Eνοχοι, σύζυγος και γιος για την υπεξαίρεση στον ΟΑΕΔ Θεσσαλίας


Με την καταδίκη δύο συγγενικών προσώπων του 66χρονου πρώην ταμία του ΟΑΕΔ Λάρισας ολοκληρώθηκε χθες η δίκη της υπόθεσης υπεξαίρεσης 8,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, έκρινε ένοχους και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών (με ανασταλτικό χαρακτήρα) στη σύζυγο και στον γιο του πρώην ταμία που παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για νομιμοποίηση εσόδων με την επιβαρυντική περίσταση της κατ’ επάγγελμα τέλεσης. Θεωρώντας ότι -όπως επισημάνθηκε και στην εισαγγελική πρόταση- λόγω της συγγενικής σχέσης γνώριζαν για τις εγκληματικές πράξεις του 66χρονου, ο οποίος ως γνωστόν ομολόγησε την υπεξαίρεση των 8,5 εκατ. ευρώ, το διάστημα που ήταν προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Με την ίδια κατηγορία παραπέμφθηκε και η κουμπάρα του ταμία, στο πρακτορείο ΟΠΑΠ της οποίας ο 66χρονος έπαιζε τυχερά παιχνίδια (σ.σ. όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί με τα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια «νομιμοποιούσε» τα κλεμμένα χρήματα). Η οποία κουμπάρα κρίθηκε χθες αθώα από το Δικαστήριο και απαλλάχθηκε της κατηγορίας ελλείψει δόλου, σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση.

Σύζυγος και γιος άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, μία φορά το μήνα. Το Τριμελές Κακουργημάτων Λάρισας επικύρωσε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων (οικίες, αγροτεμάχια, τραπεζικοί λογαριασμοί κ.λπ.) της συζύγου και του γιου, ενώ τη δήμευση επίσης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του πρώην ταμία αποφάσισε προχθές και το Μονομελές Κακουργημάτων Λάρισας, δικαστήριο που επικύρωσε την Ποινική Διαπραγμάτευση μεταξύ του πρώην ταμία και του εισαγγελέα.

Διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας, όπως είναι γνωστό, ο 66χρονος ομολόγησε την ενοχή του και για πέντε κακουργήματα (υπεξαίρεση, απάτη, απιστία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων), καταδικάστηκε σε συνολική κάθειρξη δέκα ετών, φυλάκιση την οποία θα εκτίσει ωστόσο… στο σπίτι, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Υπενθυμίζεται πως, ο 66χρονος, σύμφωνα και με το πόρισμα των ελεγκτών του ΟΑΕΔ, υπεξαίρεσε το ποσό των 8.536.000 ευρώ, το διάστημα από τις 13 Απριλίου 2007 έως και τις 19 Μαΐου 2015.


Πηγη: Ελευθερία (Βαγγέλης Κακάρας)