Τρίκαλα: Κλεφτές ματιές στη νέα μορφή του Μουσείου Τσιτσάνη


Σημαντική και σημαδιακή η 18η Ιανουαρίου για το Μουσείο Τσιτσάνη. Ο μεγάλος Ελληνας δημιουργός, ο Βασίλης Τσιτσάνης, γεννήθηκε και πέθανε ακριβώς την ίδια μέρα, με διαφορά 69 ετών: 1915 – 1984.


Το Μουσείο Τσιτσάνη, που έχει αγαπηθεί χιλιάδες Ελληνες (αλλά και ξένους), λειτουργεί ήδη από το 2017. Από τα μέσα του 2021 είναι κλειστό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταμόρφωσή του, βάσει της μουσειολογικής μελέτης που εκπονήθηκε.

 
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, αλλά και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνας – Μουσείο Τσιτσάνη (όπως είναι ο πλήρης τίτλος) επισκέφθηκε τον χώρο και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, από τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Λάππα, την αντιδήμαρχο Εφη Λεβέντη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Στέλιο Καραγιώργο.


Η διοίκηση του Μουσείου και ο Δήμος Τρικκαίων ολοκληρώνουν τις σχετικές εργασίες, ενώ η συνεργασία με την οικογένεια Τσιτσάνη απέδωσε την ευγενή παραχώρηση υλικού του μεγάλου συνθέτη. Υλικό απέκτησε η διοίκηση του Μουσείου και από συλλέκτες.


Σε αυτή τη φάση, όπως δείχνουν οι πρώτες εικόνες, γίνεται ανακατασκευή του χώρου με νέες προσθήκες, ώστε στο τελικό αποτέλεσμα να διατρέχεται η ζωή και το έργο του τρικαλινού συνθέτη – στιχουργού. Παράλληλα, θα προβάλλονται στοιχεία και πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, ενώ γίνεται και αναφορά στον χώρο του Μουσείου, όταν λειτουργούσε ως φυλακή.


Τα εκθέματα θα τοποθετηθούν, αφού ολοκληρωθούν οι κατασκευές, προκειμένου οι επισκέπτες/τριες να αποκτούν ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο και τη ζωή του μεγάλου Ελληνα δημιουργού.
Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση των εργασιών και τα εγκαίνια θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2022.