα στην αναγνώριση της σπουδαιότητας της πρόληψης, της ψυχοσυναισθηματικής ετοιμότητας και της παρέμβασης στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς και στον ρόλο που διαδραματίζουν τόσο το σχολικό περιβάλλον όσο και εσείς οι εκπαιδευτικοί στην ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών σας για τη διαχείριση κρίσεων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές.

      Κατά συνέπεια, το εν λόγω επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο αφορά σε όλους εσάς, αγαπητοί Διευθυντές, Προϊστάμενοι, Υποδιευθυντές και Αναπληρωτές Διευθυντές που έχετε οριστεί υπεύθυνοι για τις Ενέργειες Διαχείρισης του Σεισμικού Κινδύνου και σε όλες εσάς αγαπητές Διευθύντριες, Προϊσταμένες, Υποδιευθύντριες και Αναπληρώτριες Διευθύντριες που είστε υπεύθυνες για τις Ενέργειες Διαχείρισης του Σεισμικού Κινδύνου και με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι παρευρίσκεστε. Επιπρόσθετα, αφορά σε όλους εσάς, αγαπητοί συνάδελφοι και σε όλες εσάς αγαπητές συναδέλφισσες των ομάδων Σύνταξης του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου και τη διαχείριση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών περιστατικών (ΧΒΠΡ).

Παράλληλα, απευθύνεται σε όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς και όλες τις εκπαιδευτικούς που σχεδιάζετε και υλοποιείτε σχέδια δράσης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που σχετίζονται με την αυτομέριμνα και την ψυχική υγεία και εντάσσονται στον 1ο άξονα «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην»  και με την πρόληψη και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και εντάσσονται στον 2ο άξονα  «Φροντίζω το Περιβάλλον» και συμβάλλουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικής ζωής, όπως η προσαρμοστικότητα, η ανθεκτικότητα και η υπευθυνότητα. Απευθύνεται και σε όλους τους εκπαιδευτικούς και όλες τις εκπαιδευτικούς που σχεδιάζετε και υλοποιείτε Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και βρίσκεστε μαζί μας για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο ώστε να μπορείτε να λειτουργήσετε ως πολλαπλασιαστές στη σχολική μονάδα που υπηρετείτε και στη σχολική κοινότητα, καθώς και στους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατ’ επέκταση στο  ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

    Εκτιμούμε ότι το σεμινάριο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια όλων μας να αποφύγουμε προβλήματα που ενδεχομένως θα προκληθούν από ακραία φυσικά φαινόμενα και ότι γενικότερα θα λειτουργήσει επικουρικά στο έργο όλων μας για τη σωστή αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων». 

Αντίστοιχα στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι: «Ο ΟΑΣΠ επενδύει στην εκπαίδευση και ενημέρωση της σχολικής κοινότητας. Τα σχολεία λειτούργησαν υποδειγματικά στο σεισμό του Μαρτίου. Με την Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζουμε και άλλες δράσεις  που αφορούν στην σχολική κοινότητα και στοχεύουν στην ασφάλεια».

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών ακολούθησαν οι ομιλίες των εισηγητών και των εισηγητριών, του Προϊστάμενου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Βασιλείου Καραλή, της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Ζωής Φτίκα, της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ),  Δρ  Ασημίνας  Κούρου,  της Ψυχολόγου του Εθνικού Κέντρου για τις εξαφανίσεις και τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης, «Το Χαμόγελο Του Παιδιού», κ.  Άγκυ Ξενάκου, της Αρχαιολόγου, Υπεύθυνης του Μουσείου Σιτηρών & Αλεύρων, κ. Κωνσταντίνας Κόντσα, της Υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος και  της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, Δρ Μαρίας Μπελογιάννη και της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Κωνσταντίνας Χατζημίχου.

               Στο κλείσιμο των εργασιών του σεμιναρίου η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, ευχαρίστησε θερμά τους αξιότιμους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους το σεμινάριο, συνεχάρη τους αξιότιμους ομιλητές και τις αξιότιμες ομιλήτριες για την ενημέρωση που παρείχαν, μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων και οπτικών, σχετικά με τη διαχείριση ζητημάτων που προκύπτουν από τις φυσικές καταστροφές και τους συμμετέχοντες και τις  συμμετέχουσες που με το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν συνέβαλαν στην επίτευξη των επιδιωκομένων στόχων του σεμιναρίου. Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι: «Η γνώση και η πρόληψη μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση των πιθανών επιπτώσεων από  απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές στο σχολικό περιβάλλον. Φυσικές καταστροφές που απευχόμαστε όμως να βιώσουμε, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική υγεία των μαθητών και των μαθητριών μας και των εκπαιδευτικών».



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr