Στα σκαριά νέα μέτρα στήριξης: Πότε θα ενεργοποιηθούν – Ολόκληρο το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ



Νέα μέτρα στήριξης έχει στα σκαριά η κυβέρνηση καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον και της ενεργειακής –και όχι μόνον- ακρίβειας.

Το «μενού» του νέου πακέτου περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- επέκταση των αναστολών σύμβασης, «κούρεμα» ενοικίων, παρατάσεις στην εξόφληση υποχρεώσεων και ενίσχυση ρευστότητας.

Βεβαίως το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει στα «σκαριά» αυτό το νέο «πακέτο» δεν σημαίνει πως θα ενεργοποιηθεί κάθε μέτρο που περιλαμβάνεται σε αυτό. Όπως λένε στο υπουργείο «θα αξιολογούνται οι εξελίξεις και το μέγεθος του πλήγματος που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναλόγως θα λαμβάνονται μέτρα».

Αναλόγως των συνθηκών, στο τραπέζι των συζητήσεων για τα μέτρα που θα ληφθούν μπαίνουν: παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, “κουρέματα” επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και ενοικίων.

Πότε θα αρχίσει να ξετυλίγεται το «κουβάρι» των νέων μέτρων

Το «κουβάρι» των νέων μέτρων στήριξης θα ξετυλίγεται επί έναν ολόκληρο μήνα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ένταση και την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που θα απαιτηθούν για αναχαίτιση της νέας μετάλλαξης.

Ήδη όμως η συζήτηση έχει ανοίξει και αναμένεται διεύρυνση και επαύξηση των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Όπως όλα δείχνουν ταστοχευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, ήταν μόνον η αρχή.

Αμέσως μετά, σειρά προς ενίσχυση παίρνουν -υπό όρους- ξενοδοχειακά καταλύματα, τουριστικές επιχειρήσεις και εκμισθωτές ακινήτων.

Οι αποφάσεις για νέα μέτρα θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν σε δύο ή τρεις φάσεις, από την εβδομάδα μετά τα Φώτα και έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το πώς αυτά θα ξετυλίγονται θα το καθορίσει η πορεία της πανδημίας.

Ποια είναι τα άμεσα μέτρα στήριξης

Στο ιδανικό σενάριο και με βάση τα έως τώρα επίσημα δεδομένα, τα περιοριστικά μέτρα δεν θα διευρυνθούν ή επεκταθούν μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα πρώτα «σίγουρα» μέτρα στήριξης αφορούν στους εργαζόμενους και είναι:

  • τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης στους εργαζόμενους για αναστολές συμβάσεων εργασίας για να μην απολυθούν, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
  • μικρές προσθήκες ή εκ νέου δικαίωμα διόρθωσης για ορισμένους κλάδους δραστηριοτήτων που δικαιούνται στήριξης. Το πρόβλημα με τις ΚΑΔ επιστρέφει και πάλι το 2022. Διότι ενώ πέρυσι δόθηκε το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να κάνουν διορθώσεις, αυτές έγιναν μαζικά και «οριζόντια» σε όλους τους κλάδους.

Φέτος οι απαγορεύσεις έγιναν πολύ στοχευμένα και όχι γενικά σε ολόκληρη την Εστίαση, αλλά μόνον σε χώρους εστίασης ή διασκέδασης όπου ακούγεται μουσική.

Έτσι, εξετάζεται μια «φόρμουλα» που έχει να κάνει και με αλλαγές Κωδικού Δραστηριότητας ώστε να καλυφθούν εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να αποκλειστούν άδικα από τα κρατικά μέτρα στήριξης, λόγω λάθος ΚΑΔ.

Για παράδειγμα: μουσικός ο οποίος παίζει μουσική σε ταβέρνα, η οποία όμως έχει ένδειξη ΚΑΔ εστιατορίου (και όχι πχ ως κουτούκι ή καφωδείο κλπ με ζωντανή μουσική) αποκλείεται από τα μέτρα προστασίας εάν ο επιχειρηματίας δεν αλλάξει Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας.

Μέτρα σε… «αναμονή»

Εάν τα περιοριστικά μέτρα παραταθούν ή ενταθούν μετά τα μέσα Ιανουαρίου, ή και εάν επεκταθούν σε άλλους κλάδους, τότε δρομολογούνται ευρύτερες εξελίξεις και ανατροπές:

  • Διεύρυνση των κλάδων που θα τύχουν προστασίας. Θα προστεθούν:

– επιχειρήσεις που πλήττονται ακόμα και αν δεν κλείσουν (πχ αν λειτουργούν λιγότερες ώρες ή αν χάνουν πελάτες λόγω των μέτρων κλπ)

– συναφείς κλάδοι όπως πχ τουριστικές επιχειρήσεις που υφίστανται ακυρώσεις κρατήσεων και πωλήσεων επειδή εξαρτώνται σημαντικά από την νυχτερινή έξοδο και διασκέδαση σε κοσμικούς προορισμούς (πχ Αράχωβα)

– ή και επιχειρήσεις μεταφορών ή αλυσίδας τροφοδοσίας που συνδέονται με διασκέδαση, εκδρομές κλπ.

  • Εργαζόμενοι-δικαιούχοι των μέτρων στήριξης.Αντα 17,8 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης ανά ημέρα επεκταθούν από μισό μήνα και πάνω, τότε εξετάζεται να δοθεί μικρή μείωση ενοικίου (πχ 10% ή 20%) για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται.
  • Επιχειρήσεις που πλήττονται:

– παράταση και αναβολή πληρωμής χρεών που θα έπρεπε να πληρωθούν 31 Ιανουαρίου

– νέα μείωση / διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών που θα έπρεπε να πληρωθούν προς το δημόσιο από τα τέλη Μαρτίου εφέτος, για επιχειρήσεις

– ενδεχομένως μικρή μείωση ενοικίου και για τις επιχειρήσεις. Οι μειώσεις ενοικίων ήταν και το βασικό εργαλείο μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή που κράτησε εν ζωή τους μικρομεσαίους στη δύσκολη διετία 2020-2021

  • Νέα αποζημίωση των εκμισθωτών ακινήτων: αν καιστο Υπουργείο Οικονομικών το… απεύχονται, στην περίπτωση που χάσουν πάνω από μισό μήνα οι επιχειρήσεις (και τον τζίρο των εορτών) τότε το Κράτος θα κληθεί να στηρίξει την πληρωμή των ενοικίων στους ιδιοκτήτες, με τη μορφή αποζημίωσης.

Τα μέτρα στην «κάβα»

Υπάρχει στο «συρτάρι» και ένα «πακέτο» με μέτρα που θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που τα πάντα «στραβώσουν», δηλαδή εάν διαπιστωθεί ότι το πλήγμα που δέχτηκε αυτό διάστημα και μέχρι το τέλος του μήνα η αγορά είναι … βαρύ.

Στην περίπτωση αυτή, θα διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές πραγματικά υπήρξε πτώση τζίρου λόγω περιορισμών στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, ακυρώσεων αφίξεων μετά τα Χριστούγεννα, περιστολή κατανάλωσης λόγω αλλαγής ωραρίων κλπ.

Για περιπτώσεις επιχειρήσεων με πρόβλημα ρευστότητας, θα επιστρατευτούν έκτακτες χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ ή διευκολύνσεις αποπληρωμής φορολογικών ή ταμειακών υποχρεώσεων, δανείων, επιταγών κ.ά.


Πηγή: enikonomia.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr