Δ. Τρικκαίων: Ολο και πιο κοντά το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων


Ακόμη ένα βήμα για την αξιοποίηση του χώρου της πρώην ΤΑΞΥΠ και την ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων, γίνεται με την προκήρυξη από το ΥΠΠΟ, του διαγωνισμού για την εκπόνηση των σχετικών μελετών.


Πρόκειται για διαγωνισμό με τίτλο «Μελέτη για την Επισκευή, εκσυγχρονισμό και μετατροπή του κτιρίου ΤΑΞΥΠ ΤΡΙΚΑΛΩΝ σε Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων» που δημοσίευσε η αρμόδια Διεύθυνση μελετών και εκτέλεσης έργων μουσείων και πολιτιστικών κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Το Διαχρονικό Μουσείο είναι μια πολύ βασική στρατηγική επιλογή του Δήμου Τρικκαίων, που από το 2015 ξεκίνησε την προσπάθεια συνεργασίας με τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού, για την αξιοποίηση του χώρου στο πρώην στρατόπεδο Πούλιου.
Πλέον, αφού έχουν διευθετηθεί όλα τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα σε σχέση με τον χώρο και την αξιοποίησή του, το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκινά την ουσιαστική διαδικασία: την εκπόνηση της μελέτης, για να προχωρήσει η ίδρυση του Μουσείου.


Η μελέτη θα αφορά στην επισκευή, στον εκσυγχρονισμό και στη μετατροπή του κτιρίου της  ΤΑΞΥΠ σε Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δομική και λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηρίου, το οποίο θα προσαρμοστεί κατάλληλα, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου.


Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.475.154,98 € και προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).


Ολο το έργο εντάσσεται στη γενικότερη επιλογή του Δήμου Τρικκαίων, να αξιοποιήσει πολλαπλώς τον λόφο Προφήτη Ηλία και το πρώην στρατόπεδο.

Ετσι, προχωρούν για τον ίδιο χώρο τα:
- Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων – Υπ. Πολιτισμού
- Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας
- το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων,
- η ανάπλαση του λόφου Προφήτη Ηλία.