Επιχειρηματική ημερίδα ΣΘΕΒ για τους μετασχηματισμούς που θα επιφέρει η «καταιγίδα» της πανδημίας σε οικονομία και υγεία


Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου και η ψηφιοποίηση του κράτους «κλειδί» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία, ήταν το κεντρικό μήνυμα της επιχειρηματικής ημερίδας του ΣΘΕΒ που πραγματοποιήθηκε στις 09 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Λάρισα με την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ και Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκου Βέττα καθώς και του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέα Νταβέλη.


Πριν την έναρξη της ημερίδα κρατήθηκε  ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας.

Στο σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της επόμενης ημέρας της Ευρώπης, μετά την πανδημία καθώς και στο επενδυτικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλίας αναφέροντας πως «η βιομηχανία, η βιοτεχνία, η γεωργία, η μεταποίηση, το εμπόριο, οι μεταφορές και ο τουρισμός μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή της οικονομικής ανάτασης της Χώρας».


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ  κ. Αχιλλέας Νταβέλης αφού καλωσόρισε τους ομιλητές, μετέφερε την αγωνία των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αναφέρθηκε στο κλειδί που θα οδηγήσει στην βελτίωσή της που δεν είναι άλλη από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Ο ίδιος εξέφρασε την τεράστια ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, αναφορικά με την ενεργειακή αλλά και την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και ζήτησε άμεσα άρση όλων των εμποδίων, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η οικονομική δραστηριότητα. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εκπληκτικοί, αλλά δεν αρκούν, θέλουμε επενδύσεις και άρση όλων των εμποδίων. Ένα ξεκάθαρο παραγωγικό μοντέλο με χρονικό ορίζοντα το 2023-2024», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, βοήθησαν αρκετά, γεγονός που αποδεικνύεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2021. Επιπλέον επισήμανε πως η Ελλάδα έχει καταστεί ελκυστικός επιχειρηματικός και επενδυτικός περιορισμός, αναφέροντας πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται επενδυτική έκρηξη και σημαντική ανάπτυξη.


Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πανδημία θα γίνει όχι μόνο διαχειρίσιμη το επόμενο διάστημα αλλά και ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ενώ για την επόμενη μέρα τόνισε πως το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι τι υγεία θέλουμε από δω και πέρα. Εξήγγειλε την εισαγωγή ποιοτικών δεικτών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά μέσω και συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο Ε.Σ.Υ.

Για την προοπτική της επόμενης ημέρας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τονίζοντας πως «τα ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας ύψους 1,5δις, δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, δίνουν πνοή στην οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά».

Για την επόμενη μέρα της πανδημίας μίλησε και ο Γενικός Διευθυντής και καθηγητής του ΟΠΑ του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας καθώς «μετά τους πρωτόγνωρους περιορισμούς και τη βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας παρότι η οικονομία διαφαίνεται να ανακάμπτει, εντούτοις θα πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές, πρωτίστως μέσα από την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα ο οποίος δυσκολεύει τις παραγωγικές επενδύσεις και δεν είναι αποτελεσματικός». 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και πλήθους μελών του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19. 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Πολύζος.


Την ημερίδα υποστήριξαν:

Μεγάλοι χορηγοί: Alfa Wood Group, Animus Πολυιατρείο, Cougar Sport, Cosmos Aluminium Α.Ε., Eurolife FFH, Logon Α.Ε.- Εφαρμογές Πληροφορικής για Επιχειρήσεις, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε., ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. 

Χορηγοί: Alpha Bank, BM CERT, BMW Παπαδόπουλος Α.Ε., Eurobank, Pasteque Electronics & Computer Systems, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Υποστηρικτές: D3, Health Hub, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου