Τρίτη δόση και στους μαθητές – Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών



Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η τρίτη δόση του εμβολιασμού σε μαθητές. Σε σύνολο 663.000 παιδιών, περίπου το 40% έχει λάβει δύο δόσεις εµβολίου.

Το υπουργείο Υγείας αναµένει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φαρµάκων εντός του επόµενου δεκαηµέρου.

Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η τρίτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και για τους ανηλίκους. Σε πρώτη φάση, την αναμνηστική δόση δεν θα μπορούν να κάνουν όλοι όσοι είναι κάτω των 18 και μπορούν να εμβολιαστούν, αφού θα υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια.

Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Pfizer έχει καταθέσει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση του εμβολίου της πολίτες ηλικίας 16 και 17 ετών.

Μάλιστα, το αίτημα της εταιρείας αναμένεται να λάβει έγκριση ακόμα και το επόμενο δεκαήμερο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Pfizer εντός του Φεβρουαρίου θα καταθέσει και νέο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών ώστε να μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου της, σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες που έχει «τρέξει».

Η τρίτη δόση, πάντως, είναι ακόμη ένα σημαντικό όπλο, ειδικά για τα σχολεία. Πέρα από τα εβδομαδιαία τεστ και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων, η αναμνηστική δόση -πρωτίστως σε μαθητές του λυκείου και του γυμνασίου- θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού.

Παράλληλα, θα «φρενάρει» και την κινητικότητα του ιού από τα σχολεία στα σπίτια, όπου, συχνά, τα παιδιά δεν ζουν μόνο με τους γονείς τους, αλλά και με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου όλοι οι ανήλικοι από 12 ετών και πάνω θα μπορούν να κάνουν και την αναμνηστική δόση.

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο από πολλούς πως, σε δεύτερο χρόνο, θα ακολουθήσουν και τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανάλογα βέβαια και με την εξέλιξη της πανδημίας.

Συνολικά η τρίτη δόση για τους ανηλίκους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών ηλικίας 5 ετών και άνω, μπορεί να αφορά περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα:

-Τα άτομα ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι 183.000 (55,45%), ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις 162.684, ποσοστό δηλαδή 49,32%. Οι δικαιούχοι αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι περίπου 330.000.

– Τα άτομα ηλικίας 12 έως 14 ετών που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι 143.000 (43,3%), ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις 122.589, ποσοστό δηλαδή περίπου 37%. Οι δικαιούχοι αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι περίπου 333.000 μαθητές.

– Τα άτομα ηλικίας 5 έως 11 ετών που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι 127.000 (17,25%), ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις 38.000, ποσοστό δηλαδή 5,20%. Οι δικαιούχοι αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι περίπου 733.000 παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας διαθέτουν τις δόσεις των εμβολίων της Pfizer για την αναμνηστική δόση και για τους ανηλίκους, ειδικά στις ηλικίες από 12 ετών και άνω, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, όμως, στις συμφωνίες με την εταιρεία υπάρχει πρόβλεψη ώστε η χώρα μας να έχει άμεση πρόσβαση σε επιπλέον δόσεις, εάν η αναμνηστική δόση αφορά ακόμα και μικρότερες ηλικίες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να «τρέξουν» ακόμα περισσότερο οι εμβολιασμοί, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο τείχος ανοσίας.

Έτσι, με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών στα παιδιά, όσον αφορά την Αττική, προστίθενται νέες εμβολιαστικές γραμμές στα εμβολιαστικά κέντρα του Προμηθέα στη λεωφόρο Κηφισίας και στο Περιστέρι και θα ανοίξουν 40.000 νέα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο.


Πηγη: Realnews


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr