Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» στην Αττική Οδό: 1.200 οχήματα ακόμα εγκλωβισμένα – «Οι ευθύνες θα αποδοθούν»



Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» στην Αττική Οδό. Περίπου 1.200 οχήματα παραμένουν εγκλωβισμένα, ενώ συνεχίζεται η «μάχη» για να… απελευθερωθούν. Ήδη έχουν απεγκλωβιστεί 1.800 οχήματα.

Η αγανάκτηση, η οργή και οι διαμαρτυρίες από τους οδηγούς είναι μεγάλες. Πολλοί εξ αυτών βρίσκονται «παγιδευμένοι» στον δρόμο ακόμη και 20 ώρες, ενώ όπως επισημαίνουν για αρκετό χρονικό διάστημα παρέμεναν χωρίς καμία συνδρομή, χωρίς τροφή και νερό, την ώρα που μερικοί είχαν και παιδιά στα αυτοκίνητά τους.

Περίπου 400 άτομα μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο για να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία, ενώ άνοιξε και το ξενοδοχείο που βρίσκεται επί της Αττικής Οδού.

Ψάχνουν μικρά εκχιονιστικά μηχανήματα για τον καθαρισμό του δρόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική,  το πρόβλημα στην Αττική Οδό παραμένει καθώς δεν μπορούν να μπουν τα μεγάλα εκχιονιστικά μηχανήματα για να καθαρίσουν τον δρόμο και αυτό επειδή πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους, αναζητώντας άλλους τρόπους για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται μηχανήματα Bobcat, μικρά εκχιονιστικά προκειμένου να μπορέσουν να αναλάβουν τον καθαρισμό.

Σημειώνεται ότι αναμένεται έως αύριο να έχει υποχωρήσει το 50% του χιονιού.

Η “μάχη” του Στρατού

Σε εξέλιξη είναι από αργά  το απόγευμα της Δευτέρας επιχείρηση του Στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών που βρίσκονταν για ώρες ακινητοποιημένοι εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Η επιχείρηση ήταν ολονύχτια και συνεχίζεται, με άνδρες του στρατού να έχουν φτάσει σε όλα τα σημεία και να μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες στους εγκλωβισμένους και ταλαιπωρημένους οδηγούς.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, παρότι είχαν γίνει συσκέψεις από την περασμένη Πέμπτη στο Ελληνικό Πεντάγωνο, με τον πολύπειρο σε θέματα διαχείρισης πολιτικής προστασίας, υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους αρμόδιους Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, και παρά το γεγονός ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου βρισκόταν από χθες στο Πεντάγωνο, μόλις στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας ζητήθηκε η συνδρομή των ομάδων ‘ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ’ του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ!

Απ’ όταν πήρε την σχετική εντολή, ο Στρατός αναπτύχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή ομάδες έχουν φτάσει σχεδόν σε όλα τα σημεία με μικρά τμήματα και προσεγγίζουν σταδιακά κι άλλοι παντού. Αυτό θα γίνεται όλο το βράδυ μας λένε. Μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε επί τόπου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κι η Αστυνομία.

Στο μεταξύ, από χθες υπήρξε άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τον πολύωρο εγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Κακοκαιρία “Ελπίς” – Οικονόμου: Θα αποδοθούν ευθύνες – 1.200 αυτοκίνητα εγκλωβισμένα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 άτομα.

«Ήταν μια δύσκολη νύχτα, όλο το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό επιβατών που ήταν στα οχήματά τους. Απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα και παραμένουν 1.200 οχήματα» πρόσθεσε σχετικά με την τρομερή ταλαιπωρία στην Αττική Οδό.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση ή στην Περιφέρεια Αττικής για την διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίς”, σημείωσε ότι δεν είναι ώρα για την απόδοση ευθυνών καθώς προέχει η αποκατάσταση των προβλημάτων.

“Πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά. Το μείζον είναι να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι και να πάνε με ασφάλεια οι άνθρωποι αυτοί. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η ταλαιπωρία που έζησαν σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο το 2022 οι πολίτες να μείνει έτσι και να μην δοθούν καθαρές εξηγήσεις σε όλα τα επίπεδα από όλους” τόνισε.

Θεοδωρικάκος: Υπάρχουν βαριές ευθύνες για την τρομακτική ταλαιπωρία στην Αττική Οδό

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στην ΕΡΤ1, τόνισε ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη μάχη και οι άνθρωποι να πάνε στα σπίτια τους. Απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα, ενώ παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένα περίπου 1.200».

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «ο κόσμος που εγκλωβίστηκε έχει καταταλαιπωρηθεί. Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20 ώρες. Με τη συνδρομή του στρατού, της ΕΚΑΜ της Αστυνομίας μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία καθώς  άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό».

Σχετικά με την απόδοση ευθυνών για το χάος που επικράτησε από τη Δευτέρα στην Αττική Οδό, ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι «η απόδοση ευθυνών είναι μια άλλη συζήτηση. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.  Υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες για την τρομακτική ταλαιπωρία και τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους μπήκαν οι οδηγοί – μπήκαν μέσα πληρώνοντας και έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες – θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα της Αττικής Οδού στην Αττική Οδό».

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα έγινε γιατί μεταξύ άλλων δεν υπήρχαν και αλυσίδες  στα οχήματα που εγκλωβίστηκαν. Είναι επίσης γεγονός ότι πολλοί οδηγοί στην απελπισία τους, εγκατέλειψαν  τα οχήματα τους  με αποτέλεσμα οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό να γίνονται ακόμη πιο δύσκολες.

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση να μην βγει κανείς από το σπίτι του εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη .

Εάν βγει από το σπίτι του να γνωρίζει ότι επιτρέπεται να κυκλοφορήσει μόνο με αλυσίδες, χωρίς αλυσίδες είναι αδύνατον. Ζήτησε ακόμη, να κινητοποιήσουν οι δήμοι τους μηχανισμούς τους στο ενδιάμεσο δίκτυο γιατί στους κεντρικούς άξονες επιχειρούν τα μέσα της Περιφέρειας και οι δυνάμεις της πολιτείας.


Πηγη: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr