Συνεχίζεται στο Δήμο Λαρισαίων το πρόγραμμα στέγαση και εργασία για ανέργους


  • Νέα χρηματοδότηση 383.000 ευρώ στο Δ. Λαρισαίων με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου 

  • Απο τις υψηλότερες βαθμολογίες στο Δ. Λαρισαίων για την υλοποίηση της α’ φάσης του προγράμματος 

  • Δ. Μιχαηλίδου: Κεντρικό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση με αποτελεσματικές συνέργειες ενισχύουμε την κοινωνική επανένταξη

  • Απ. Καλογιάννης: Σταθερή  μας προτεραιότητα η Κοινωνική Πολιτική

 

Τη συνέχιση του  προγράμματος στέγασης και εργασίας για τους άστεγους στο Δήμο Λαρισαίων για την επόμενη διετία, αφορά απόφαση της υφυπουργού   Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) κας. Δόμνας Μιχαηλίδου. 

Ο Δήμος Λαρισαίων στη διαδικασία αξιολόγησης της πρώτης φάσης υλοποίησης του προγράμματος κατείχε μια από τις υψηλότερες επιδόσεις ανάμεσα στους Δήμους που συμμετείχαν. Σημειώνεται ότι στην  πρώτη φάση του προγράμματος συμμετείχαν 14 Δήμοι, ενώ στη δεύτερη μετέχουν 43 Δήμοι απ  όλη τη χώρα.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος εκ μέρους του υπουργείου για το Δήμο Λαρισαίων ανέρχεται στις 382.737,90 ευρώ περίπου. 

Με το νέο Σχέδιο «Στέγαση και Εργασία στο Δήμο Λαρισαίων ΙΙ», ο Δήμος Λαρισαίων θα στεγάσει 31 ωφελούμενους άστεγους,  σε 25 νοικοκυριά, παρέχοντας για διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών στέγαση καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού. Επίσης το πρόγραμμα στοχεύει στην επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία και την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, 

Οι ειδικότεροι  οι στόχοι του Σχεδίου προσδιορίζονται ως εξής:

  • Άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης με την επιδότησης ενοικίου και κοινωνικής φροντίδας κατ’ εκτίμηση 30 ατόμων για διάστημα έως και είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.

  • Κινητοποίηση για επανένταξη των ωφελούμενων  στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης από δράσεις κατάρτισης και συγκεκριμένα:

    • Ένταξη ποσοστού 20% κατ’ ελάχιστον, από το σύνολο των ενηλίκων ωφελούμενων, σε επιδοτούμενη εργασία.

    • Ένταξη ποσοστού 10% από το σύνολο των ωφελούμενων σε διαθέσιμα προγράμματα κατάρτισης / εκπαίδευσης ενηλίκων για την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων. 

  • Διατήρηση συνέργειας και διασύνδεσης του υφιστάμενου δικτύου εργοδοτών, φορέων εργαζομένων, επιχειρήσεων κ.τ.λ

  • Παροχές  υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης  και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες για τη αντιμετώπιση  της  έλλειψης στέγης 


Δόμνα  Μιχαηλίδου: Ενισχύουμε την επανένταξη των πιο ευάλωτων

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σχετικά:

 «Επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» από 14 σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμούμε ενεργά την αστεγία. Καλύπτουμε σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας,  για δύο χρόνια το ενοίκιο και τα έξοδα οικοσκευής και ΔΕΚΟ, αλλά και για ένα χρόνο πλήρως το μισθό τους. Κεντρικό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση με αποτελεσματικές συνέργειες ενισχύουμε την κοινωνική επανένταξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Όλοι μαζί καταπολεμούμε την φτώχεια και την αστεγία και συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων συμπολιτών μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».


Απ. Καλογιάννης: Σταθερή  μας προτεραιότητα η Κοινωνική Πολιτική

Σε σχετική  δήλωσή του ο δήμαρχος Λαρισαίων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ κ. Απόστολος Καλογιάννης, τονίζει τα εξής:  

«Η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος  «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», ο υψηλός βαθμός αξιολόγησης που έλαβε ο Δήμος Λαρισαίων και η απόφαση για νέα χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, συνιστούν μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το Δήμο μας. 

Ευχαριστώ θερμά την υφυπουργό κα. Δόμνα Μιχαηλίδου και τις υπηρεσίες του υπουργείου  για την συνεργασία και την εξαιρετική υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο όχι μόνο αντιμετωπίζει ζητήματα επιβίωσης των αστέγων αλλά παράλληλα διαμορφώνει τις συνθήκες για μια νέα αρχή για αυτούς τους συμπολίτες. 

Από την αρχή της θητείας μας στη διοίκηση του Δήμου Λαρισαίων, θέσαμε στις βασικές προτεραιότητες μας την Κοινωνική Πολιτική. Με ένα πλέγμα πολιτικών και πρωτοβουλιών διαμορφώσαμε και διαμορφώνουμε ένα δίκτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, πιστεύοντας βαθιά πως οι κοινωνίες δεν μπορούν να προχωρήσουν με ένα μεγάλο τμήμα τους στο περιθώριο. 

Αξιοποιήσαμε όλα τα υπάρχοντα εργαλεία πολιτικής και δημιουργήσαμε νέα για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», το οποίο, με τη στήριξη του Υπουργείου,  συνεχίζουμε και για τα επόμενα δυο χρόνια. Γιατί αποτελεί βαθιά μας πίστη πώς Πόλη είναι πάνω απ΄ όλα οι Ανθρωποί της.»



Όλη η Ενημέρωση από την Λάρισα και την Θεσσαλία στην www.LarisaCityNews.gr