Έργο οδικής ασφάλειας 2,1 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην επαρχιακή οδό Σκιάθος- Κουκουναριές


Έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκατομμυρίων ευρώ ολοκλήρωσε και έχει σε εξέλιξη η Περιφέρειας Θεσσαλίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της, στο νησί της Σκιάθου. 

Συγκεκριμένα:

-Ολοκληρώθηκε η πρώτη  Φάση Πεζοδρόμησης της Επαρχιακής Οδού Σκιάθος- Κουκουναριές, προϋπολογισμού 300.000 €, και  κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια όπου επέτρεπε το πλάτος του δρόμου, σε συνολικό μήκος ς 2,5χλμ.

-Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη  Φάση Πεζοδρόμησης της Οδού,  προϋπολογισμού 300.000 € με κατασκευή νέων πεζοδρομίων μήκους άνω των 2,5 χλμ.

- Εντός του Φεβρουαρίου δημοπρατείται το έργο «Αποκατάσταση Βλαβών Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσου Σκιάθου από τη Θεομηνία 4 και  5/4/2020» προϋπολογισμού 1.500.000€, που περιλαμβάνει κατασκευή κυκλικού κόμβου στη θέση «Ακρόπολη» (συναρμογή της περιφερειακής οδού Σκιάθου με την Επ.Ο 45 Κουκουναριές Σκιάθος), ασφαλτικές εργασίες, βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών, οριζόντια και  κατακόρυφη σήμανση, καθώς και ηλεκτροφωτισμό  της Επαρχιακής Οδού Σκιάθος-Κουκουναριές.

Όπως  διευκρίνισε η Περιφερειακή Αρχή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠεριφερειακούΣυμβουλίου «η  αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορά στη συντήρηση της Επαρχιακής οδού «Κουκουναριές – Ακρόπολη», που ξεκινά από το τέρμα της οδού Παπαδιαμάντη.Το υπόλοιπο περιφερειακό οδικό τμήμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αναλυτικά: Με την απόφαση 3841/Τσ/10-09-2007 (ΦΕΚ Β/2154/06-11-2007) του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας και την 1η Τροποποίηση της, με αρ. 2924/48489/20-07-2009, καθορίστηκε επακριβώς το οδικό δίκτυο, Εθνικό, Επαρχιακό και τμήματα του βασικού δημοτικού δικτύου, για το οποίο η αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει στη Π.Ε Μαγνησίας και  Σποράδων.

Ειδικά για τη Νήσο Σκιάθο η αρμοδιότητα συντήρησης της Π.Ε.Μ.Σ. αφορά στην Επ.Ο. 45 «Κουκουναριές – Σκιάθος». Το υπόλοιπο τμήμα αρμοδιότητας ΔΤΕ ΠΕΜΣ ξεκινά από το τέρμα της Οδού Παπαδιαμάντη, συνεχίζει μέχρι τη συμβολή της Περιφερειακής Οδού με την Οδό Αγίου Φανουρίου (SuperMarket Ακρόπολη – Θέση υλοποίησης του νέου κυκλικού κόμβου) και συνεχίζει δυτικά προς Κουκουναριές μέχρι το πέρας της οδού (στάση λεωφορείων Νο 26).Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι θέσεις στις οποίες ζητείται η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στο ως άνω σχετικό, και ειδικά στις θέσεις (α) Διασταύρωση παραλιακής με περιφερειακή οδό, (β) Διασταύρωση του Δέλτα, (γ) Διασταύρωση των Οδών Κοραή , Νέας Οδού & Περιφερειακής Οδού και (δ) Διασταύρωση Παπαδιαμάντη και Περιφερειακής Οδού δεν εμπίπτουν στο οδικό τμήμα αρμοδιότητας ΔΤΕ Π.Ε.Μαγνησίας και Σποράδων.

Σε εξέλιξη ακόμα 8  έργα προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ 

Επιπρόσθετα,στο νησί της Σκιάθου  η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σε εξέλιξη μια σειρά έργων σε συνεργασία με το Δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, συνολικού προϋπολογισμού  14 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για:

- Αντιπλημμυρικά έργα 2.356.000 ευρώ, αποκατάστασης και διευθέτησης ρεμάτων στις περιοχές «Τρούλος», «Αχλαδιές», «Κουκουναριές» και «Πλατανιάς – Αγ. Παρασκευή»

- Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου ύψους 741.608,80 ευρώ.

- Στερέωση και αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και κτηρίων οικισμού στο εσωτερικό του, με προϋπολογισμό 2.828.200 ευρώ

- Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού της Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας Εικονίστριας) Σκιάθου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ

- Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου, των εικόνων, του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού της Ι. Μ. Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ

- Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), με προϋπολογισμό 1.214.339,99 ευρώ

- Προγραμματική σύμβαση για συμπληρωματικά έργα ύδρευσης πόλης Σκιάθου, με προϋπολογισμό 970.000 ευρώ και έργο αποχέτευσης και επέκτασης ΕΕΛ περιοχής Κουκουναριών- Τρούλου Σκιάθου, με προϋπολογισμό 3.780.000 ευρώ (από τοΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

- Καθαρισμός ρεμάτων νήσου Σκιάθου, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.