Τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Σκιάθου διασφαλίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020


Την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Σκιάθου  μέχρι τον Οκτώβριο του 2023  διασφαλίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίαςμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Παράλληλα η Περιφέρεια αναβαθμίζει  και διευρύνει τις υπηρεσίες των Κέντρων Κοινότητας παντού στη Θεσσαλία,  δίνοντας τη  δυνατότητα  στους Δήμους να προσλάβουν επιπλέον  προσωπικό για  δράσεις στήριξης του παιδιού και της οικογένειας.

Όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση «με αποφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλιας Κ.Αγοραστου, ενταχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλιας 2014-2020, η χρηματοδότηση λειτουργιας του Κεντρου Σκιάθου για την διετια 2020-2022, με συνολικό προυπολογισμο 65.500 ευρω. Συγκεκριμενα, μετα την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης απο τον Δήμο Σκιαθου, στην Προσκληση που εκδόθηκε απο το ΕΣΠΑ Θεσσαλιας για τους Δημους που δεν διέθεταν Κέντρο Κοινοτητας και την ολοκληρωση και θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχειρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλιας, υπογραφηκε η ενταξη του έργου απο τον Περιφερειάρχη Θεσσαλιας».

Με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, παρατείνεται  μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 η λειτουργία όλων των Κέντρων Κοινότητας  στη Θεσσαλία και δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Σκιάθου να καταθέσει πρόταση για πρόσληψη ενός επιπλέον ατόμου ( κοινωνικού λειτουργού), για δράσεις στήριξης του παιδιού και της οικογένειας. Στο νησί λειτουργεί το σύγχρονο Κέντρο Υγείας που κατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης έχει ξεκινήσει η διαδικασία, σε συνεργασία με τον Δήμο, για τη  εφαρμογή προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει διαχρονικά  και έμπρακτα  έργα και δράσεις που βελτιώνουν τη  ζωή ευάλωτων  κοινωνικά ομάδων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Συνεργαζόμαστε  και  δίνουμε τη δυνατότητα στους  Δήμους και άλλους φορείς όπως Ιερές Μητροπόλεις, Ιδρύματα, Συλλόγους   να χρηματοδοτηθούν  μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για τη δημιουργία και λειτουργία   Δομών με κοινωνικό αποτύπωμα.  Με τη  χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας  Θεσσαλίας στην Καλαμπάκα  κατασκευάστηκε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων  που λειτουργεί υπό την  Ιερά ΜητρόποληΣταγών και Μετεώρων, στην  Καρδίτσα το Κέντρο Ορίζοντες ενώ σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο προωθείται η  κατασκευή Γηροκομείου».

Κέντρο Κοινότητας Σκιάθου

Το Κέντρο Κοινότητας Σκιάθου είναι μια δομή του Δήμου,  με πάνω από 500 ωφελούμενους,  όπου ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που  παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή Επικράτειας.

Οι υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας είναι :

Α. Υποδοχή-Ενημέρωση-Υποστήριξη των πολιτών, για προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) κ.α., τα αναπηρικά επιδόματα (ΟΠΕΚΑ) τόσο για την ορθή συμπλήρωση αιτήσεων όσο και για την συλλογή των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων και δικαιολογητικών.

Β. Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές, όπως Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές ΑμεΑ, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, ΟΑΕΔ κ.α.

Γ. Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων όπως : Παροχή συμβουλευτικής,  ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας. Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Απευθύνεται σε όλους του πολίτες του νησιού που θέλουν να κάνουν χρήση των παροχών και των υπηρεσιών του Κέντρου Κοινότητας. Ειδικότερα σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως : Άνεργοι, Παιδιά, Ηλικιωμένοι, Μετανάστες, ΑΜΕΑ, άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και Δικαιούχοι του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σκιάθου λειτουργεί πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή, επί οκταώρου βάσεως και συγκεκριμένα από τις 8:00 π.μ. – 16:00 μ.μ , τηλέφωνο επικοινωνίας 2427029681, e-mail:      kentrokoinotitas@n-skiathos.gr .

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σκιάθου στελεχώνεται από τις Ντούσκου Παρασκευή, Κοινωνική Λειτουργό/Συντονίστρια και την Μουτζούρη Αναστασία, Ψυχολόγο και εδρεύει στο κτίριο του Κέντρου Κοινότητας που βρίσκεται στην περιοχή Ψαράδικα, Παλιό Λιμάνι.

Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, το Δημοτικό Φυσικοθεραπευτήριο και το γραφείο Προστασίας Ηλικιωμένων, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.  Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η άνοια. Στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προφίλ των δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία έναντι της COVID-19.