Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία: Μια ανάσα από το Κίεβο ρωσικά τανκς – Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές



Συναγερμός έχει σημάνει στο Κίεβο, καθώς μαίνεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, η σημερινή αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, καθώς αναμένεται η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα.

Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν κοντά στο Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικά τεθωρακισμένα βρίσκονται περίπου 30 χλμ. έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι ουκρανικές Αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Πυραυλικές επιθέσεις σε Κίεβο και Ζαπορίζια από το πρωί

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών.

Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία.

Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί παρουσίας ρωσικών «ομάδων δολιοφθορών» στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας τους κατοίκους της να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες».

Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία μεν, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο καταρχήν για τριάντα ημέρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, υπέγραψε χθες διαταγή γενικής επιστράτευσης.

Ήχησαν οι σειρήνες στην πόλη Λβιβ και στο Κίεβο

Οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι σειρήνες ήχησαν ξανά, για δεύτερη ημέρα και στο Κίεβο. Οι κάτοικοι πέρασαν μια εφιαλτική νύχτα, καθώς οι περισσότεροι είχαν καταφύγει σε υπόγεια και στο μετρό για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι ξύπνησαν από τον ήχο των εκρήξεων καθώς σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ η Ρωσία είχε εξαπολύσει μια σειρά πυραυλικών επιδρομών στην πόλη.

Πολλοί άμαχοι αναζήτησαν ασφάλεια σε καταφύγια και στους σταθμούς του μετρό, καθώς τα ρωσικά τανκς κινούνταν πιο κοντά στην πόλη από όλες τις πλευρές.

Η Ρωσία προχώρησε χθες Πέμπτη το πρωί σε εισβολή στην Ουκρανία και η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 137 ανθρώπους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μέχρι στιγμής.

Η πρωτεύουσα, το Κίεβο, υπέστη πυραυλική επίθεση περί τις 04:00, ενώ πύραυλος έπληξε αεροδρόμιο στη Ρίβνε, άλλη πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα τον δήμαρχό της.

Συγκλονίζει τον πλανήτη το βίντεο με το παιδί που κλαίει στα καταφύγια – “Δεν θέλω να πεθάνω”

Οι κάτοικοι της χώρας ζουν τον απόλυτο εφιάλτη. Η ζωή τους άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη. Ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο. Έντρομοι, τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευτούν.

Τα βίντεο που μεταδίδονται στα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο είναι συγκλονιστικά. Σε ένα από αυτά ένα μικρό παιδάκι περιγράφει με δάκρυα στα μάτια πως ξύπνησε από ένα μεγάλο “μπουμ”. “Δεν θέλω να πεθάνω” λέει κλαίγοντας.

Φωτογραφίες μέσα από ρωσικό όχημα – “Θάνατος στους εχθρούς”

Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα δίνει στη δημοσιότητα η ουκρανική πλευρά στις “μικρές νίκες” που πετυχαίνει κατά των Ρώσων μετά την χθεσινή εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως υποστηρίζει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, στην πόλη Τσέρνιγκοφ ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να συγκρατήσει και να αποτρέψει την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.

“Ο εχθρός που χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία αναγκάστηκε να υποχωρήσει από το Chernihiv στο Sêdnév και από το Grodno στο Semenívku. Είδη τεχνολογίας και έγγραφα με προσωπικά δεδομένα των Ρώσων βρίσκονται στα χέρια μας, ενώ οι Ρώσοι έχουν συλληφθεί. Θάνατος στους εχθρούς!” σημειώνεται.

Ζελένσκι: Η Δύση παρακολουθεί από μακριά τι συμβαίνει στην Ουκρανία – Δεν αρκούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν

Το ότι δεν αρκούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση επεσήμανε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας μου δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση δεν αρκούν».

Ο Ζελένσκι επέκρινε το ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία ξανάρχισε πυραυλικά πλήγματα περί τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), υποστηρίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα.

Νεογέννητα από μονάδα εντατικής θεραπείας σε αυτοσχέδιο καταφύγιο γροθιά στο στομάχι

Συγκλονίζουν οι εικόνες, όπου φαίνονται νεογέννητα μωράκια από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών ενός ουκρανικού νοσοκομείου να έχουν μεταφερθεί σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο για βόμβες. Οι νοσοκόμες προσπαθούν να τα προστατέψουν και να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή νοσηλεία υπό τις συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους NY Times, τα 12 νεογνά ήταν στην μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο της πόλης Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας. Μεταφέρθηκαν βιαστικά σε μια αποθήκη στο υπόγειο του νοσοκομείου, όταν ήχησαν οι σειρήνες και ακούστηκαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

Τα μωρά, που έμοιαζαν να κυμαίνονται από ωρών έως λίγων ημερών, ήταν τυλιγμένα σε κουβέρτες διαφορετικού χρώματος και ξαπλωμένα σε αυτοσχέδια κρεβάτια.

«Αυτή είναι η ΜΕΘ. Σε ένα καταφύγιο βομβών. Το φαντάζεσαι;’ είπε ο Δρ Ντένις Σούρκοφ, επικεφαλής της μονάδας νεογνών, στο Κλινικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ στους New York Times σε ένα μήνυμα κειμένου. «Αυτή είναι η πραγματικότητά μας».

«Ήμασταν νευρικοί, πολύ μπερδεμένοι», είπε ο 51χρονος γιατρός.


Πηγη: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr